Moja Crvena Zvezda
ВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Победа фудбалерки у Новом Саду

Дерби другог кола фудбалске Супер лиге Србије за жене одигран је у Новом Саду, између домаће Војводине и београдске Црвене Звезде. Екипа новосадске Војводине, која је у паузи између два шампионата, захваљујући озбиљној буџетској помоћи града Новог Сада и покрајине, обавила можда и најскупље суперлигашке припреме и довела изузетно јака и звучна појачања у своје редове, најавила је поприлично самоуверено борбу за титулу државног првака. Војводина је у својим , боје злата, новим дресовима, дочекала екипу Црвене Зведине, која због познатих финанцијских проблема у спорту, а поготово у женском фудбалу, без било какве помоћи града Београда, Министарства за спорт и омладину, без помоћи било које и било какве спортске институције, препуштена самој себи , финансирана из џепова неколицине појединаца, Звезде која функционише искључиво и једино уз помоћ малог броја ентузијаста, волонтера и искрених поштовалаца овога клуба, Звезде која није била нити близу једне такве врсте луксуза, самим тим Звездине фудбалерке обавиле су припреме на крајњем југу наше земље, где су отишле искључиво вођене финанцијском рачуницом и ценама које су биле убедљиво најприступачније, отишле су “појачане” искључиво и једино са девојчицама из свог омладинског погона, “Звездиним бебама”, које су тек напуниле 15 година и са тим и таквим појачањима, Црвена Звезда изашла је уздигнуте главе и чиста срца на мегдан екипи Војводине.

Убедљиво цело прво полувреме Звездине девојке имале су теренску иницијативу и неупоредиво већи посед лопте, ређале су се многобројне шансе и прилике пред голом домаћина, али лопта једноставно није ушла у оквир гола. Од свега неколико пута, колико су новосађанке прешле на Звездину половину, онај последњи у задњем минуте првог полувремена, био је уједно и најтрагичнији по наше девојке. Након једног брзог контранапада, уследио је прецизан шут, искоса са десне стране и лопта је завршила иза леђа Звездиног чувара мреже, Марине Петковић, која је још пре две године, као играчица окачила копачке о клин и посветила се тренерској каријери, преносећи своје знање и стечено искуство управо на Звездине најмлађе девојчице, али због невиђеног пеха, који је задесио Звездину екипу и операције слепог црева, једином појачању прелазног рока, црногорској голманки Инес Обрадовић и након прелома руке другог Звездиног голмана Бојане Ратковић, Звезда није имала другог избора осим да на свој гол поново врати своју ветеранку.

Уследила је кратка пауза и веома кратак састанак са Звездиним стратегом Дарком Стојановићем, који је управо тога дана прослављао свој рођендан, а коме су Звездине фудбалерке непосредно пред почетак утакмице приредиле једно прелепо рођенданско изненађење, у знак захвалност за све протекле године, које је провео у клубу. Окупљене око капитенке Милице Мијатовић, селе су на траву, погледале су у очи, искрено, најискреније и попричале као саиграчице, као девојке које знају колика је част носити на грудима Звездин грб и као пријатељи који верују у колектив коме припадају. Чврсто су се загрлиле и устале одлучно, енергично и самоуверено, устале су и поново истрчале на терен као Звездине црвено-беле Вучице.

Борба је кренула, противник није посустајао, знао је и осећао, да је близу тога, да укњижи сва три бода, блага еуфорија осећала се како на клупи противника, тако и на трибинама Спортског центра Вујадин Бошков, а онда је сјајна Катарина Ђорђевић затресла противничку мрежу и поравнала резултат. Уследио је поприличан шок за домаћу екипу и новосађанке су кренуле још јаче и жешће, али ни Звездине фудбалерке се нису штедиле. Доктор Звездине екипе Ранко Тодоровић, готово да не памти када је последњи пут толико често улазио на терен, срећом та “мушка борба” није имала за последицу и неку тежу повреду, али је тензија растла све више и више, тако да је у једном тренутку достигла и тачку усијања. Доскорашња Звездина фудбалерка, голманка репрезентације Србије Тања Ђапић, која је и целу прошлу сезону одиграла на позајмици у новосадској Војводини, а на почетку овога шампионата и званично потврдила свој останак у екипи новосађанки, из само себи знаних разлога, ударила је песницом у главу нашу фудбалерку Јовану Аранђеловић и за то добила само жути картон. Да апсурд буде још већи, без обзира што није било присутних, како на терену, тако и на трибинама, који то нису видели, једино то није видела главни судија овога меча, пошто јој је у том тренутку “мушица улетеле у око” и пар минута је имала озбиљан проблем, како би поново прогледала, тако да јој је на интервенцију линијског судије, показала само жути картон. Ни пар минута након тога, Ђапићка је поново била у првом плану и поново је кренула у физички обрачун са нашим фудбалеркама, у намери да заштити своју екипу, реаговала је капитенка Милица Мијатовић, тако да је главни судија Тања Бањеглав показала црвени картон и једној и другој.

