Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Посетите Звездин музеј у „Ноћи музеја“

Тринаеста по реду Ноћ музеја одржаће се 21. маја широм Србије, а као и увек, учешће у овој манифестацији узеће и музеј ФК Црвена звезда.

Ове године се навршава 70. годишњица од освајања првих пехара нашег клуба. У част овог великог јубилеја моћи ћете да видите изложене пехаре освојене далеке 1946. године, а имаћете и прилику да увидите колико је фудбалерима у том периоду било тешко да остваре тако значајан успех. Присуствујте и промоцији књиге „Фудбал у Београду за време Другог светског рата“, аутора Бранислава Јоцића. Такмичења која су се тада одигравала одолевала су суровости ратног времена, а сам аутор латио се писања да би јавности дочарао оно што нико досад није објавио! Од појаве прве фудбалске лопте у Србији, па све до савезничког бомбардовања 1944. године, уђите дубоко у детаље играња фудбала на нашим просторима.

Како се наводи и на сајту nocmuzeja.rs, oва манифестација је међу првим озбиљно радила на идеји децентрализације културе па се одлични програми у једној ноћи могу видети широм Србије. Због тога је ова ноћ подједнако важна за велике градове као и за најмања и најудаљенија места у нашој земљи.

Ноћ музеја, која се одржава под покровитељством Делегације Европске уније у Србији, представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд. Прва Ноћ музеја, одржана у пет београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за десет година тај број нарастао на невероватних 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије.

Повезане вести

Leave a Comment