Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Гроф разговарао са студентима ДИФ-а

Дан уочи 151. сусрета Црвене звезде и Партизана тренери вечитих ривала Миодраг Божовић и Иван Томић били су гости студената Факултета спорта и физичког васпитања.

Декан ДИФ-а Владимир Копривица захвалио се гостима што су издвојили време за студенте и честитао Црвеној звезди на доминантној игри коју је показала у досадашњем делу сезоне. Он је позвао навијаче да воле свој тим, а поштују противнички и да их сваки дерби спаја, без обзира на то чије боје бране.

Миодраг Божовић је будућим спортским радницима говорио о томе да ли има узора у тренерској каријери, као и које карактеристике красе врхунског тренера.

– Никада нисам имао једну личност као узора, али холандска школа фудбала ми се допада и трудим се да најбоље из ње пренесем на своје тренинге. Да би успео, тренер пре свега треба да буде таличан. За сваки успех потребно је време, а то вам овде нико не даје. Морате да имате срећу да направите добар резултат на самом почетку да бисте уопште били у прилици да наставите са радом. Врхунски тренер мора добро да познаје педагогију, психологију, филозофију, да успе да направи одличну атмосферу у клубу, у свлачионици међу играчима. Треба да зна у којим ситуацијама према фудбалерима да се постави као ауторитет, а у којим као отац, брат или пријатељ.

Шеф стручног штаба се осврнуо и на однос са медијима.

– За седам година проведених у Русији никада нисам имао проблем са медијима. То је битан сегмент тренерског посла јер тако преносите слику о себи и не иде ми на руку лоша међусобна сарадња. Овде сам дочекан на нож после елиминације од Каирата. Не смета ми критика на професионалној основи, али смета ми она са људске стране. Проблем је што данас новинарима треба сензација, а не информација. Сада само чекају први лош резултат да ме нападну. Неће добити ту прилику.

1grofdif

Гроф се нашалио са студентима на питање како се екипа носи са стресом и на који начин проводе време после утакмице.

– После утакмице останемо сви сат – два у мојој канцеларији. Имамо домаћу лозу из Црне Горе па ако добијемо попијемо по две – три, ако изгубимо – исто. То је најбољи антистрес. Шалу на страну, човек одмах по завршетку меча није расположен за разговор нити за коментарисање дешавања на терену. Најбоље је отићи кући.

Наш тренер дао је савет будућим колегама.

– Постоје три ствари које су битне у овом послу. Најважнија је образовање. Потом да пратите дешавања у светском спорту. И на крају упорност и вера у себе, ништа се не постиже преко ноћи.

Студенте је занимало да ли је не дербију теже бити играч или тренер и како ће Гроф Божовић мотивисати екипу пред утакмицу, с обзиром на то да је бодовна предност заиста велика.

– Много је лакше као играч наступати против вечитог ривала, јер тада мислите само о својој игри. Као тренер имате цео оркестар који треба да наштимујете. Титула још увек није освојена. Где год постоји математичка могућност човек мора да се плаши тако да мојим играчима сигурно неће недостајати мотива.

Повезане вести

Leave a Comment