Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаМлађе категоријеНајновијеФудбал

Младеновић о раду ОШ у претходних шест месеци

Функцију директора Омладинске школе ФК Црвена звезда некадашњи фудбалер нашег клуба, Драган Младеновић, преузео је летос. Од тада, па до данас, урађено је много тога како би се побољшали услови рада, али и унапредио сам систем.

О овоме је први човек Омладинске школе говорио пред новинарима.

 – Човек сам који воли да барата чињеницама, и желим да кроз ову кратку презентацију покажем шта је урађено у периоду откад сам на челу Омладинске школе. Што се тиче плана и програма, то је документ који остаје иза мене, и људи који дођу после мене ће имати на основу чега да суде да ли је нешто добро или лоше рађено. Мислим да је та пракса покренута по први пут, јер ја лично нисам имао документа и увид о раду људи који су били овде пре мене. Ради се о књизи која је урађена на преко 200 страна. У плану и програму сам се базирао на четири сегмента: правно-административни, инфраструктурални, стручни и финансијски – разјаснио је Младеновић, и потом објаснио сваки сегмент појединачно.

 – Свако ко је запослен у Омладинској школи добио је јасне задатке шта је потребно да уради у свом сегменту. Од помоћног радника у економату, до мене, као последње карике у том ланцу. Ово се своди на то да ми покушавамо да спроведемо стратегију како да направимо озбиљну фудбалску школу, односно касније академију. Да бисмо дотле дошли, свако мора да понесе одговорност за свој део посла – рекао је Младеновић.

Лоша инфраструктура је, по речима Драгана Младеновића, један од највећих проблема.

 – Инфраструктура је уједно и највећи проблем клуба. Са два терена која поседује Омладинска школа је јако тешко направити озбиљне играче, поготово што на једном терену тренирају две, три, па понекад и четири екипе. Људи из клуба нам излазе у сусрет и покушавамо заједничким снагама да нађемо решење за тај проблем. То иде у добром правцу, добили смо чврста уверења од генералног директора по питању рефлектора, и надам се да ће то бити урађено до краја јуна. Након сваког разговора који сам водио са Звезданом Терзићем, Блажом Раосављевићем или Стефаном Пантовићем, изашли су нам у сусрет, и овим путем им се захваљујем, пре свега јер су препознали енергију и важност развоја Звездине деце. Нама је највећи проблем то што немамо тренинг центар. Тренинг центар је нормална ствар за нормалне клубове, јер када деца тренирају у тренинг центру, тиме не дозвољавате родитељима, менаџерима, свима који нису запослени у клубу да присуствују тренинзима. Такође, наша деца нису навикла толико да раде, јер се и даље базирамо само на таленту. Таленат је само 5% потребе да би се успело, срећа додатних 5%, а рад 90%. То је моје мишљење.

 Трећи сегмент плана и програма рада Омладинске школе је стручни сегмент.

 – За мене је такође јако битан и стручни сегмент рада. Промењено је доста тренера, и биће још промена. Људи су навикли на један начин рада и ја покушавам да променим филозофију. Сви који раде у Омладинској школи Црвене звезде морају да се повинују размишљању „рад, ред и дисциплина“. Направили смо канцеларију за тренере. Чак ни њу нисмо имали раније, а сада макар имамо просторију где тренери могу да се баве оним за шта су плаћени, и сада имају услове за нормалан рад. Кроз овај план и програм направили смо ставку „визија развоја базичних селекција клуба од 7 до 12 година“. Такође, Омладинска школа има сада шест кондиционих тренера, и тренера за физички опоравак и превенцију од повреда. Свака селекција је добила неопходне податке о начину рада у свом узрасту, а по питању физичке спреме. Такође, добили су и извешптај о повредама играча и начину превенције. Са тим подацима, јасно се види које су повреде најзаступљеније, а то су повреде предње и задње ложе, тако да кондициони тренери сада имају увид у то шта је потребно, и како радити да би се те повреде избегле – рекао је Младеновић.

