Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Међународни Дан фудбала и пријатељства

Широм света се обележава међународни Дан фудбала и пријатељства, као део дечијег друштвено одговорног пројекта „Фудбал за пријатељство“ компаније Газпром. Све земље учеснице – Алжир, Аргентина, Јерменија, Аустрија, Азербејџан, Белорусија, Белгија, Бразил, Бугарске, Кине, Хрватске, Чешке Републике, Француске, Немачке, Мађарске, Италије, Јапан, Казахстан, Киргистан, Холандија, Пољска, Русија, Србија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Сирија, Турска, Украјина, Велика Британија и Вијетнам – даће свој допринос у прослави овог важног повода.

У оквиру међународног Дана фудбала и пријатељства, организован је велики број пријатељских фудбалских утакмица, са циљем да дечаци и девојчице подрже и промовишу кључна начела пројекта „Фудбал за пријатељство“ као што су пријатељство, једнакост, фер-плеј, здравље, мир, преданост, победа и традиција.

Сви догађаји започињу разменом наруквица пријатељства, које симболизују толеранцију, једнакост и здрав начин живота. Наруквица је направљена од два обична конца у зеленој и плавој боји – где зелена боја представља фудбалски терен који је доступан за сваког, а плава боја – мирно небо изнад наших глава. Као амбасадори покрета Фудбал за пријатељство, деца поклањају наруквице не само играчима других тимова, већ и присутним званицама.

Дечаци ФК Црвена звезда предвођени тренером Игором Савићем, одиграће у среду 27. априла у 12 часова пријатељски меч са познатим Делијама, на терену омладинске школе у оквиру комплекса стадиона „Рајко Митић“. Звездаше предводи Иван Ивановић, иначе амбасадор пројекта „Фудбал за пријатељство“. У његовом тиму су и Александар Радојичић, Ненад Окановић, Милан Калинић, Андреј Кулунџић, Никола Глишић, Лука Рацо и Андреј Маричић.

– Кроз спорт, деца уче о комуникацији, разумевању, поверењу и толеранцији. Једном када схвате колико је важно пријатељство и поштовање на самом терену, они ће искрено почети да цене своје пријатеље и ближње у свакодневном животу. То је оно што међународни Дан фудбала и пријатељства представља и зашто се прославља око 25. априла сваке године. То је велики спортски празник са јаким образовним садржајем, који спаја стотине хиљада деце из различитих земаља око једноставних и јасних вредности које чине свет лепшим местом за живот – изјавио је глобални амбасадор пројекта, Франц Бекенбауер.

Повезане вести

Leave a Comment