Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Берарди и Катаи за европску јесен!

Берарди, Сасуоло

У првом делу сте могли да прочитате уводни део и да се више упознате са Сасуолом. У другом делу сте видели анализу из Италије. У трећем делу ћемо покушати да сазнамо шта можемо да очекујемо у Ређо Емилији.

Италијани Сасуоло називају „италијански Лестер„, а и сам творац чуда, Клаудио Раниери је изјавио да је Сасуоло екипа која га највише импресионира. Иако нису освојили скудето, „Нероверди“ су поређење са шампионом Енглеске заслужили јер су за кратко успели да од најнижег професионалног ранга постану стандардни чланови елитне Серије А и играју у Европи.

Успех је већи када се зна да су у екипи практично сви Италијани, и то талентовани, млади фудбалери од чега у будућности профит може имати и репрезентација Италије, која неко време кубури са квалитетом. Тренер је Италијан. Ако би било склоно компарацији, Сасуоло је нешто слично као КК Мега Лекс, јер у Србији немамо чиме да се подичимо у том смислу, нажалост. Ретко чиме можемо да се подичимо у фудбалу сада.

Од Сасуола можемо нешто и да научимо. У времену када се сви тркају за што богатијег Бразилца, Јужноамериканца, домаћи производ може да направи превагу. Као што су у Црвеној звезди то учинили Марко Грујић, Александар Катаи, Вукашин Јовановић, Михајло Ристић, Лука Јовић, Срђан Плавшић, Славољуб Срнић… уз велику помоћ Мичела Доналда и Луиса Ибањеза. Уз домаћег тренера.

Сама чињеница да су успели да направе успех без прилива новца тајкуна, олигарха, шеика… изазива симпатије и интересовање. Иако мали клуб, Сасуоло није сиромашан, далеко од тога имајући у виду власника клуба, али су своје ресурсе искористили на прави начин. Менаџмент Сасуола је своју политику окренуо према домаћим, талентованим, младим играчима, уз један или два играча са стране, али сваки од њих је претходно био у Италији. Пример је Шиме Врсаљко, који је стигао за 3.5 милиона евра из Ђенове а овог лета продат Атлетико Мадриду за 16 милиона евра. Никола Сансоне је дошао из Парме прошао је претходно школу Бајерна из Минхена, где је рођен, али нису на њега великани обратили пажњу. Плаћен је 5 милиона, за две године продат за 13 милиона евра. Симоне Заза је откупљен од Јувентуса за 7.5 милиона евра, али га је Јувентус вратио за 15 милиона евра. Само од тројице играча, Сасуоло је имао профит од 28 милиона евра.

Лоренцо Пелегрини, Матео Политано, Лука Антеи су прошли комплетну школу Роме, сада су чланови Сасуола, док је највећи драгуљ, Доменико Берарди слика Сасуоловог успеха и рада. Јувентус има клаузулу по којој уколико жели Берадија мора да плати 25 милиона евра, Сасуоло није платио ништа.

Ово су играчи који би требали да започну први меч против Црвене звезде.

На голу је Андреа Консиљи, изданак школе Аталанте, можда и најбоље на Апенинима. Био је један од најбољих младих голмана Италије, уз Емилиана Вивиана. Прошао је све млађе селекције репрезентације и бранио за Олимпијску репрезентацију на ОИ у Пекингу. Био је на списку селектора Ћезаре Пранделија у неколико наврата, али није забележио наступ за Азуре.

Одбрану држе искусни Паоло Канаваро, брат Фабија Канавара, који је одбачен из родног Напуља, а фудбалски је „васкрсао“ у Сасуолу, и Франческо Аћерби, велики таленат и члан Милана, који је успешно победио канцер тестиса, вратио се на шири списак репрезентације и бедем је испред гола клуба са „Мапеи“ стадиона. О Аћербијевом духу и карактеру говори и чињеница да није пропустио тренинге док је био на терапији и играо најважнију утакмицу. Ипак, иако у Италији игра пуно „фудбалских шмекера“, играча са стилом и знањем, имаће пуно проблема са Александром Катаијем. Као и бекови, Федерико Пелусо и Марсело Гацола.

У средини, уз капитена Франческа Мањанелија, ту су Давиде Бјондини и Алфред Данкан. Бјондини је већи део каријере провео у Каљарију, играо је за Аталанту и Ђенову, пре доласка у Сасуоло. Данкан је прошао школу Интера, постао омладински првак Европе, а из Сампдорије је стигао у Сасуоло. Често се издваја на страну и прави вишак, и у неким утакмицама, у већем делу тока, он покушава да пронађе Берардија и саиграче. Има и јак ударац, па није ретка појава да на тај начин угрози гол противника.

Лоренцо Пелегрини би могао да заблиста ове сезоне. Млади репрезентативац Италије, рођени Римљанин, је имао одличну дебитантску сезону, па не би требало да изненади, ако се уз тренера Ди Франческа, у сезонама пред нама на велика врата врати кући, на „Олимпико“.

Foto: www.sassuolocalcio.it
Foto: www.sassuolocalcio.it

Берарди предводи напад, Грегори Дефрел је у центру, а Сансонеа би требало да замени Матео Политано. Алесандро Матри ће заузети своје место у срцу напада и чинити тандем са Берардијем, али после утакмице са Црвеном звездом. У мечу са црвено-белима у нападу ће бити доступни и Марсело Трота и Диего Фалћинели. Трота је имао занимљив почетак каријере (Наполи, Манчестер Сити, Фулам, Брентфорд), из Авелина је стигао у Сасуоло.

