Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Лоповска клика из Хумске пуца по свим шавовима, враћање трофеја оштећеним клубовима био би најправеднији потез

Дневни лист Спорт се ових дана храбро, као ретко која медијска кућа у Србији, ухватио у коштац са табу темама када је су питању малверзације у српском фудбалу, након што је члан Управе Партизана изнео истину на видело о томе како је фудбалска институција из Хумске долазила до бодова и титула у периоду лажне доминације којом су сами себе годинама заваравали.

Обистиниле су се многе слутње јавности и навијача о томе како све функционише ван терена. Најпре је “пропевао“ бивши члан Управе Партизана, Бојан Радовановић, који је објаснио како су црно-бели дошли до победе против ОФК Београда 2008. године, а затим и успоставили присну сарадњу са кулским Хајдуком, у чему је главну улогу одиграо Ненад Бјековић, сива еминенција фудбала на овим просторима. Међутим, изгледа да у Србији и поред ових доказа влада закон ћутања, на италијанском популарна омерта, јер је јасно да је медијско небо на овим просторима одавно преовладава у црно-белим тоновима, а надлежне институције не посежу за правним мерама из само њима знаних разлога.

То је била првенствена утакмица, када Звездан Терзић није био у клубу са Карабурме. Био је у притвору, затвору или бекству, не знам тачно. Знам да сам на утакмици био са Ненадом Бјековићем и отприлике иста група људи која је била и у Апатину. Већ код 0:2 за Партизан, после још једне или две шансе за црно-беле, Бјековић је прокоментарисао: „Јао, доста је више. Доста је и ово што су нас пустили, где да им дајемо још голова. Нека престану ови наши“ – истакао је Радовановић, а затим објаснио и ситуацију око Хајдука из Куле.

Како је Партизан намештао утакмице са Хајдуком из Куле? Па ево, овако… Партизан је из Куле узео играча Љубомира Фејсу. Тада сам као члан УО био против тога, јер је трансфер био ненормалан за европске послове у фудбалу. Продавали су нам га за 1 200 000 евра плус 50 одсто од касније продаје из Партизана у иностранство. Продат је касније Олимпијакосу за 2 500 000 евра, тако да је Џомба као финансијер Хајдука добио 1,2 милиона евра од Партизана плус још 50 посто од тих 2,5 милиона. Кад подвучете црту, Џомба и Хајдук из Куле, односно Џомба, од тог трансфера је узео 2 500 000 евра, а Партизан само 1 250 000 евра. Био сам присутан када је долазио у клуб као бандит, раскалашан. Понаша се као криминалац, долази у шортсу, пљује по клубу. Очигледно је да је тај, који је потписао такав уговор, био у договору са Џомбом. После тога је Хајдук пуштао Партизан у првенству, а борио се против Црвене звезде. То може да се провери у статистици.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzznaslovna-4

Радовановић је још навео да су се у овом удруженом лоповском подухвату Партизанових клубова налазили још и БСК из Борче, Металац, Смедерево, Борац из Чачка и суботички Спартак. У доказни материјал о тврдњи да је БСК пуштао Партизан да побеђује, наводи се трансфер дефанзивца Стефана Савића из БСК-а у Партизан, са циљем да и клуб из Борче добије огромна финансијска средства од даље продаје овог играча у иностранство. Уколико БСК не би пустио Партизан, наводи Радовановић, клуб из Хумске би могао да одуговлачи са плаћањем, или чак можда не би ни платио оно што је договорено са БСК-ом. За случај Металца, Радовановић је навео да су тесни односи ова два клуба били логична последица чињенице да је Вукадиновић, председник Металца, истовремено био члан УО Партизана и ФС Србије.

Против Бојана Радовановића је иначе поднето 40 кривичних пријава, а и даље је на слободи. Поред свега тога је 16. марта 2012. године у тужилаштву за организовани криминал признао намештање утакмица, и да је по налогу Жарка Зечевића и Ненада Бјековића два пута лично дао по 10.000 евра судијама да суде за Партизан што му је касније Бјековић „рефундирао“ из како се наводи у транскрипту разговора – „црног фонда“. Као посебно поглавље у намештању мечева, Радовановић издваја дугогодишњу сарадњу Партизана са Николом Џомбом, финансијером кулског Хајдука.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzsport-štampano-izdanje-2701

Намештање је имало два путића. Партизан је себи победе обезбеђивао или договором са клубовима “противницима“, што објашњава статирање по терену њихових пријатељских клубова и филијала или су директно подмићиване судије. Радовановић је о свему отворено причао, а његове речи говоре све и није потребан никакав додатни коментар:

Годинама уназад Партизан осваја првенство, а све те године су нерегуларни шампионати. Партизановац сам, волим што смо освајали титуле али жао ми је оних људи, њих 10.000 до 15.000 који дођу на стадион, гледају, навијају, нервирају се, мисле да је све у реду, да је клуб добио зато што је бољи али све је намештено…

