Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћа такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Резиме сезоне – ЖОК Црвена звезда

Одбојкашице Црвене звезде забележиле су најлошију сезону у последњих 16 година!

Женски одбојкашки клуб Црвена звезда је синоним за успех, легенде и организацију, црвено-бели одбојкашки колектив генерално. Један од најтрофејнијих спортских колектива. И када Звездине даме одиграју веома лошу сезону и уверљиво испадну из оба домаћа такмичења, то је равно првокласној сензацији. Управо то се десило ове сезоне, Црвена звезда је испала у четвртфиналу плеј-офа од тренутно далеко јаче Визуре, која је и прекинула Звездину доминацију. Звездина најлошија сезона након 16 година.

И прошла сезона је завршена испод Звездиног реномеа и очекивања, али нико није могао да наслути да ће сезона за нама бити још лошија. Честе смене тренера за клуб који је за 13 година променио два стручњака, а за две године већ четири… лош знак.

Приликом доласка Александра Бошковића на место првог тренера и Мирјане Мусулин на место првог помоћника назначено је да се очекује да то буде решење на дуге стазе. Међутим, није било тако. Бошковић није успео да извуче максимум из екипе, али је у одређеним тренуцима екипа стизала од 0:2 до 2:2, па чак и победе, што нисмо виђали прошле сезоне. Са клубом је споразумно раскинуо сарадњу већ половином јануара, а до тада је екипа забележила шест победа и пет пораза у домаћем првенству (пето место на табели), обезбедила пласман на Ф4 Купа и испала од екипе Волеј Кеница у осмини финала ЦЕВ Купа. То из ове перспективе делује као доста добар резултат. Мирјана Мусулин тешко да је могла да изабере гори тренутак да постане први тренер Звездиних одбојкашице. Ништа није ишло како треба од самог почетка – повреде, изненадни порази и опет повреде. Није много тога ни могла да промени, радила је најбоље што је могла са оним што је имала. Од тренутка њеног доласка Звезда је славила само једном и то над НИС Спартаком (3:2). Остаје нам да чекамо одлуку челних људи и надамо се да ће Мирјана Мусулин добити праву шансу и направити бољи резултат у новој сезони. Мирјана је у разговору за МЦЗ рекла да уговор није потписан, али да би требало да је видимо поред терена и следеће сезоне.

Имала је Звезда проблеме са повредама од самог старта сезоне. Велики хендикеп је тешка повреда колена блокера Јелене Трнић, која ју је одвојила од паркета целу сезону. Целу сезону због повреде је пропустила и Олга Јејић. Затим константни проблеми са повредом Николине Лукић – практично је и она пропустила целу сезону. У току сезоне и неколико играчица, међу којима је носиоц игре сјајна Бојана Миленковић, су имале пехове са повредом. Промена тренера, променада у тиму, неконстантност, проблеми у игри који су се наставили из претходне сезоне – црвено-беле су имале велике падове у игри, и често губиле „добијено“, а понекад је деловало да немају снаге за цео меч, да нађу прави ритам који ће задржати неко време и играти добро у континуитету… мали хаос, који је велики за овако младу екипу и њену психу. И хала у којој се игра је имала утицаја.

Пет играчица је напустило клуб на крају сезоне – капитен Јулија Миловиц (техничар), Адела Хелић (коректор), Мина Поповић (средњи блокер), Јелена Новаковић (коректор), Теодора Пушић (либеро), уз Љубицу Кецман (примач), која се вратила пред почетак сезоне, али је на зиму отишла. У клуб су стигле Анита Златић (либеро) из Железничара, Марија Пуцаревић (техничар), нови капитен, затим огромно појачање у виду легендарне Весне ЧитаковићЂуришић (средњи блокер), која је такође у фебруару напустила екипу и још једно велико име, појачање на 20 дана, Звездино дете, љубимица, Ивана Ђерисило, која отишла у Пољску након само три утакмице. Са позајмице се вратила Катарина Маринковић. Уколико изоставимо искусни двојац Читаковић-Ђерисило можемо констатовати да појачања нису испунила очекивања и донела превагу која се од њих очекивала. Звездина деца нису се добро носила са притиском који носи играње у црвеном-белом дресу, и нису успелa да покажу све што знају.

12746350_10154504479039119_976454646_n

Звезда је добро почела сезону, а онда је уследио огроман пад. 11 јуниорских репрезентативки, без великог искуства. Свакако огроман потенцијал, смена генерација је била потребна, али да ли је била баш урађена на прави начин. На Звездин начин, можемо рећи. Без коректора током целе сезоне (не рачунајући младе Букилић и Ашоњу које нису играле). Честе промене техничара – гледали смо мало Пуцаревић, мало Брђовић, на крају сезоне и Ану Јакшић, али ниједна није успела да огранизује игру на прави начин. Узрок томе је свакако и лош пријем, јер су примачи сервиса били слаба тачка током целе сезоне. Ако сагледамо целу слику, Звезда је првих девет мечева регуларног дела започела са примачком дијагоналом Секулић-Миленковић, да би у наредних девет меч почињао са чак пет различитих парова примача. Међу њима су и Милица Милуновић и Дејана Лекић, које имају 15, односно 16 година. Свакако да оне представљају будућност Звездe. Искусне Росић и Златић на позицији либера уклопиле су се у лош пријем и нису успеле да унесу мирноћу у игру. Једина позиција је колико-толико била на новоу је средњи блокер. О Весни Читаковић не треба трошити речи, јер je у 37. години показала да још увек има шта да покаже. Катарина Чанак је и поред неконстантности, имала солидну прву сезону у првом тиму и Суперлиги, и од ње можемо очекивати више следеће сезоне.

На крају сезоне уговори истичу Нини Росић (либеро), Николини Лукић (примач) и Ани Јакшић (техничар). Видећемо у наредном периоду да ли ће нека од њих продужити уговор. Црвено-бели су већ реаговали и довели два појачања – Кристину Ђурић ( техничар) и Катарину Вукомановић (либеро). Од оних играчица које би Звезди могле да буду интересантне из домаћег шампионата, а којима уговор истиче су на првом месту Јована Јовичић, коректор, један од најбољих поентера лиге и најзаслужнија за историјске успехе Железничара из Лајковца, која иза себе има сјајну сезону, а верујемо да ће тек показати да је таленат надомештен квалитетом. Затим, Сара Сакраџија (Јединство Стара Пазова), Александра Цветичанин (Спартак) и Нада Митровић (Тент).

Када смо код смене генерација, треба рећи да је Звезда поставила стандарде на том пољу у нашој земљи. У годинама доминације најбоље играчице напуштале су клуб, али су уз њих расле и сазревале будуће шампионке. Деца из целе Србије пролазила су кроз Звездину школу и уз помоћ старијих и искуснијих постајале шампиони. Чекамо неку нову генерацију за неку нову доминацију.

Оно што је увек извесно јесте да ми увек верујемо у њих. Звездине даме никад нису саме.

Повезане вести

Leave a Comment