Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоХокеј

Хокеј: Креће финална серија и Звездин поход ка титули

Хокејаши Црвене звезде у петак почињу финалну серију плеј-офа против Партизана. Меч у Леденој дворани Пионир почиње у 17 часова и 30 минута.

Освајањем прве позиције у лигашком делу шампионата црвено-бели су стекли предност домаћег терена у финалу које се игра на три победе. Термини наредних утакмица су 15. и 18. март, а ако буде било потребе 20. и 22. март. Термин прве финалне утакмице не поклапа се са кошаркашком утакмицом Црвена звезда – Панатинаикос, која почиње у 20 часова, али ће навијачи који одлуче да иду на оба сусрета морати да пожуре како би стигли на време у Арену на важан евролигашки окршај.

Црвена звезда је ове сезоне коначно склопила одличан хокејашки састав и са огромним оптимизмом улази у финалну серију у којој жели да прекине дугогодишњу доминацију Партизана и освоји титулу после 11 година паузе. Разлога за задовољство има на претек ове сезоне, од запажених наступа и великог броја победа у Сло хокеј лиги, освајања прве позиције у лигашком делу домаћег шампионата, скора у победама 2-0 против црно-белих (7:4 и 3:2), а можда изнад свега тога због сјајног тима који чине играчи шампионског кова, какве клуб дуго није имао, баш од последње титуле из 2005. године.

Капитен, најбољи поентер, стрелац и асистент лиге, српски репрезентативац Павел Поправка повешће своје саиграче ка првом од три корака према пехару у петак. Он је ове сезоне прави вођа екипе. Имао је учинак од по 16 голова и асистенција у лигашком делу, а одмах уз њега су Доминик Црногорац (11+16), затим руски интернационалац Дмитриј Маркелов (12+14), још један репрезентативац Србије Роберт Сабадош (12+5), затим изузетни Словенац Давид Сефич, сјајни словачки трио који чине голман Петер Хричина, Маријан Микуш и Матеј Шугар, одлични Чех Лукаш Клима, хрватски репрезентативац Игор Јачмењак, најбољи голмани лиге Арсеније Ранковић и Петар Степановић и бројне младе снаге црвено-белих са озбиљним учинком у екипи попут Петра и Угљеше Новаковића, Николе Керезовића, Уроша Бјелогрлића, Андреја Цвика, Ивана Анића… Чини се да је Звезда никад јача у последњој деценији и одлучна да приграби титулу и у хокеју.

Међутим, на другој страни ће такође бити врло озбиљан тим, предвођен другим поентером лиге Марком Миловановићем (15 голова+13 асистенција), а ту су и руски интернационалци Антон Жуков (8+12), Јевгениј Власов (7+7), Игор Зубов, Артјом Коршиков и голман Алексеј Трифонов, али и бројни поуздани првотимци попут Марка Бркушанина, Ненада Раковића, Срђана Ристића, Лава Митића, Душана Јанковића…

Дешавања са претходног дербија, туча која је избила по завршетку друге трећине, сигурно су оставили трага на екипама, које ће сада бити још наоштреније, јер је улог шампионска титула коју црно-бели не желе да препусте вечитом ривалу, али је Звезда изузетно јака у овом тренутку за домаће такмичење, па се очекује врло занимљива серија у којој ће љубитељи хокеја сигурно уживати, ако не дође до новог крвавог обрачуна, а сведоци смо да се у Партизану тешко мире да је њихово време прошло у многим спортовима, па желе да што више науде комшијама на разне начине. Овакво ривалство је генерално јако добро за српски хокеј, који показује одређене помаке, само да се све задржи на спортским оквирима и фер борби. Најављени су и директни преноси финалне серије на Арени спорт, која је и претходни бурни дерби преносила на свом другом каналу.

Звезда годинама уназад није могла да направи конкурентан тим за освајање трофеја, чак се пар пута није ни такмичила у сениорској конкуренцији, али је предано радила са млађим категоријама и сада у екипи има гомилу тих некадашњих дечака, који су у међувремену одрасли и стигли до првог тима где чине окосницу екипе и залог за будућност уз млађе категорије које се одлично развијају. Број дечака који тренира у клубу је за домаће услове импозантан, а имајући у виду да црно-бели то немају, јер су све карте раније бацали на први тим, сви су изгледи да Црвена звезда у хокеју може рачунати на светлу и трофејну будућност, као и садашњост.

Навијачи црвено-белих би додатно могли да унесу драж у ову финалну серију организованим доласком и великом подршком са трибина, јер се предност домаћег терена тако може најбоље искористити. Имајући у виду атрактивност најбрже колективне игре, традицију клуба, који је некада уз себе везивао огромну навијачку масу из осамдесетих када се екипа борила за титулу са Јесеницама у великој држави и Звездин велики хокејашки бум, то се лако може и десити, а тада би српски хокеј ухватио додатни замах ка још вишем нивоу.

                      ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН

              ПРВИ МЕЧ ФИНАЛНЕ СЕРИЈЕ ПЛЕЈ-ОФА

                          ПЕТАК, 11. МАРТ 2016.

      ЛЕДЕНА ДВОРАНА ПИОНИР – БЕОГРАД, 17:30 ЧАСОВА

Повезане вести

Leave a Comment