Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Луис Ибањез

Луис Ибањез, најкориснији и најефикаснији леви бек на Старом континенту у сезони 2015/16, данас слави 30. рођендан.

За Црвену звезду је одиграо 37 утакмица, постигао 11 голова и забележио 15 асистенција. Освојио је титулу шампиона 2016.године и постао један од најомиљенијих странаца у Звездиној историји.

Лучо потиче из сиромашног предграђа Буенос Ајреса. Његови родитељи Хорхе и Алехандра развели су се док је још био дете, а иако нижег раста и слабијих физичких предиспозиција, успео је да прође пробу у чувеној школи Боке јуниорс, где је важио за једног од најталентованијих фудбалера у својој генерацији и углавном играо нападача или крило, што објашњава његове наглашене реализаторске способности и честе успешне излете у нападачким акцијама без обзира што игра на месту левог бека.

1iba

Константно је био међу најбољим стрелцима своје генерације у Боки, дружио се са Ником Гаитаном, дивио се мајсторијама Хуана Рикелмеа и Дијега Марадоне, легенди плаво-жутих, касније истетовирао и Марадонин лик, али када је стигао до првог тима за њега није било много простора. Ипак, успео је да дебитује за први тим Боке јуниорс 19. априла 2008. године у победи против Њуелса (2:1), касније одиграо још један такмичарски меч и то је било све.

1li

Морао је да се отисне у иностранство како би обезбедио пристојан живот за мајку и три сестре. Звао га је Хофенхајм, који је у то време ушао у елитни ранг немачког фудбала, али је зaгребачки Динамо био конкретнији. Њихов скаут приметио је Ибањеза на утакмици у којој је фокус био сасвим другом фудбалеру, беку Расинга, и дошло је до сарадње, па се Луис преселио у Европу и Загреб у трансферу вредном 650.000 евра. У Динаму је годинама био стандардан члан прве поставе, освојио је пет титула првака, три купа и два супер купа, наступао у Лиги шампиона, одиграо укупно 185 утакмица и постигао 19 голова. Најбољи учинак имао је у сезони 2011/12 када је на 40 такмичарских мечева девет пута затресао мрежу и забележио седам асистенција.

Здравко Мамић за њега рекао да је „најбољи хрватски леви бек још од Роберта Јарнија. За све остале он је телевизор новије генерације„.

Савладао је и језик, упознао своју животну сапутницу Матеу, кћерку Дарка Алагића, свог менаџера, а када је изгубио статус стандардног првотимца вратио се у домовину и одиграо 16 утакмица за Расинг у сезони 2013/14, по повратку у Динамо мало је играо, па је прешао у мађарски Ђер, где бележи 11 наступа у сезони 2014/15.

Међутим, то није донело помак у његовој каријери и поново се нашао на почетку. Ђер је банкротирао, али тада се Лућу срећа осмехнула, а да није био свестан тога. Уследио је Звездин позив, али морао је и Миодраг Божовић да увери Ибањеза да је долазак у Београд прави потез. Из Загреба су се могли чути подругљиви коментари да Звезда узима Динамове пропале играче, а ни у Србији није било позитивнијих утисака због повеће новчане суме коју је клуб из Љутице Богдана издвојио за једног левог бека.

Био је на прагу белгијског Мехелена који је предводио Звездин Саша Јанковић, али када је чуо да Звезда жели Ибањеза одустао је од трансфера и практично га уступио свом клубу.

1lib

Ибањез их је све разуверио одигравши сезону за памћење, најбољу у каријери, којом се експресно сврстао међу најбоље странце који су носили црвено-бели дрес. Одмах је постао љубимац навијача, а на мечу против Чукаричког када је забележио две гола и фантастичну асистенцију за Катаија у преокрету, није више било ниједне сумње.

