Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеТрансфериФудбал

Звезда би везисту вицешампиона Русије

Гуелор Канга

Према писању листа Спорт, Црвена звезда је заинтересована да своје редове пред евро изазове појача чланом руског Ростова, офанзивним везним фудбалером Гелором Кангом.

Док се очекује долазак Томаса Фибела из Мордовије на завршне преговоре у току данашњег дана, управа није седела скрштених руку ни по питању замене за Марка Грујића, јер је нова мета шампиона Србије 25-годишњи репрезентативац Габона Гелор Канга.

Габонац, који је рођен 1. септембра 1990. године у Ојему је минуле сезоне у Премијер лиги Русије одиграо 17 мечева, од тога 14 у стартној постави. Постигао је два гола, водећи у победи против Зенита од 3:0 и други у тријумфу против Рубина у Казању (3:0), када је и асистирао Александру Бухарову код трећег поготка. Ростов на Дону је на крају остао без титуле због само два бода мање од ЦСКА из Москве.

Познат је и као темпераментан фудбалер. Био је суспендован и због показивања средњег прста судији, што је навика која му баш није страна, јер је више пута знао то да понови. У тек завршеној сезони зарадио је пет жутих картона. Висок је 166 цм, тежак 63 килограма, а у родној груди је наступао за Мангаспорт (од 2007. до 2010. године), Мисил (од 2010. до 2012. године) и Мунану из Либервила 2012/13 са којом осваја Куп Габона, да би 9. фебруара 2013. године потписао уговор на три и по године са Ростовом. У првој сезони, тачније у остатку сезоне 2012/13, пошто је стигао у фебруару, одиграо је 10 лигашких утакмица (осам као стартер) и постигао један гол, а наредне 2013/14 забележио је 24 меча (23 од првог минута), постигао три гола уз осам жутих и два црвена картона и освојио Куп Русије у време док је екипу предводио нико други до Гроф Божовић, који је донео Ростову једини трофеј у историји и свакако је добро упознат са Кангиним квалитетима. У сезони 2014/15 Канга је забележио 19 мечева у Премијер лиги Русије (17 у стартној постави) и постигао један гол.

Укупан биланс у четири сезоне у елитном рангу руског фудбала му је 70 утакмица (62 у стартних 11), седам погодака, 22 жута и два црвена картона, а рачунајући сва такмичења сакупио је 83 утакмице уз осам голова. За репрезентацију Габона одиграо је 26 утакмица и постигао један гол, 9. октобра прошле године у пријатељском одмеравању снага са Тунисом (3:3). Играо је на све три утакмице за Габон на прошлогодишем Купу афричких нација у Евкаторијалној Гвинеји, када Габонци нису успели да прођу групну фазу и поред почетног тријумфа против Буркине Фасо (2:0).

Звезди много олакшава ситуацију чињеница да је слободан играч, пошто му је уговор са Ростовом истекао, а као адут у преговорима може бити и Миодраг Божовић, код кога је Канга одиграо највећи број мечева док је водио руски клуб. С обзиром да је у питању фудбалер који је био стандардан у редовима вицешампиона Русије, а уз то је и репрезентативац, постоји опасност да се у игри појаве знатно финансијски моћнији клубови и евентуално покваре планове српском шампиону.

Повезане вести

3 comments

neso јун 2, 2016 at 11:25

delija daj iskrene i realne komentare veznak po tebi treba da bude visok kao kosarkas od dva metra i pedeset

Reply
DelijaPrekoDrine јун 1, 2016 at 07:10

Nizak je za zadnjeg veznog i nema snagu… Srednji prst sudiji bi nas uveo u crno….

Reply
Milan јун 1, 2016 at 09:15

Sto se tice srednjeg prsta to ce Grof dovesti u red 🙂 A decko nije zadnji vezni niti bi to igrao kod nas.

Reply

Leave a Comment