Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

На данашњи дан: Рођен Жарко Копривица

Жарко Копривица, некадашњи убојити стрелац Кошаркашког клуба Црвена звезда, рођен је 8. маја 1956. године у Прокупљу. За тим са Малог Калемегдана је наступао од 1974. до 1981. године.

У црвено-белом дресу одиграо је 181 званичну утакмицу и постигао 2706 поена (просек 15 по мечу). Учествовао је у освајању Купа Југославије 1975. године и то му је једини трофеј са клубом, јер су касније уследиле сушне године. Имао је срећу да закачи ту славну генерацију Славнића, Симоновића, Капичића и Вучинића, па је у својој првој сезони у првом тиму освојио трофеј, што није пошло за руком многим великим играчима Звезде, као што су касније били Слободан Николић, Рајко Жижић, Предраг Богосављев, Слободан Јанковић, Зоран Радовић…

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1376374Још 1974. је као тинејџер био у клубу и гледао како Звезда осваја Куп победника купова, али због своје младости није играо у тој сезони, већ је шансу добио следеће 1974/75, када је у освајању Купа био у саставу на свих шест утакмица у којима је забележио девет поена. У шампионату је на 18 сусрета постигао исто толико поена, а у Купу победника купова је забележио 25 поена у осам мечева, а црвено-бели су стигли до још једног финала, али нису успели да одбране европски трофеј, јер је Спартак из Лењинграда славио са само пола коша разлике (63:62).

Копривица је већ у другој сезони добио већу минутажу и полако постајао значајан члан тима. Постигао је укупно 221 поен на 26 мечева у шампионату 1975/76, а клуб је заузео пету позицију. Била је то последња година легендарног Дуција Симоновића у Звездином дресу. Жарко Копривица је потпуно заблистао у сезони 1977/78, када је у првенству бележио 23,3 поена по утакмици и први пут био најбољи стрелац екипе. Феноменалне партије имао је у сезони 1978/79, када је имао просек од 29,3 поена у шампионату Југославије, али је Звезда била тек седма на табели. У тој сезони је укупно постигао 691 поен на 24 такмичарска меча, за просек од 28,8 поена по утакмици, што је до данас пети највећи просек у једној сезони када је у питању целокупна клупска историја Црвене звезде.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzPhotoУ националном шампионату је 1979/80 бележио 23,2 поена по утакмици, а укупно у сезони 22,9 и трећу годину узастопно био је први стрелац тима, али Звезда није могла даље од петог места на табели, што је донело екипи пласман у европско такмичење после пет сезона паузе. Копривица је у својој последњој сезони у Звезди 1980/81 наступио у међународном Купу Радивоја Кораћа, где је бележио 13,9 поена, а клуб је стигао до полуфинала, где их је зауставио Хувентуд из Бадалоне.

Био је члан јуниорске и младе репрезентације Југославије. Његови синови Јован и Никола су остварили запажене каријере у кошарци. Јован Копривица се једно време истицао као одличан дефанзивац у Звезди, а издвајао се и атрактивним закуцавањима. Жарко Копривица је и данас у кошаркашким водама. Има свој приватни клуб, „Ас Баскет“ на Новом Београду, а 2014. године је био и на Звездиној прослави поводом 40 година од освајања Купа победника купова.

Повезане вести

Leave a Comment