Он је у тужилаштву за организовани криминал признао и да је подмићивао судије у корист Партизана, а наведено је да је један од тих мечева био и вечити дерби против Црвене звезде, али није познато који дерби је у питању.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzsport-štampano-izdanje-2601

Ово је само кап у мору црно-белих намештаљки којима су годинама освајали титуле, унапред их прослављали и на тај начин стизали до профита продајом фудбалера након наступа у квалификацијама за Лигу шампиона, док је Црвена звезда тонула у рекордну финансијску дубиозу у својој историји услед изостанка из најелитнијег европског такмичења, које доноси највећу зараду, а самим тим и могућност ангажовања квалитетнијих фудбалера. Радовановић наводи и да је била пракса да апатинска Младост за новчану надокнаду пушта Партизан да стигне до три бода, а кључну улогу у томе имао је ко други него Ненад Бјековић.

Ту је и случај са једне од тих наведених утакмица против Младости, када је тадашњи тренер Партизана Мирослав Ђукић сазнао да је Младост пустила Партизан. Све је рађено иза леђа тренера, па је некадашњи прослављени репрезентативац СР Југославије постројио све играче и захтевао да признају учешће у намештању. Наравно, то нико од њих није урадио, већ су се правили да се ништа није десило. Овде могу да се повежу и детаљи из раније аутобиографије Лотара Матеуса, коме су такође радили иза леђа, што даје образац да се нечасне радње нису водиле преко тренера, барем у случају Ђукића и Матеуса, који нису директно учествовали у томе.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzsport-štampano-izdanje-2801

Након свега овога правда мора бити задовољена одговарајућим мерама против одговорних лица, а такође и поништавањем лажних и намештених титула и купова ФК Партизан. Трофеји треба да буду додељени оштећеним екипама, значи првом следећем клубу на табели за одређену сезону, а то је у већини случајева била Црвена звезда, осим у сезони 2008/09 када је друго место заузела Војводина, или за случај у националном купу, екипи Војводине, када је свима било јасно о чему се ради. ФК Црвена звезда, али и други клубови треба јасно да се активирају у овој ситуацији и истерају правду до краја, зарад својих навијача, ако ни због чега другог. Оно што је отето црвено-белима са финансијске стране је ненадокнадиво у овом случају, јер би то била огромна цифра од зараде којом наш клуб сада сигурно не би био у огромним дуговима, који се полако, али и тешко смањују.

Повлачења овога пута не сме бити, треба одиграти ђоном, до краја, јер ако и сада све прође само на новинским текстовима, све ће се понављати из године у годину, а фудбал у Србији наставиће да пропада и пада на саму маргину у европским размерама. До тада пратите лист Спорт, који ових дана представља право освежење на медијском небу, јер већ данас излази и четврти наставак фељтона у коме се говори о малверзацијама малог клуба из Хумске уз врло интересантан наслов.

Повезане вести

12 comments

Kusha јан 30, 2016 at 19:37

Nadam se da ce epilog biti vracanje titula Zvezdi , kao i obestecenje za nanesenu sportsku i finasijsku stetu – tesko desetine miliona evra! Takodje se nadam se da ce navedeni kriminalci iskusiti zasluzenu kaznu i da se ovakve zavere i kriminalna udruzivanja protiv bilo kog kluba vise nikada nece dogoditi .

Reply
ja župljanin јан 29, 2016 at 16:58

voleo bih da se ovo istera do kraja za dobrobit sporta,mada čisto sumnjam!!! P.S. Proćićete kao Juventus,vratićete sve lopovske titule,seme li vam grobarsko!!!!!

Reply
Nikola Carapan 88 јан 29, 2016 at 09:07

Mislim da ce ovo sve da se precuti! Eee sada posto ovi SNS-ovci non-stop pricaju o nekoj pravdi i isteruju „delo na videlo“ molim neka se oglase,pa da vidimo „Kom opanci kom obojci“ Alo od svega ovoga bice samo lepo stampanje po novinama.Kako bi nas narod rekao PAS LAJE VETAR NOSI !!!

Reply
mmmm јан 29, 2016 at 04:01

Dajte ljudi, nemamo cemu da se nadamo, ovo je 4 godine staro. Da su hteli, davno bi nesto uradili.

