Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Звезда против Вршца у покушају заустављања МВП-а лиге

Кошаркашице Црвене звезде у дербију 18. кола Прве женске лиге Србије дочекују екипу Вршца. Меч је на програму у среду од 19 часова у дворани Баскет сити.

Поразом против Студента у Нишу, екипа Драгана Вуковића прекинула је низ од седам победа, али то није утицало на пласман нашег најтрофејнијег клуба, јер Звезда чврсто држи другу позицију са две победе више од Краљева и Вршца.

Меч против захукталог Студента потврдио је да црвено-беле имају проблема на центарским позицијама против искуснијих и доминантнијих петица. Нишки састав је захваљујући бољем скоку и прецизнијем шуту за два поена успео да освоји два бода. Милица Бојовић и Мина Ђорђевић биле су далеко од својих овосезонских просека на утакмици у Нишу, а ни Јелена Ћирић, која има мању минутажу, није успела да се носи са тандемом Вукићевић-Ћиров. Против Вршца се очекује реакција унутрашње линије београдског клуба, јер ће са друге стране бити можда још незгодније Марина Мандић и Жаклина Јанковић, које су у првом овосезонском дуелу доминирале у рекету и водиле свој тим до тријумфа над Звездом.

Било је и добрих страна у нишкој епизоди што се тиче Звездине игре. Наташа Ковачевић и Невена Наумчев су сипале тројке а свих страна, а у томе су им се придружиле Снежана Чолић и Катарина Зец. Наташа Ковачевић је у великом успону форме. Осим што је други пут у сезони постигла двоцифрен број поена, она на последња два меча за три поена шутира изванредних 66,7 одсто, јер је убацила шест далекометних шутева из девет покушаја. Исто се може рећи и за Невену Наумчев, која је кроз кадетску лигу стекла велико самопоуздање, тако да је на минула два меча у сениорском саставу убацила три тројке из четири покушаја – феноменалних 75 одсто. Напредак у шуту са дистанце целог тима је више него очигледан, али не треба се ослонити искључиво на тројке, јер је ту и лоше искуство из меча у Вршцу, када је црвено-бели тим убацио само четири далекометна хица из 24 покушаја, за разлику од сјајних 8/20 са последње утакмице у Нишу. Треба истаћи и да је екипа била ослабљена неиграњем Снежане Богићевић, другог стрелца и првог тројкаша екипе, тако да би исход можда био и другачији да је она била на терену против Студента.

zkkcz_spartak_19012016_0007

Поред знатно бољег издања центарске линије, Звезди ће за успех у предстојећем дуелу бити потребна и Александра Катанић у свом пуном сјају, а сигурно да и њена млађа сестра Ивана може много да помогне првом тиму уз већу минутажу, јер у кадетској лиги пружа невероватне партије и питање је дана када ће почети да разбија и у сениорској конкуренцији.

Ипак, питање свих питања је на који начин зауставити доминацију Марине Мандић, која за Вршац ове сезоне просечно бележи 17,6 поена, 10,2 скока, 5,1 асистенцију и 3,8 украдених лопти уз одличне проценте шута од 51,4 одсто за два, 39,7 одсто за три поена и 80 одсто са линије слободних бацања. Марина је убедљиво прва на МВП листи домаћег првенства са 499 индексних поена, а у врху је и по поенима, скоковима, асистенцијама, украденим лоптама, па и блокадама. Када је у првом делу сезоне Вршац савладао Звезду резултатом 64:52, Мандићева је забележила трипл-дабл учинак од 27 поена, 18 скокова и 10 асистенција за индекс 52! Уз њу је и Жаклина Јанковић стварала велике проблеме некадашњем прваку Европе са дабл-дабл учинком од 17 поена и 11 скокова, а просеци ове сезоне су јој 12,9 поена и 9,3 скока. Да су само оне ту, још би било и добро, али Инес Ћорда има просек од 14,5, а Анђела Радовић од 14 поена по мечу. Инес Бошњић такође може да сакупи солидан број поена и скокова, па ће овај меч Звезди бити прави испит пред плеј-оф који сада већ није далеко.

Ипак, није ни Вршац екипа без мана, а на Звездиним кошаркашицама је да нађу пут до победе. То се може остварити наметањем свог стила игре, јаком одбраном, украденим лоптама, које су специјалност црвено-белог тима уз посебан нагласак на Марини Мандић, па по цену да се због личних грешака жртвују и две кошаркашице из другог плана како би смањиле њен феноменалан учинак и тиме пресекле главну опасност по кош домаће екипе.

                    ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ВРШАЦ СВИСЛАЈОН

                    18. КОЛО ПРВЕ ЖЕНСКЕ ЛИГЕ СРБИЈЕ

                            СРЕДА, 10. ФЕБРУАР 2016.

              ДВОРАНА БАСКЕТ СИТИ – БЕОГРАД, 19 ЧАСОВА

Повезане вести

Leave a Comment