Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Марко Грујић

Марко Грујић

Марко Грујић, Звездино дете, фудбалер славног Ливерпула на позајмици у Кардифу и репрезентативац Србије, рођен је 13.априла 1996.године у Београду.

Рођени Београђанин, који је у млађим категоријама био и члан Булбудерца, а касније велика нада црвено-белих, капитен генерације, члан млађих репрезентативних селекција, за први тим нашег најтрофејнијег клуба дебитовао је још 26. маја 2013. године против Војводине (0:3) у самом финишу сезоне са свега 17 година.

Током 2014. године био је и на позајмици у Колубари из Лазаревца за коју је одиграо пет утакмица и постигао два гола. У Звезди је током сезоне 2014/15 код тренера Ненада Лалатовића добио шансу на 10 такмичарских утакмица, да би 17. маја 2015. године парафирао трогодишњи уговор са црвено-белима. Раније је интересовање за њега показао и немачки Хамбургер, који је имао намеру да га доведе у своје редове за суму од 1,5 милиона евра, али се на томе све и завршило.

z12109211_1022924317768464_3254668895597835785_n

Талентовани фудбалер нашао се у центру пажње средином 2015. године, када је са омладинском селекцијом Србије стигао до титуле првака света на Новом Зеланду. Од тада почиње његов метеорски успон у сениорској конкуренцији. Убрзо се усталио у тиму Црвене звезде доласком новог тренера Миодрага “Грофа“ Божовића и одиграо полусезону за памћење. У тандему са Мичелом Доналдом на позицији задњег везног постао је носилац игре некадашњег првака Европе и света. Без њега се Звездин састав није могао замислити. Ређале су се бројне асистенције и голови, а црвено-бели су остварили рекордну серију победа и рекордну предност у односу на најближе пратиоце.

Први гол за први тим Црвене звезде Грујић је постигао 26. септембра 2015. у победи против Новог Пазара (2:0). Одмах затим је затресао мрежу Спартака (3:2) у Суботици, а затим и Рада (3:0) фантастичним поготком са велике удаљености под пречку. Снагу његовог шута осетили су Борац (4:2) и Чукарички (7:2). Похвале за одличне партије пљуштале су са свих страна признањима за играча утакмица, фудбалера месеца, док је по оценама био најбољи фудбалер првог дела Супер лиге са просечном оценом од 7,45 по мечу.

 

Нашао се на мети богатих европских клубова, који су га желели у својим редовима. Најконкретнији је био славни Ливерпул, који није жалио милионе за српско фудбалско чудо. Јирген Клоп је лично звао Марка, а како би показао колико га жели у својој екипи послао је и најбољег пријатеља и првог асистента Жељка Бувача како би причао са Грујићем.

Звезди је требао новац како би измирила нагомилане дугове и добила евро лиценцу, па је Марко и поред забринутости његовог оца, 6. јануара 2016. године потписао петогодишњи уговор са енглеским великаном.

Био је то један од највећих трансфера у историји Црвене звезде у висини од седам милиона евра и трећи највећи међу тинејџерима у зимском прелазном року 2016. године. Тренер екипе са Енфилда, Јирген Клоп, услишио је Грујићеву жељу да остане до лета у Звезди и освоји титулу о којој је сањао, тако да је црвено-белима припало шест милиона евра, а један је отишао као „компензација“ за његов останак у клубу на шест месеци.

У наставку сезоне Грујић је добио офанзивнију улогу у тиму, али је и пропустио последњих пет лигашких утакмица, што се одразило на резултате, па су забележена два ремија у кратком временском интервалу. Понео је капитенску траку по први пут на мечу са Војводином, постигао и последњи погодак за Звезду у поразу пред празним трибинама (1:3). Одиграо је 40 утакмице за Црвену звезду и шест пута погађао мрежу.

Одиграо је феноменално на припремним мечевима за Ливерпул. Постигао је погодак на дебију, а затим и у генрралној проби против Барселоне. За Ливерпул је дебитовао 20.августа 2016.године у мечу 2.кола Премијер лиге и поразу против Барнлија (2:0), када је заменио Адама Лалану. Уследиле су повреде, велики број мечева није био у конкуренцији, забележио је 14 наступа.

У току зимског прелазног рока прешао је на позајмицу у Кардиф, који је испуњавао услове Ливерпула – да Грујић мора да буде стартер и да игра у клубу који се бори за улазак у Премијер лигу. Тренутно наступа за Кардиф на путу ка Премијер лиги.

Грујић је од лета 2011. године члан бројних млађих репрезентативних селекција Србије. За национални тим до 16 година забележио је четири наступа, један за годину старију генерацију, три за селекцију до 19 година, седам у дресу Србије до 20 година и 13 сусрета за младу репрезентацију. За А репрезентацију је дебитовао три године после дебија за Црвени звезду – 25.маја 2016.године у Ужицу у тријумфу против Кипра, када је заменио Немању Матића. Сакупио је 6 наступа.

Срећан рођендан, Грујо!

Повезане вести

2 comments

dejo апр 13, 2017 at 23:17

Srecan rodjendan Marko pa da ti se pocnu desavat lijepe stvari u Liverpulu vrlo brzo tu prije svega mislim da dobijes priliku kod Klopa i da je iskoristis na pravi nacin i naravno da te sluzi zdravlje u svemu ,Marko zelim ti sve najbolje u zivotu

Reply
Zvezda ooo ♥ апр 13, 2016 at 21:11

Šteta što nije još koju godinu proveo kod nas,ali i ovo malo će se pamtiti .Srećan rođendan i srećno u Liverpulu

Reply

Leave a Comment