Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Хуго Виеира

Хуго Виеира

На данашњи дан 25.јула 1988.године у Барселосу рођен је Хуго Виеира, други најефикаснији странац у историји ФК Црвена звезда.

Хуго Филипе Да Кошта Оливеира, за некадашњег првака Европе и света је одиграо и постигао 51 утакмицу и постига 28 голова.

Рођен је у Барселосу, малом градићу у португалском дистрикту Брага, а одатле је као дечак почео да тренира у локалној Санта Марији, где је у периоду од 2006. године, када је дебитовао за први тим, па све до 2009. затресао мрежу у 37 наврата на свега 30 утакмица, јер је у том периоду био и на позајмици у француском Бордоу, где је за Б тим одиграо 20 утакмица и постигао четири поготка као омладинац током 2006. године, а био је и у Ешторилу током сезоне 2007/08, где такође није добио шансу у првом тиму.

1vieira

Од 2009. до 2012. године носио је дрес Жил Висентеа уз учинак од 16 голова на 62 утакмица. Запазили су га из славне Бенфике, али ни тамо није могао да се избори за место под сунцем због жестоке конкуренције у нападу, па је одмах отишао на позајмицу и то у Шпанију. Међутим, у сезони 2012/13 уписао је само две утакмице у дресу Спортинга из Хихона, па се убрзо вратио у Португал и поново заиграо за Жил Висенте, где за полусезону 2013. године постиже осам погодака на 14 лигашких сусрета. Бенфика га је продала Браги. Добио је шансу на само шест утакмица у сезони 2013/14, па се поново обрео на позајмици у Жил Висентеу и три пута погодио мрежу на 14 мечева у истом шампионату.

1vi

Малери су наставили да га прате и после трансфера у Русију, где је у сезони 2014/15 на 20 утакмица забележио три поготка у дресу Торпеда, али је клуб банкротирао, а Виеиру је у јануару 2015. године погодила права трагедија када је његова супруга Едина Карваљо, наставница физичког васпитања, преминула од карцинома после двогодишње борбе са опаком болешћу, па је Виеири у том периоду било тешко да се фокусира на фудбал.

– Живот ми је одузео мој највећи трофеј. Хвала свима на подршци. Део мог живота се овог часа завршио, али, цео живот… – написао је након трагичног краја живота његове супруге.

1u.v

У Звезду је стигао на мала врата, решен да кроз фудбал покуша да потисне тугу и унесе мало ведрине у свој живот. У 4. колу Супер лиге Србије успео је да постигне први погодак у дресу црвено-белих у 61. минуту и изједначи на 2:2 против Вождовца, а млађани Лука Јовић донео је тријумф од 3:2 само три минута касније. Гигант са Маракане је кренуо у своју велику победоносну серију, а Виеири је требало још мало времена да достигне препознатљиву форму. Заблистао је у 149. вечитом дербију фантастичним головима у 27. и 49. минуту и израстао у јунака сусрета.

Било је јасно да Грофова чета има тим за титулу и нападача који може да решава утакмице. Погодио је и у наредном колу на гостовању у Јагодини (3:0), а затим је уследио још један период поста, где је Португалац трпео и критике на рачун својих промашаја, али је доприносио асистенцијама и био стална опасност по противничке одбране. Након тога је играчки експлодирао у финишу првог дела сезоне. Најпре је по једном погодио против ОФК Београда (4:1) и Металца (2:0), а затим ушао у фантастичну голгетерску серију, па је на девет узастопних првенствених утакмица тресао мреже чак 13 пута од 28. новембра 2015. до 19. марта 2016. године. Његове жртве били су голмани Вождовца (два пута у победи од 2:0), Чукаричког (7:2, два гола), Радника (5:0, три поготка), Јавора (3:0), Младости (2:1), Партизана (за тријумф од 2:1 у јубиларном 150. вечитом дербију у Хумској), Јагодине (3:1), Новог Пазара (4:0) и Спартака (4:0). Са девет узастопних мечева на којима је био стрелац у првенству изједначио је рекорд Дамира Чакара (Сутјеска) из 2001. године и избио на чело листе стрелаца у Супер лиги Србије.

1hugo

Ипак, до краја сезоне га је мучила и повреда, па је успео да затресе мреже још само против Борца (1:1) и Радника у Сурдулици (4:1) и тако заокружи свој сјајан учинак на 20 погодака на 33 лигашка меча у убедљиво најбољој сезони у каријери. Међутим, у финишу шампионата престигао га је саиграч Александар Катаи и стигао до титуле најбољег стрелца лиге са 21 голом. Звезда је рушила рекорде, имала двојицу најефикаснијих играча у лиги и супериорно стигла до титуле шампиона. Виеира је у неколико наврата био играч месеца Супер лиге, на крају и најбољи фудбалер сезоне, нашао се и у идеалном тиму првенства, био МВП такмичења по избору Журнала и четврти најбоље оцењени играч шампионата са просечном оценом 7,09.

Достигао је врхунац своје дотадашње каријере и знатно подигао себи цену у свету фудбала, међутим, клуб није желео да га прода испод реалне вредности пред важне утакмице у квалификацијама за Лигу шампиона и Хуго је остао у Црвеној звезди.

Био је на ширем списку репрезентације Португала за ЕП прошлог лета у Француској, на коме је и освојио европску титулу, али није ушао ни у ужи избор, самим тим ни на коначни списак путника.

Није играо у квалификацијама за Лигу шампиона колико се очекивало, али је изборио пенал за изједначење против Лудогореца у Београду, а Бугари су успели након продужетка да прођу даље. Након доброг отварања сезоне, постигао је седам голова и постао најбољи странац стрелац у историји клуба, после размирица са тренером Божовића није пуно играо, па се и пре паузе знало да ће напустити клуб.

У децембру 2017.године је појачао јапанску Јокохаму, заједно са Давидом Бабунским, за коју наступа и данас.

https://www.youtube.com/watch?v=LpMOfBd0nu8

https://www.youtube.com/watch?v=LTAVE0Mznts

Повезане вести

8 comments

krvavi zvezdas-DE јул 25, 2018 at 00:09

uh kako bi nam sada znacio..srecno Ugo

Reply
Hadži Dragan јул 25, 2017 at 16:06

Ugo srećan rođendan.

Reply
Hadži Dragan јул 25, 2017 at 13:33

Feliz cumple, Hugo!

Reply
LA[K]I јул 25, 2017 at 12:10

Srecan rodjendan legendo! Puno srece zelim na privatnom planu, a posebno u fudbalu. Nadam se da ce posle Jokohame opet zaigrati na Marakani. Da opet pokaze kako se igra fudbal!

Reply
Hadži Dragan јул 25, 2017 at 10:53

Feliz cumple Hugo !

Reply
Estrella Roja јул 25, 2016 at 18:47

Srećan rođendan našem Portugalcu. Pridružujem se Dragišinoj želji da sutra zablista jednim (može i više 🙂 ) pogotkom koja bi nas približio cilju ulaska u LŠ.

Reply
Dragisa јул 25, 2016 at 07:11

Srecan ti rodjendan UGO sutra dajes gol

Reply
DJOLE BARI 91 јул 25, 2016 at 01:34

FELIZ ANIVERSARIO,MAESTRO.TUDO DE MELHOR.

Reply

Leave a Comment