– Успели смо за ово кратко време да направимо нешто што досад није било. Надам се да је ово само почетак стварања Омладинске школе која је била добра и до сада, и то морам напоменути као главни критичар из периода док нисам био овде. Црвена звезда је избацивала и до сада, и увек ће избацивати вансеријске играче, то је неоспорно. Али, треба направити систем који смањује размак између промоције два врхунска играча, како не би „излазили“ на сваких пет, седам година, него да захваљујући том систему имамо ситуацију да избацујемо једног до тројицу годишње – јасан је Младеновић.

Директор Звездине Омладинске школе је већ посетио и неке од најбољих европских академија, а нове посете му тек предстоје.

 – Имао сам разговоре са људима из Базела, и био сам гост Јувентуса из Торина. Ускоро путујем у Енглеску где ћу бити гост Ливерпулове академије фудбала, а потом и академије Вест Хема, јер су из те академије изашли најбољи играчи. Знамо да је ФК Црвена звезда потписао уговор са Бежанијом, и мислим да је то одличан потез, сваки озбиљан клуб мора да има филијалу. Мислим да ће то бити добра сарадња и да ће дати озбиљне резултате. Звезда мора да улаже у своју децу, и даље сматрам да је то једини исправан пут за Црвену звезду. Да би долазила нова деца, клуб мора имати добру инфраструктуру како би деца имала добре услове за рад. Покушали смо и успели смо да мало побољшамо услове, захваљујући и неким донаторима који су ме замолили да не откривам њихова имена, али и захваљујући руководству Црвене звезде које нам је изашло у сусрет, као и тренеру Миодрагу Божовићу који је препознао ову нашу причу и одвео на зимске припреме пет играча из Омладинске школе, и мислим да ће то бити пракса и следећих година. Још једном бих да се захвалим људима у клубу који су препознали колико је развој младих дечака битан за Црвену звезду, и надам се да ће испунити оно што су обећали – рекао је у свом првом званичном обраћању медијима Драган Младеновић.

Повезане вести

3 comments

dejo феб 3, 2016 at 10:49

Evo ti jedna od preporuka da dovedes u nasu Crvenu Zvezdu jedno dijete ili dvoje direktore omladinske skole nase Crvene Zvezde Mladenovicu http://informer.rs/sport/fudbal/53710/FOTO-MESI-HVALA-KESU-DIRAJ-Mali-Murtaza-dalje-igra-dresu-koji-izumeo inace je djecak iz Avganistana i kazu da je ogromni talenat poseduje ,mislim da bi trebalo ovom djecaku kog dovedete Mladenovicu ponudit super uslove jer mislim da bi to odlicno bilo za nasu Crvenu Zvezdu jer bez sjajnih uslova nema boljitka nasoj Crvenoj Zvezdi i ponudit njegom tati najbolje uslove sto moze da ponudi nasa Crvena Zvezda Mladenovicu

Reply
dejo јан 31, 2016 at 15:13

Moja puna podrska tebi Mladenovicu ,samo bih ti preporucio da kao direktor omladinske skole nase Crvene Zvezde Mladenovicu podjes da vidis kako pravi sjajne igrace Barsa u njihovu akademiju fudbala a mogao bi pitat Vidica Mladenovicu da on bude trener jedog od godista Zvezdine omladinske skole ,mislim da bi Vidic posto sam cuo da je zavrsio karijeru puno doprinio nasoj Crvenoj Zvezdi pogotovu godistu koje bi on vodio ,mogao bi ubijedit Mladenovicu Vidica to a da porazgovaras sa upravom nase Crvene Zvezde za to i vjerujem da je to odlicno resenje za nasu Crvenu Zvezdu ,jos jednom samo napred Mladenovicu

Reply
SVE PJANO21 јан 30, 2016 at 22:58

Čovek baš voli Zvezdu i svoj posao. Svaka mu čast. Ovakvi ljudi mogu da nas izvuku iz problema.

Reply

Leave a Comment