Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуНајновијеФудбал

Терзић за Новости: Ово је тек почетак повратка на старе стазе славе

Након изузетно турбулентне прошле сезоне у којој Звезда није приказивала игре у складу са реномеом клуба, бледих партија и хроничне неефикасности уследила је сушта супротност у овом шампионату, где црвено-бели руше рекорде и играју изузетно ефикасно са историјском бодовном предношћу у односу на најближе пратиоце која ће тешко бити поновљена у будућности.

Звездан Терзић, генерални директор нашег најтрофејнијег клуба у разговору за Новости дотакао се многих тема, а текст преносимо у целини:

– Као и сваки звездаш, презадовољан сам. Када од клуба који је био пред банкротом, прежаљен од свих, успемо да га финансијски стабилизујемо и оспособимо да се сам издржава од свог рада и својих резултата, морамо да будемо задовољни. И даље нас оптерећују многи стари дугови из прошлости, али ћемо наставити да се боримо. Свесни смо да смо најтежи период већ прегурали.

Да ли је могло више?

– Ни у сновима! Када победите 22 утакмице заредом, побегнете највећем ривалу Партизану 32 бода, рушите све рекорде и правите најбоље резултате у историји Црвене звезде, не може бити боље и лепше.

Галатасарај је доживео судбину Звезде, очекује вас 31. марта нова контрола УЕФА, да ли су сви дугови исплаћени?

– Имамо још неких дуговања али сам дубоко уверен да ћемо и те проблеме решити као што смо решавали и све претходне.

Може ли Звезда са овим буџетом од 7-8 милиона у неко од УЕФА такмичења?

– Планирамо да у наредне три године бар једном или два пута уђемо у неку од лига УЕФА. Да ли ће то бити већ ове сезоне не знам. После турбулентног периода који је иза нас, потребно је време. И срећа у жребу. Највећи проблем Црвене звезде је што ми највећи део прихода које остваримо трошимо на враћање наслеђених дугова. Велику захвалност дугујемо премијеру Александру Вучићу који је помогао потписивање и продужетак спонзорских уговора са “Гаспромом“ вредним 4,5 милиона евра и “Телекомом“ 800.000 евра.

Прва година “Гаспромовог“ трогодишњег уговора је унапред потрошена?

– Прошлог маја смо у једном дану исплатили наслеђене дугове. сада нас чека плаћање рате за кредит од 3.200.000 евра “Поштанској штедионици“, који је узет још 2011. године. Долазе нам разне судске одлуке по тужбама од пре 10 или 15 година. Да немамо свакодневну борбу са реповима из прошлости много лакше бисмо се припремали за текуће обавезе.

Колико може да износи пројектовани буџет?

– Ствари сада стоје овако: имамо спонзорске уговоре вредне шест милиона евра, морамо од трансфера приходовати минимум четири милиона евра годишње. У просеку, ТВ права и улазнице за домаће првенство нам доносе приход од око милион евра годишње. Укупан пројектовани буџет нам је 11 милиона евра, али од тог износа морамо плаћати и старе наслеђене дугове које не можемо избећи. У овом моменту није познато која ће нам стара обавеза доспети на плаћање тако да никада не знамо колико од ових 11 милиона евра можемо користити као буџет за текуће пословање. Ако се пласирамо у Лигу Европе или уз велику срећу у Лигу шампиона, то би већ донело огроман приход који би значио коначну стабилизацију клуба и могућност већег улагања у играчки кадар.

Звезда 10 година није инкасирала преко 10 милиона евра од продаје играча, вама је успело скоро 13?

– Када сам дошао, рекао сам да се европско тржиште испрофилисало и да се њему морамо прилагодити. Тада смо лансирали пројекат “Звездина деца“ верујући да само форсирањем и продајом младих играча можемо спасити клуб. У последњих шест месеци унели су у клуб тачно 13 милиона евра: Грујић је продат за шест, Рајковић за три, Јовић и Јовановић за по два милиона…

Од те петорке у клубу је остао још само Ристић?

– Верујем да ће клуб и од његовог трансфера добро зарадити. Морам напоменути да Црвена звезда целокупно своје пословање обавља законито преко свог рачуна, да смо свих ових 13 милиона евра од трансфера донели из иностранства, утрошили у целости у Републици Србији плативши порез и на тај начин помогли буџет Србије са близу три милиона евра.

Колико је важно за имиџ клуба што су играчи продати у Ливерпул, Бенфику, Зенит, Макаби?

– Много је важно, јер Црвена звезда је изгубила имиџ клуба који може да прода играче у велике клубове. Ово је тек почетак повратка на старе стазе славе. Потребно нам је време.

Одбили сте милионе за Вијеиру, Катаија, Ибањеза, Доналда?