Бројке од 33 меча, 10 голова и 15 асистенција у свим такмичењима довољно говоре о Луисовој продуктивности у Звезди. Освојио је шампионску титулу, био седми стрелац Супер лиге Србије са девет голова на 31 утакмици и први асистент са чак 14 успешних додавања, нашао се у идеалном тиму шампионата, био трећи најбоље оцењени играч првенства (просек 7,12) по избору Журнала, иза саиграча Катаија (7,17) и Грујића (7,30), два поготка постигао је у преокрету против Чукаричког (3:1), од тога један изузетно ефектан из слободњака, затресао мрежу из слободног ударца у јубиларном 150. вечитом дербију (2:1), одлучио сусрет у Нишу против Радничког у 84. минуту за 2:1, Звезда је играла атрактиван и ефикасан фудбал, обарала рекорде, а популарни Лучо постао љубимац навијача и вратио се на фудбалску сцену у великом стилу одличним партијама које су утицале да му рејтинг знатно скочи, па се појавило и интересовање богатих клубова који би га радо видели у својим редовима. Е

моције и сузе радоснице на прослави титуле на крају сезоне и речи да су му то најдражи моменти у каријери, довољна су потврда колико се Ибањез везао за црвено-беле и успоставио јаку везу са навијачима који су темпераментом слични као у његовој Аргентини.

Са Црвеном звездом је започео и квалификације за Лигу шампиона, одиграо утакмице против Ла Валете и Лудогореца, који је након продужетака у Београду изборио пласман у плеј-оф. Ибањез је постигао гол са беле тачке за 2:2, а посебно упечатљив потез био је када је са земље главом избио лопту испред ноге противника. Одиграо је свих 120 минута при грчевима.

Након утакмице са Лудогорецом преселио се у Трабзон, али био је у немилости тренера и није пуно играо, свега 9 утакмица. У јануару је прешао у Карабук.

Повратак Ибањеза у Београд жељно ишчекују навијачи, али и Лучо, који не крије жељу да једног дана поново заигра на Маракани.

Срећан рођендан, Лучо!

https://www.youtube.com/watch?v=j8aaJfzsgpk

https://www.youtube.com/watch?v=AlBiG90DIWk

https://www.youtube.com/watch?v=kM5yNZ3C-AU

Повезане вести

5 comments

Petak trinaesti јул 15, 2017 at 13:08

Srećan rođendan Lučo,pa da nam dođeš opet da kara. . . penaltizanku?

Reply
PDP јул 15, 2017 at 12:16

Manojlovic dogovorio transfer u Spaniju,1,2 miliona evra i 20% od sledece prodaje,na gol ce Kahriman posle Irtisa,dok ce rezerva biti mladi Stankovic,treci golman Vicic ce na kaljenje a navodno nasem timu bi trebalo od zime da se prikljuci mladi golman Borca iz BL Nemanja Trkulja.Trkulja ma 21 godinu,mladi reprezentativac BiH,rodjen u Prijedoru,visok 1,92,veliki raspon ruku,nije linijas,prototip modernog golmana,navodno imao je dve ponude koje je odbio zbog Zvezde,ugovor je valda na 4 i pol godine u vrijednosti ukupno kroz platu za taj sav period nesto oko 270 hiljada evra(oko 60 hiljada evra godisnje),tako se bar prica po RS…Nemanja je zbog interesovanja Zvezde navodno odbio 2 ponude,jedna je bila od Turskog Sivaspora i Italijanske Perudje,inace o njegovoj karijeri se brinu poznati menadzeri Mateja Kezman i Vlado Lemic…Inace Nemanja Trkulja je bio na probi u PSV-eu pre godinu dana ali nije potpisao ugovor pa je potpisao za Borac BL na godinu dana,sad je slobodan igrac…pozzz

Reply
Estrella Roja јул 15, 2016 at 17:56

Lucho, srećan rođendan mucho!!! 🙂
Uz želju da ga gledamo u Zvezdinom dresu u LS.

Reply
ДЕЈО јул 15, 2016 at 07:12

Srećan rođendan majstore!!! Ibanjeza za kapitena!!!

Reply
krvavi zvezdas-DE јул 15, 2016 at 13:38

kapiten pored koga maltezani prolaze kao kroz sir..srecan mu puta i da uzmemo neku paru..Milosevic je za njega bekcina..jebes njegove slobodnjake kad je spor kao puz i rupa

Reply

Leave a Comment