Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Човић о лиценци Евролиге

Поводом све гласнијих и бројнијих спекулација у медијима у региону, око дешавања у АБА лиги јтд, позиције КК Црвена звезда Телеком, Председник клуба Небојша Човић, изнео је став црвено-белих око бројних питања…

У медијима у региону, све гласније индиректно, а негде већ и директно, најављује се да је Црвена звезда Телеком већ заузела свој став по питању учешћа у Европи наредне сезоне, али и да је близу добијања позивнице од стране Евролиге у такмичарској 2016-2017.години. Какве су заиста шансе да Звезда добије А лиценцу Евролиге?

“ Као прво, не постоје А и Б лиценце, већ уговор попут оног који су већ потписали клубови, њих 11, или специјална позивница. Такође, ту су места предвиђена за лиге, уколико то лиге желе. Црвена звезда је сада већ неколико сезона у низу, врло поуздан партнер Евролиге у свим сегментима: Од такмичарског, организационог, спортског, маркетиншког, финансијске траснпаретности, која је најбоља у овом делу Европе. Потпуно сам сигуран да Црвена звезда испуњава све стандарде Евролиге, а није на мени да их оцењујем и процењујем – зна се ко то ради! Оно што морам да истакнем, то је да Црвена звезда нема разлога за било какву нервозу, коју видим да је присутна код неких других. На основу овога, Ви закључите сами да ли постоје шансе?

У региону, првенствено међу учесницима АБА лиге јтд, влада одређена неизвесност, посебно међу клубовима који се боре за места у Европи, што се види и по изјавама бројних кошаркашких функционера и челника клубова, које су опречне:

„Не бих се упуштао у то шта је ко изјавио, и на коју тему. То је њихов проблем. Није добро, а ни мудро да појединци, па чак и челници АБА лиге, коментаришу разноразне непроверене информације и „спиновања” појединих медија, па макар то били и шпански медији, где се иницијално појавила информација да смо у најужем кругу клубова за добијање позивнице Евролиге. Тиме можете само да покажете, колико се разумете или не разумете у одређену материју, а онда само себе доведете у непријатан положај. Видим да има и позива да се Скупштина АБА лиге јтд сазове у што краћем року.
Што се тиче Скупштине АБА лиге, она сигурно неће моћи да се ове недеље, јер се у Србији игра Куп Радивоја Кораћа. Неки други термин Скупштине, прво треба да усагласи Председништво АБА лиге. Наравно, Председништво АБА лиге треба да договори дневни ред, јер ми заправо имамо пуно „отворених” тема о којима би требало да се договоримо, и заузмемо заједнички став, ако је то могуће. Навешћу само неке од тих тема: Кошаркаши савези Хрватске и Словеније, колико је мени познато, упутили су дописе још пре неколико недеља ФИБА, у којима траже да пролаз њихових клубова у европска такмичења буде кроз њихова национална првенства. Ово одудара од договора везаних за АБА лигу, а и по мом мишљењу, то је покушај седења на две столице. Кошаркашки Савез Словеније чак тражи, да се њихова национална лига игра у време када и АБА лига, а и када се играју европска такмичења, што значи за клубове три утакмице недељно, што је немогуће! Такође, не знам колико су који клубови за један концепт, или други концепт. Све ово говори да ми још немамо довољан степен искрености, а ни припремљености, како би могли да расправљамо о овим темама. Треба имати у виду да ми заправо и не доносимо коначну одлуку, него се зна ко је доноси. Чим је овакав амбијент, онда постоји могућност да клубови својим поступцима руше друге клубове, што није добро. Такође, морамо се договорити око календара такмичења, полуфинала и финала плеј офа, имајући у виду резултате Цедевите и Црвене звезде у Евролиги, као и обавезе репрезентација Србије и Хрватске у квалификацијама за ОИ, што је од изузетне важности за српску и хрватску кошарку. Целе ове сезоне, нама је отворена тема везана за Алеша Камникара, који је и поред пуно расправа опет себи дозволио да прекорачи своја овлашћења предвиђена правилницима АБА лиге, ту је и однос нове АБА лиге јтд према предузећу АБА Сидро д.о.о. Могао бих још да наведем пуно тема, али морам да нагласим да Скупштина АБА лиге, када год буде била одржана треба да буде одржана искључиво у присуству Председника свих националних савеза из региона и Председника клубова, како би својим потписима искрено сви показали лојалност према одређеном концепту. Црвена звезда има јасно дефинисан став, али, ћемо га рећи када за то буде било време.

Црвено- бели су на добром путу да се пласирају топ 8 фазу. Сматрате ли да су изабраници Дејана Радоњића спремни да направе корак више у односу на прошлу сезоне и нађу се у четвртфиналу?

„Видите да напредујемо као клуб у сваком смислу. Већ до сада смо у Евролиги урадили више него прошле сезоне, а како ће бити даље, видећемо утакмицу по утакмицу, и без оптерећења и еуфорије. Само да момци остану здрави. Такмичарски циљеви се знају од почетка сезоне, и поред бројних проблема у првом делу сезоне, идемо по плану…

Да ли је познато где ће кошаркаши Звезде дочекати екипу Ефеса?

„Ситуација око те утакмице је била врло компликована, и имали смо сужен маневарски простор. Проблем није био мали, имајући у виду да су све хале у Београду, нажалост у термину 26.02 заузете. После дуго размишљања, анализа и договарања, мислим да смо пронашли решење које ће бити добро за све. Наше коначно опредељење је да играмо у Вршцу, како би одржали неопходне стандард Евролиге, а тиме сачуваи и наш добар углед и позицији у Евролиги. Знам да ћемо имати доста техничких проблема, али сам сигуран да ћемо их заједно са људима из Вршца и уз пуно разумевање наших навијача, решити. Селидба једне евролигашке утакмице из града у град је огроман логистички подухват, али верујемо да можемо све препреке да превазиђемо. Не заборавите да у исто време организујемо и јуниорски турнир Евролиге у Железнику, који је већ модел многима у Европи. Ове године турнир ће бити и директно преношен од прве до последње утакмице на ТВ Арена, што је први случај у историји Евролиге, када је један јуниорски квалификциони турнир у питању”

Повезане вести

Leave a Comment