– УЕФА је последњих година страховито подигла бонусе за учешће у њеним такмичењима, 15 за Лигу шампиона, шест за Лигу Европе. Када томе додамо пројектовани приход од улазница од четири милиона евра долазимо до озбиљних износа. С обзиром на наведене приходе, није логично продавати играче који нам играју стандардно, доносе квалитет и праве разлику.

Припремате тим за Европу, значи ли то да главне окоснице нису на продају пре краја августа?

– Иако још нисмо званично шампиони, ми се припремамо и организационо и спортски за предстојеће квалификације. Свесни смо на којим позицијама се играчки морамо ојачати и на тој анализи свакодневно радимо. Најбољи играчи нису на продају до краја квалификација.

Тежите и да са тренером Миодрагом Божовићем продужите уговор?

– То ће нам бити главни посао, да почетком априла са Божовићем потпишемо нови двогодишњи уговор. Неспорна је његова жеља да предводи тим у квалификацијама и да сви заједно пробамо да направимо историјске ствари за Црвену звезду. Мислим да смо веома близу.

Упркос Европи, потписивањем најталентованијих играча настављате концепт форсирања талената из школе?

– Спремамо неке нове клинце, мислимо на будућност. Имамо голмана Филипа Манојловића, штопера Милоша Стојановића, везисте Луку Илића, Луку Аџића, шпица Стефана Јовељића, па Јовановића, Ковача, Михајловића… Важно је истаћи да ми већ пројектујемо нове младе играче чијим трансферима ћемо у наредном периоду наставити да се финансијски стабилизујемо.

Више нико не прича о изборима у клубу, ваша оставка никад није усвојена?

– Велику захвалност дугујем председнику Светозару Мијаиловићу, почасном председнику Драгану Џајићу, старијим члановима УО који нису поднели оставке, веровали у мене и захтевали да останем у клубу, не желећи да усвоје моју оставку. Сада је све то иза нас, али ја сам тада стварно био преломио да одлазим и остао сам да одрадим посао само до избора новог руководства. Четири дана пре УЕФА мониторинга за европску лиценцу, нико није имао храбрости да се кандидује на изборима. Са сарадницима, урадили смо нешто велико за клуб, нешто чега вероватно ни сами нисмо свесни. И на спортском и на финансијском плану.

Повезане вести

13 comments

dejo мар 16, 2016 at 13:50

http://fudbal.hotsport.rs/2016/03/16/delije-paznja-omrazeni-napadac-vracen-u-prvi-tim Terzicu kad dodje prelazni rok ka boga te molim rijesite se ovog igraca jer samo kvari atmosveru u nasoj Crveneoj Zvezdi

Reply
dejo мар 10, 2016 at 19:18

Terzicu mislim da bi trebao da ostatku uprave nase Crvene Zvezde reces da se zadrzi jos dvije il tri godine ovaj igrac u nasu Crvenu Zvezdu http://redstarfamily.info/2016/03/10/moze-li-zvezda-da-sacuva-vijeiru/ dobro se zna da je ovaj igrac izuzetno bitan u spicu napada nase Crvene Zvezde a zna se o kome govorim Terzicu

Reply
MILAN KG мар 9, 2016 at 23:33

GAZI GAZDA TERZO!!!!!!

Reply
dejo мар 8, 2016 at 15:43

http://www.srbijadanas.com/clanak/cifra-od-koje-se-vrti-u-glavi-zvezda-ce-zaraditi-ovoliko-miliona-ako-se-plasira-u-ligu mislim da se itekako treba boriti za ovo Terzicu jer to puno znacilo nasoj Crvenoj Zvezdi

Reply
dejo мар 8, 2016 at 14:43

Terzicu slazem se sa tobom sto ste potpisali profesionalne ugovore za Zvezdinom djecom al i dalje mislim da nasa Crvena Zvezda treba da bude PRIVATIZOVANA jer je tako moze da bude opet ona stara nasa Crvena Zvezda a imalo bi sigurno kandidata koji bi htjeli da kupe nasu Crvenu Zvezdu bilo da je to jedan covjek ili jedna jaka kompanija

Reply
NESO мар 8, 2016 at 14:39

BRANKO JA SAM NESO IS SKOPLA HVALA TI NA POZIVU BRATE MOJ PRVO PRILIKOM DOLAZIM U NAS RANDEVU EVO TI MOJ BROJ DOMACIN 0183496184 POZOVIME KAD HOCES CAO DELIO
AUREVOIR MONSIEUR DELIA

