Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Црвено-беле иду по трофеј

Пред кошаркашицама Црвене звезде је велика шанса да прекину осеку трофеја у сениорској конкуренцији и донесу пехар победника Купа Милана Циге Васојевића у Београд. Финале у Врбасу између Црвене звезде и Врбас Меделе на програму је данас од 17 часова у Центру за физичку културу “Драго Јововић“.

Није било лако у полуфиналу против Вршца, али су изабранице Драгана Вуковића успеле да савладају незгодног ривала са 64:56. Када је било најпотребније екипу је као и много пута ове сезоне повукла Катарина Зец, први кошгетер екипе. Са 17 поена, пет скокова и три украдене лопте прославила је 19. рођендан на најбољи начин, а уз то је имала и сјајне проценте шута: 3/3 за два поена, 2/2 са линије слободних бацања и 3/7 за три поена. Огроман допринос имале су и високе кошаркашице Милица Бојовић (12 поена, пет скокова, четири украдене лопте, шут за два 4/5, слободна бацања 4/5) и Мина Ђорђевић (10 поена, седам скокова, шут за два 2/4, тројке 2/4), које су се храбро носиле са најкориснијом кошаркашицом домаћег шампионата, искусном Марином Мандић и потпуно јој парирале. Снежана Чолић (девет поена, пет скокова, три асистенције, шут за два 3/5, слободна бацања 3/4) и капитен Александра Катанић (шест поена, четири скока, по две асистенције и украдене лопте, шут за два поена 3/5) имале су добре роле, важан погодак у преломним моментима постигла је и кадеткиња Невена Наумчев, два поена је постигла и Јелена Ћирић уз незаобилазну блокаду, а шест поена убацила је Снежана Богићевић. Од ње, као и од Наташе Ковачевић се очекује да заблистају у финалу, док Ивана Катанић, Ђурђина Ђокић и Маријана Зукановић чекају своју прилику као запете пушке.

Врбас је са друге стране направио велико изненађење елиминацијом шампиона Србије Радивоја Кораћа (55:49), који ни другу сезону узастопно неће видети Куп трофеј, јер их је прошле године у финалу зауставила Војводина са сјајном Јованом Пашић, која је сада као играчица Кораћа одиграла једну од најлошијих утакмица у каријери и за 30 минута у игри остала без поена уз шут из игре 0/11. Врбас је искористио своју прилику и захваљујући фантастичном издању Миљане Џомбете (27 поена, четири скока, две украдене лопте, шут за два поена 7/11, тројке 3/3, слободна бацања 4/4) направио сензацију уз велику подршку својих навијача са трибина. По осам поена забележиле су Тијана Цукић, Наташа Мијатовић и Ивана Јововић, а четири Полона Залар. Нема сумње да ће и Врбас пред својим навијачима силно јуришати да освоји трофеј, јер ко зна када ће им се следећи пут пружити оваква прилика.

Ово је иначе тек почетак бројних дуела који ће уследити са Врбасом, јер ће Звезда са њима укрстити копља и у полуфиналној серији предстојећег плеј-офа. Тренер Вуковић је пред почетак финалног турнира Купа Милана Циге Васојевића, након жреба за полуфинале, истакао да би му много више одговарало да је противник у полуфиналу Врбас него Вршац, без обзира што је Врбас домаћин. Црвено-беле су ове сезоне у шампионату оба пута успеле да савладају Врбас. У Београду је било убедљивих 69:55, а на гостовању у неизвесној завршници 74:72. Не бисмо имали ништа против да тако буде и сада.

Не сме се заборавити да Црвена звезда има изузетно млад тим. Просек година ове екипе је тек нешто изнад 18. Ако стигну до пехара и по томе ће ући у историју српске кошарке, као и по чињеници да је велика већина поникла у клубу, где се сјајно ради са млађим категоријама, о чему сведоче бројне титуле шампиона Србије у кадетској и јуниорској конкуренцији, као и велики број кошаркашица које су стигле до сениорског састава и представљају будућност српске кошарке, јер су многе од њих чланови млађих репрезентативних категорија. По свему томе Звезда је јединствена на овим просторима, а и шире. Велики заокрет у клупској политици и окретање младима из сопственог погона дају резултате, након финансијских проблема који су у ближој прошлости мучили клуб.

Звезда је до сада у својој трофејној историји успела 10 пута да освоји национални куп и то: 1973, 1974, 1976, 1979, 1981, 1992, 1994, 1995, 2003. и 2004. године, а последњи пут је била у финалу 2009. године, тако да се овој генерацији пружа заиста јединствена прилика да се по многим ставкама упише у историју клуба златним словима, као и тренеру Драгану Вуковићу, који би након Драгољуба Пљакића 1973. и 1974. године, Петронија Зимоњића 1976, Страхиње Алагића 1979. и 1981, Зорана Ковачића “Чивије“ 1992. и 1995, Драгомира Буквића 1994. и Владислава “Лалета“ Лучића 2003. и 2004. године, постао седми стручњак у клупској историји који је довео црвено-беле до пехара у купу. Вуковићу је ово трећа сезона на Звездином кормилу. До сада је забележио учинак од 62 победе и 32 пораза (66 одсто) и сада је изборио пласман у треће финале, а прво у купу, након финала регионалне лиге и српског плеј-офа 2014. године. Када су у питању Звездине кошаркашице, најтрофејнија у националном купу у историји клуба је Вукица Митић са пет освојених пехара (1973, 1974, 1976, 1979. и 1981. године).

Када су кошаркашице Црвене звезде 2004. године последњи пут освојиле национални куп предвођене Аном Јоковић, Стојанком Остојић, Иванком Матић, Катарином Манић и осталима, најмлађа из садашњег састава Звезде која учествује на финалном турниру у Врбасу, Невена Наумчев, имала је само мало више од четири и по године, што довољно говори да је време за трофеј. Катарина Зец, Невена Наумчев, Наташа Ковачевић, Снежана Богићевић, Ивана Катанић, Александра Катанић, Јелена Ћирић, Ђурђина Ђокић, Снежана Чолић, Милица Бојовић, Маријана Зукановић и Мина Ђорђевић имају довољно снаге и квалитета да се упишу златним словима у историју клуба као тим који је освојио 11. Куп и јубиларни 40. трофеј у клупској историји. ДОЛАЗИ ЗВЕЗДИНО ВРЕМЕ!

                   ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ВРБАС МЕДЕЛА

             ФИНАЛЕ КУПА МИЛАНА ЦИГЕ ВАСОЈЕВИЋА

                          НЕДЕЉА, 20. МАРТ 2016.

            ЦФК ДРАГО ЈОВОВИЋ – ВРБАС, 17:00 ЧАСОВА

Повезане вести

Leave a Comment