Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Предлог клубова: Сви прваци Европе добијају гарантовано место у Лиги Шампиона

Навијачи Црвене звезде при погледу на сам наслов биће одушевљени овом идејом, али до њене реализације сигурно неће доћи у наредне две сезоне.

Асоцијација европских клубова припремила је предлог УЕФА-и да сви шампиони Европе у будућности имају гарантовано место у Лиги шампиона, а међу њима се налази и Црвена звезда, која је 1991. године зацементирала своје место међу бесмртницима.

Како то обично бива, све је потекло од оних најбогатијих клубова, који све чешће одсуствују из најелитнијег европског клупског такмичења услед слабијих пласмана у националним шампионатима, па су им и губици огромни изостанком из најпрофитабилнијег такмичења. Манчестер јунајтед и Милан су изостанцима из Лиге шампиона претходних сезона на годишњем нивоу губили између 50 и 80 милиона евра, а често пласман не изборе и други гиганти попут Интера, Ливерпула и осталих великана, због чега је на губитку и сама УЕФА, којој због профита више одговара да у свом такмичењу има клубове богате традиције, који су по правилу најпопуларнији.

Ипак, УЕФА је саопштила да до промене система такмичења неће доћи до сезоне 2018/19, али чим се о томе све више говори и клубови износе предлог, јасно је да до оваквог сценарија може доћи, јер би УЕФА у случају да се оглуши о жеље најбогатијих могла и да ризикује стварање новог такмичења којим би главну реч водили најутицајнији клубови на континенту, а о томе се већ скоро две деценије отворено прича.

Уколико би се десило да овај предлог прође, на велика врата би се у Лигу шампиона вратили некадашњи гиганти Црвена звезда, Нотингем Форест, Астон Вила, Фејенорд, који дуго нису играли у најквалитетнијем такмичењу на Старом континенту, или Ливерпул, Ајакс, Хамбургер, ПСВ, Селтик, који често пропуштају такмичење због слабијих пласмана у националним шампионатима или посртањем у квалификацијама.

У 60-годишњој историји најелитнијег европског клупског такмичења само су 22 клуба освајала титулу првака Европе и то: Реал Мадрид, Бенфика, Милан, Интер, Селтик, Манчестер јунајтед, Фејенорд, Ајакс, Бајерн, Ливерпул, Нотингем Форест, Астон Вила, Хамбургер, Јувентус, Стеауа, Порто, ПСВ, Црвена звезда, Барселона, Олимпик Марсељ, Борусија Дортмунд и Челзи.

Ово би практично финансијски опоравило београдске црвено-беле у рекордном року. Трофеји у Србији би се лагано освајали са доминантним тимом, а у Лиги шампиона би се јурио што бољи резултат. Сада то делује као научна фантастика, али сведоци смо колико се промене брзо дешавају свуда око нас, једино што би у том случају наступила незапамћена кланица за места у руководећим органима клуба, јер сви знамо колико су појединци на овим просторима бескрупулозни када намиришу велике паре.

Повезане вести

5 comments

rene artoa јан 30, 2016 at 23:34

Ovo je mnogo lepo za nasu Zvezdu ali nije sportski. Zamislite ovu kombinaciju u kosarci pa se zapitajte da li ima logike?

Reply
SVE PJANO21 јан 30, 2016 at 22:51

Ovo je moguće, ali će verovatno postaviti uslov da klub ima određen budžet, verovatno veoma velik za naše uslove, a verovatno i neki minimum i vezi plasmana jer postoje klubovi koji igraju niže rangove takmičenja, a bili su evropski prvaci (Notingem Forest). Bilo bi malo glupo da oni igraju LŠ, a recimo prebogati Mančester siti ne igra ili neki mnogo moćni Ruski klubovi. Daj Bože da se mi izborimo na terenu za LŠ, bar svake druge godine.

Reply
nnn јан 30, 2016 at 13:54

Dal ste realni sa ovim tekstom? Pa ovo je takva glupost da ja nemam reci.

Reply
gemathegreat јан 30, 2016 at 12:11

@Petar
Brate ako ne budu razumni preti im FIBA-ULEB kombinacija, a to nikome nije u interesu. Na UEFA-nu zalost neki klubovi su vrlo uticajni kroz kapital investiran u njih, pa onda recimo SKY televizija, ima se tu nacina da se izvrse pritisci. Da ne pominjem da sledi novo ustrojavanje ko je ko i u FIFA i u UEFA sto opet otvara prostora za nove kombinacije i nove zarade za one u njima. Nista nije nerealno, pitanje je samo koliko vremena ce trebati za to.

Reply
Petar јан 30, 2016 at 10:22

Budimo realni. Kad ce ovo UEFA mafiozi da dozvole?
Logicno… Nikad!

Reply

Leave a Comment