Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Одржана комеморација Срђану Калемберу

У Медија центру стадиона „Рајко Митић“ одржана је комеморација поводом смрти Срђана Калембера.

Срђан „Срђа“ Калембер (1928-2016) преминуо је у среду у Београду. Био је члан СД Црвена звезда од самог оснивања, један од 20 најбољих кошаркаша Европе свог времена и један од утемељивача КК Црвена звезда, у чијем је дресу до 1955. освојио девет титула.

У присуству чланова породице и пријатеља, у Медија центру стадиона Рајко Митић данас су се од легенде југословенске кошарке опростили председник СД Црвена звезда Петар Шкундрић, председник КК Црвена звезда Небојша Човић и потпредседник Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић.

Срђа Калембер обележио је епоху стварања Црвене звезде, утемељио је савремену кошарку, не само у Звезди, не само у Београду и Србији, него у бившој Југославији, а можемо рећи и у Европи. Сви знате да је он учествовао као најмлађи члан на оснивачком састанку 4. марта 1945. у Делиградској улици, када се оснивало Спортско друштво Црвена звезда – рекао је Шкундрић.

Први човек нашег Спортског друштва подсетио је да је Калембер каријеру после Звезде наставио у Француској, а да је затим био и тренер Југопластике и Слоге из Краљева.

Он спада међу оне људе, са којима када први пут разговарате имате осећај да их знате од када постојите. Када сам с њим једном приликом разговарао о разлици игре у Звезди и у Француској, рекао ми је ‘У Звезди је била елита. То су били најобразованији људи тог времена. Када сам отишао у Нант, поред мене био је још само један играч који је завршио гимназију. Срђа Калембер је успео да заврши и Економски факултет и питао сам га што је отишао у Француску. Рекао ми је да је то било нормално, јер је тај језик говорио као матерњи. Ту земљу доживљавао је као своју другу отаџбину. Није узео француско држављанство, иако му је нуђено, јер је сматрао да би тиме издао своју Србију, у којој је створио име и спортску величину, јер је већ тада био сврстан у 20 најбољих играча европске кошарке, што није било нимало лако, с обзиром на то да је то била и прва савремена кошарка која се играла – рекао је између осталог Петар Шкундрић.

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић рекао је да је Срђан Калембер био човек велике енергије. Породица преминуле легенде захвалила је првом човеку црвено-белих на помоћи коју му је клуб са Малог Калемегдана пружао претходних година.

Са Срђом сам имао прилику да разговарам, нарочито од 2011, када нам је клуб скоро нестао. Имао је интересантне, креативне и практичне идеје, изузетно јасне. Радовао се свакој победи Звезде и знао је да разуме и сваки пораз и да нас охрабри.  Дао нам је низ идеја како да пребродимо комплетну ситуацију и ништа никад није тражио – рекао је Човић.

Човић је открио да ће клуб испунити Калемберову жељу и да ће сачувати његову документацију о оснивању Црвене звезде.

У последњих месец дана дискутовали смо о његовој молби да сачувамо веома драгоцену документацију комплетног времена и историјских догађаја у тренутку у којем се стварала Црвена звезда. Заједно са његовом породицом, то ћемо сместити у музеј и искористити да том документацијом подсећамо јавност шта и како су радили и колико су оснивачи допринели Звезди. Да млади који не знају ко је био Срђа Калембер то сазнају и запамте – поручио је Човић.

Комеморацији Срђи Калемберу присуствовали су и председник ЦЕВ-а Александар Боричић, почасни председник ФК Црвена звезда Драган Џајић, актуелни председник ФК Црвена звезда Светозар Мијаиловић, генерални секретар СД Црвена звезда Игор Милојевић, директор КК Црвена звезда Давор Ристовић…

Срђан Калембер сахрањен је у породичној гробници на Новом Гробљу у Београду.

Повезане вести

Leave a Comment