Reply
NESO мар 8, 2016 at 13:37

GOSPODINE BRANKO DELIO DA TE PITAM VIDIM I SIGURAN SAM DA POZNAES MNOGO FUDBALA A JA ISTO TAKO A IGRAO SAM U DRUGOM LIGU TOEST META LUG U SKOPLE PRVO LIGAS MISLIM DA BRAZILAC NIJE STA SU NAGOVESTILI KAO CENTAR HALF ZA JEDNOK IGRACA KOJE TEK STIGAO TREBA VREMENA DA SE UIGRA DA SE PRILAGODI NA STREDINU NIJE ISTA TAKTIKA KAO BRAZILU I TAKO DAJLE I TAKO DAJLE MOLIMTE DAJ MI TVOJ ODGOVOR HVALA PUNO

Reply
Etoile Rouge de Belgrade мар 8, 2016 at 14:27

Neso mislim da si u pravu za Edsona, ali treba biti jos malo strpljiv sa njim. Znas koliko dugo smo cekali da proradi Vieira pa sad cepa mreze. Dodji u rue Symplon Pariz 18° da nesto popijemo kod brace Jankovic, nije ti to daleko..

Reply
NESO мар 8, 2016 at 13:08

BRANKO
JA SE POTPUNOM SLAZEM SA TOVOM DA BOZOVIC ODLUCUJE O EKIPI ALI I TI ZNAS DAJE VEC TITULA ODLUCENA E SAD JE MOMENAT U OVE PREOSTALE UTAKMICE MOZE DULAZE I UBACI OT OVE SPOMENITE IGRACE JERBO IMAMO OGROBNU BODOVNU RAZLIKU I NE VIDIM RAZLOK MALO I OVI MLADICI DA OSETE ZAR DEVEDESET MINUTA NA TERENU

Reply
NESO мар 8, 2016 at 08:24

TERZICU VI KAZETE FINANSISKI DA SE STABILISUJEMO SVETE IGRACE NI SU IGRALI NI DESET MINUTA NA UTAKMICAMA JEDAN PRIMER VIDI TE KAKO PARTIZANOF TRENER UBACUJE U EKIPU DECKA OT SEDAMNAES GODINA A I ON JE TEK POTPISAO UGOVOR KAD CE MO DA PUSTIMO I NASE MOMKE DA IGRAJU CELU UTAKMICU A PLUS BABUNSKOK NI SMO DOVELI DA GLEDA ZVEZDINE PROSTORIJE RED DA DECKU DA TE SANSU SIK DEVEDESET MINUTA BILO KOJOM EKIPAM NESO ZVEZDAS

Reply
Branko мар 8, 2016 at 12:45

Svw si to u pravu ali to odlucuje trener a ne Terzic ,kad ce ko i koliko igra odlucuje trener Bozovic.A ako si pratio njegove izjave one se ovako krecu ,doki matematicki ne obezbedimo titulu u igru ce da ulaze Ristic,Plavsic,Babunski eventualno Stojanovic, kad se matematicki obezbedi koliko samja shvatio u sastavu od pocetka utakmice bice 3-4 mladih igraca a mozda ce jos neki u toku utakmice da ulazi kao zamena.To bi po mojim shvatanjima najkasnije bilo 5 kola pre kraja znaci 32 kola a moguce je i ranije u zavisnosti od bodovna razlike.

Reply
Aleksandar мар 8, 2016 at 13:06

Izvinjavam se, ali Vi skoro nista da niste u pravu sto govorite. Partizan je izgubio titulu vec na polu sezoni i odlucili su se da ubace nekoliko klinaca (kao sto smo mi uradili sa gore pomenutim igracima koji su prodati) i da ih spreme za narednu sezonu. Ne zaboravite da mi u timu jos uvek imamo nekoliko klinaca, Ristica koji ne igra puno ali igra produktivno i to ce sigurno neko da zapazi, malog Plavsica koji je medju najboljim asistentima lige i koji igra fantasticno na bilo kojoj poziciji ga trener postavi, Petkovica standardnog desnog beka u ekipi koja je ovoliko dominantna i Srnica koji je vec na cifri oko 10 golova u sezoni. Nije mladi igrac samo do punoletstva vec i do neke 23 godine. Tu je jos Babunski koji ce tek da dobije sansu, samo se ceka da odigramo neku laksu utakmicu i eto njega poslednjih pola sata ili da neko ispadne iz rotacije da li zbog kartona ili povrede. Pogledajte cinjenicu da smo odbili 4 miliona za Vijeru, za Kataia imali ponudu oko 2 miliona, za ibanjeza oko 1,5 miliona. To su igraci u godina u kojima se tesko dolazi do takvog transfera iz nase lige, a eto, sa druge strane, mi smo dobili ponude. Znaci, ne moramo mi da plasiramo samo mlade igrace zbog prodaje, mozemo i da ulozimo neku sumu u igraca i da ga prodamo kasnije.

Reply
Aleksandar мар 8, 2016 at 13:06

izvinjavam se zbog par pravopisnih i gramatickih gresaka!

Reply

Leave a Comment