Уместо Ђапићке на гол је стала једна од домаћи фудбалерки, у намери да што пре приведу утакмицу крају и сачувају макер бод, али тада се у Звездиним девојкама буди инат, а из ината невероватна енергија и снага, која је резултирала прелепим поготком из слободног ударца, са готово 35 метара, искоса са десне стране, а стрелац је по други пут била Катарина Ђорђевић, која је у међувремену преузела и капитенску траку. Да то не буде све у последњем минуте утакмице побринула се Звездина голгетерка Мирела Тенков, након феноменалног центаршута Јоване Стојановић, која је на самом центру преузела лопту и компјутерском прецизношћу погодила своју саиграчицу. Мирели није преостајало ништа друго осим да у маниру гол машине, ефектним ударцем главом, лопту спроведе иза голманкиних леђа.

Уследило је невиђено славље и радост Звездиних фудбалерки и још једном потврда оне добро знане узречице, да ништа није готово, док не дође крај. Оставиле су наше девојке срце на терену, кристално чиста заслуга за ову победу нити једнога тренутка није долазила у питање, Стручни штаб домаћина честитао је фер и поштено бољој екипи, то су са сузама у очима урадиле и Вошине фудбалерке. Још једном се на делу потврдило узајамно поштовање и респецт , као руководства, тако и играчица ова два клуба.

Али, ту није и крај ове феноменалне и ретко на овим просторима виђене женске фудбалске “утакмице”, а, разлог за то што је Звездина екипа мимо своје воље и жеље још три сата остала у Новом Саду, након последњег судијског звиждука и више је него неспортске природе, тачније, разлог је неспортски и нељудски чин лиценцираног представника фудбалског клуба Војводина, појединца Драгана Чапеље, који је на себи имао чак и маркер службеног лица, али ни то га није спречило да револтиран радовањем наших девојака, пред свима присутнима из све снаге шамаром удари нашу фудбалерку Невену Миладиновић, девојчицу која је једна од убедљиво најдисциплинованијих у тиму, једно надасве узорно дете, које је тек напунило 18 година, одликаша, репрезентативку Србије, дете изузетних родитеља, Звездино дете. Након полицијске интервенције изгредник је приведен у полицијску станицу, где је без било каквог образложења, осим револтираности дечијим радовањем, признао овај нељудски чин. Полиција је случај предала дежурном судији за прекршаје, који ће против изгредника поднети кривичну пријаву, а на свима нама остаје једна велика обавеза и одговорност, да се овако нешто више никада и никоме не догоди, јер ничије, баш ничије дете, не заслужује било шта налик овоме.
За утеху остаје једино то, што се захваљујући брзој и енергичној интервенцији полиције и лекарској професионалности, Невена Миладиновић убрзо након тога осећала и сигурно и заштићено, желимо да верујемо у то, да ће траума и болно сећање на то што јој се догодило, проћи у што краћем временском период, те да ће Невена већ у следећем колу бити поново уз своју екипу.

На самом крају, без обзира на све дугујемо огромну захвалност руководству Војводине, на челу са господином Јованом Вукчевићем, које се у потпуности оградило од овог немилог догађаја и упутило безрезервно извињење, као Невени Миладиновић, тако и њеним родитељима и целом спортском колективу Црвене Звезде.

Након одиграног другог кола и друге узастопне победе, наше девојке су прве на табели, са гол разликом +11, у трећем колу на свом терену очекујемо екипу крушевачког Напретка.

Повезане вести

1 comment

Bata авг 23, 2016 at 14:14

Ovog funkcionera sileziju iz Vojvodina treba trajno odstraniti iz fudbala ( sporta ) i naravno da drzavni organi trebaju da ga privedu i odrede zatvorsku kaznu .

Reply

Leave a Comment