Reply
djole bari 91 јан 28, 2016 at 23:04

Bjekovic,zecevic,djuric su samo izvrsitelji nalogodavaca iz bivse vlasti cija je bolesna un ideja bila da se lopovlukom,kradjom,kupovinom sudija,pretnjama,ucenama itd. po svaku cenu CRVENA ZVEZDA za koju navija pola srbije i sramni klub osnovan u zagrebu koji ne interesuje 75% gradjana srbije izjednace po broju titula.Zato je na celo fss doveden bivsi predsednik kluba iz hum(s)ke Karadzic koji je uz pomoc kriminalaca iz sudijske organizacije ispunio zadatak.U tome su pomagali sramni mediji i novinari Tegeltija i Pantic(sos),Denda i Šarenac(rts), svakako najsramniji od svih Z.Stojadinovic,M.Todic i Miroslava Milanovic (sportski zurnal) u cijem opisu posla je svakodnevno pljuvanje naseg kluba.Njihov zadatak je bio da minimiziraju svaki naš uspeh a velicaju sve sto se desava u klubu franje tudjmana i ponosnog katolika curkovica inace cimera iz igrackih dana lopova Misela Platinija koji nas je nedavno izbacio iz evrope da bi njegov brat hrvat pogurao svoj sramni klub u istu. Takodje njihova misija je i da stalno drže vestacki rivalitet a evo zbog cega vestacki. U septembru 2009.godine fifa je objavila listu najboljih klubova u 20. veku. Prvi real sa skoro 100 bodova više od juventusa,slede barsa,milan i bajern. CRVENA ZVEZDA JE NA 27. MESTU. OFK BEOGRAD je na deobi 83.mesta,dok malecni hrvatski klub iz hum(s)ke deli 102.mesto sa još 4 kluba. Kad je kosarka u pitanju gore pomenuti nesrecnici zaduženi za kosarku na sos-u i na rts-u, uporno precutkuju cinjenicu da je sramni klub za koji rade od 1945 do 1988 (43 godine) samo 4 puta bio prvak!!! A onda su dosli topovi,gepekovanja,zatvaranja sudija u svlacionici,uskakanja iz auta, milija vojinovic i ostali lopovi.ZATO ZVEZDO GAZI IH SVE!!!

Reply
bane sombor јан 28, 2016 at 22:19

ako je arkan bio partizanovac onda me necudi sto je mali veljko grobar 🙁
mmmmm, imas li dokaze da je arkan bio partizanovac?

Reply
vlada јан 28, 2016 at 20:25

sve se ovo znalo,dok su SPS,JUL,DS,vladali lopovska banda je gurala mali partizan.mene zanima da li ce neko istraziti sve ovo…

Reply
Rocker јан 28, 2016 at 17:29

Ko o cemu …ne placi mala moja

Reply
mmm јан 28, 2016 at 17:20

Posle raspada Jugoslavije Srbiju su preuzeli ljudi bliski Partizanu i oni su u Zvezdu ubacili mnogo ljudi koji ce je unistavati iz nutra. Jedan od tih bio je Arkan kome je DB dao ime Vodja Zvezdinih navijaca koji je sve radio protiv Zvezde i imao ceste sastanke sa Mirkom Marjanovicem.

Reply
kastiljo јан 28, 2016 at 14:45

Mislim da od ovoga nazalost nece biti nista….Kad cak niko iz naseg kluba nije reagovao sta ocekivati od ovih ostalih manjih klubova…Ljudi su verovatno previse uplaseni za svoje zivote jer je ocigledno ozbiljna kriminalna prica po sredi…I sami ste rekli koliko novca direktno i indirektno donose evro takmicenja,Partizan je od toga u prethodnih 8-10 godina,na ustrb Zvezde prihodovao barem 25mil. direktno a pritom jos najmanje toliko indirektno (prodaja igraca,tj porast cene,promocija,reprezentacija)…Nije ovo uopste naivna prica…

Reply
@pera јан 28, 2016 at 14:29

Potpuno si u pravu, mada ni naši nisu 100% čisti, ali ovi iz „malog“ kluba su kriminalčine!

Reply
pera јан 28, 2016 at 13:33

Velika Crvena Zvezda po meni ne bi trebala da se uplete u mrežu ovog razjašnjavanja. Za to postoje državni organi koji će da donose zaključke. Protivnika treba sportski poraziti a nikako napasti van terena. Pa valjda se po tome razikujemo od ovde navedenih u tekstu malih iz Humske. Velika Crvena Zvezda je uvek velika i i na svom nivou. Kad sam pisao o pokojnom Bogoljubu Stepanoviću i sprezi sa svevišnjim Toletom i nameštanjem utakmica neki su mislili da je to nagadjanje a to je trajalo dobrih 5-6 sezona. Sive eminencije i gazde u Partizanu Zečević i Bjeković su i danas gazde ali iz senke. Njihov problem je nastao trenutkom skidanja Tadića sa vlasti jer se onda izmaklo tlo pod nogama. Kolko su oni olešili pomenuti klub i strpali sebi u pomenute crne fondove e to se nikad neće saznati. Ne bi da istražujem kako se Zvezda ponašala za svo ovo vreme i neki ljudi u njoj.

Reply

Leave a Comment