Као прве измене намећу се Лоренцо Пелегрини, Диего Фалћинели и Марсело Трота, у зависности од резултата. Фалћинели је интересантан играч, окретан, опасан нападач, али се у Италији помиње да би могао на позајмицу у Кротоне. Кротоне би у њему имао адута за опстанак.

Ди Франческо позвао 21 играча

Ово је списак играча на које Еузебио Ди Франческо рачуна за меч са Црвеном звездом.

Голмани

Консиљи, Помини, Пеголо

Одбрана

Канаваро, Аћерби, Пелусо, Гацола, Антеи, Летшерт, Лирола

Средина

Мањанели, Бјонди, Данкан, Сенси, Мацатели

Напад

Берарди, Дефрел, Политано, Трота, Фалћинели, Зека

Старт Серије А у Сицилији

Серија А стартује овог викенда утакмицама Рома – Удинезе и Јувентус – Фиорентина. Између два дуела са Звездом, Сасуоло ће у 1.колу гостовати Палерму, на стадиону „Ренцо Барбера“, у недељу од 20:45. У 2.колу дочекују Пескару, на свом стадиону „Мапеи“.

Пре утакмице са Црвеном звездом и почетка Серије А, Сасуоло је последњу проверу имао на традиционалном ТИМ Купу. Раније су учествовали Јувентус, Милан и Интер, Сасуоло је прошле године учествовао са најбољима, Јувентусом и Миланом, а ове године уз Милан и њих гост је била шпанска Селта.

Игра се једно полувреме, 45 минута, свако са сваким. Сасуоло је освојио друго место. Поражени су од Селте 1:0, голом Дејана Дражића, а победили су Милан након преокрета, 3:2. Нианг је постигао два гола за Росонере, а од 0:2 до 3:2 Нероверде су водили Фалћинели, Политано и Трота.

Ди Франческо је комбиновао екипу и није играо у најјачем саставу. Доменико Берарди није наступио на турниру, као ни голман Андреа Консиљи и Паоло Канаваро, док су Бјондини и Аћерби одиграли по двадесетак минута.

13939598_1205519292842298_7037436570797127692_n

Стадион „МАПЕИ“

Стадион „Мапеи“ или „Citta del Tricolore“ је један од новијих стадиона у Италији. Изграђен је 1995.године и капацитета је 24.000 места. На њему игра домаћа Ређана, једну сезону је играо и Карпи, а од 2013.године је у власништву Сасуола, и његовог власника, Ђорђа Сквинција. Почетни договор је укључивао реконтрунцију свлачионица, клупа и трибина и траве.

На стадиону „Мапеи“ се играло финале женске Лиге Шампиона 2016.

Бокс за гостујуће навијаче је капацитета је 4.000 места, али су навијачи Црвене звезде добили 1.000 карата.

Карте за утакмицу су се кретале од 10 до 65 евра.

Медији нису хтели Звезду, плаше се навијача и Катаија

У разговору са медијима и новинарима из Италије сазнали смо да су по сваку цену желели да избедну Црвену звезду, али да сада мисле да Сасуоло има шансе за ново чудо.

Највећи утисак је да се у Италији и Ређо Емилији плаше навијача Црвене звезде и боје евентуалних немилих догађаја. И подсећају да су догађаји у Ђенови 2012.године још свежи по њих.

Издвајају једно име у Сасуолу, Доменико Берарди, у кога се све полаже, а о коме смо и писали. На питање кога су запамтили у Звезди и од кога према њиховом мишљењу прети највећа опасност, одговор је био кратак „број 10„, јасна асосијација на Александра Катаија. Као највећу ману у Звездиној игри издвајају одбрану, и наводе да не виде играча који може да спречи њиховог фаворита (Берарди). Одговорили смо да ни ми не видимо ко може да заустави нашег Магика, Александра Катаија. Према италијанима ово је дуел мајстора, Берарди – Катаи.

aleksandar katai

Можда се у Сасуолу руководе реченицом Масима Д’Азеља, којом је направљена Република Италија, „Створили смо Италију, сада треба да створимо Италијане!“. Онда погледате сцену када Симоне Заза након освојеног Купа Италије са Јувентусом како постаје барјактар Сасуола и срећан трчи са зелено-црном заставом. Момак рођен на југу, „на стопалу чизме“, који је играо две године за клуб из северне Италије. Затим, играју на стадиону „Триколоре“, назван по италијанској застави, а управо у Ређо Емилији, у Градској скупштини се налази „Триколоре соба“, у којој је по први пут усвојена и где се први пут вијорила застава Италије. Можда и у овим симболикама има нешто чуда.

Али, ко још данас верује у чуда? Очајници, лудаци, сањари… и Цигани. А Цигани су све то у пакету.

Следеће „јављање“ је са лица места, из Ређо Емилије.

Плеј-оф за Лигу Европе, први меч
Сасуоло – Црвена звезда, четвртак 20:45
Стадион „Мапеи“, Ређо Емилија, Италија

Повезане вести

1 comment

Suhoj37 авг 17, 2016 at 21:15

Ja se namerno neću ničemu nadati pa ako me iznenade super ako ne,bar ću znati na čemu smo i da moramo još mnogo da učimo za Evropu.

Reply

Leave a Comment