Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеСаопштењаФудбал

ФК Црвена звезда: Истина о дугу клуба

Саопштење ФК Црвена звезда

Услед написа у неким медијима о дугу нашег клуба, Црвена звезда жели да обавести јавност о правом стању ствари.

Крајње неодговорно и злонамерно од стране неких медија, у овом тренутку објављује се податак из биланса стања ФК Црвена звезда за 2015. годину из извештаја који је објављен на АПР-у  који, да би се разумео, захтева велико знање из области финансија.

Недостатак таквог знања уочава се одмах када  се ставка одложених пореских обавеза у износу од преко 8.000.000 евра додаје на укупне обавезе а она је, грубо речено, обрачунска категорија која се јавља као последица разлике рачуноводствене и пореске амортизације. Из свега овог произилази да је писац текста умислио да су у питању стварно настале пореске обавезе које су репрограмиране са Пореском управом. Интересантно је да је занемарена анализа другог обрасца, Биланса успеха, који указује на текуће  финансијско пословање клуба у 2015. години како би се деградирало успешно пословање клуба. При томе нигде нису наведена укупна ненаплаћена потраживања која наш клуб има.

ФК Црвена звезда је и у 2016. години, наставио да остварује велике приходе од трансфера Рајковића и Јовића из претходне године, трансфера Грујића, Јовановића, Ибањеза и Катаиа из 2016 године, као и приходе од ТВ права, улазница, спонзора, УЕФА итд. који омогућавају клубу како текуће пословање, тако и измирење наслеђених обавеза.

ФК Црвена звезда има законску обавезу да сваке године усвоји свој финансијски извештај на годишњој скупштини, што смо и урадили у мају ове године, и исти преда надлежним државним органима. Усвојен финансијски извештај за 2015. годину је показао да је ФК Црвена звезда по први пут после 10 година завршила годину са позитивним финансијским пословањем.

Параметри које добијамо из наше финансијске службе говоре нам да ћемо и 2016. годину завршити са позитивним финансијским пословањем, што ће бити такође усвојено на нашој следећој скупштини следеће године.

На скупштини одржаној у мају ове године јавно је речено да ФК Црвена звезда дугује између 36-39 милиона евра и на тој висини се дуг клуба држи и данас. Позната је и структура дуга, и о њој смо такође јасно говорили на поменутој скупштини клуба. У последње две године ФК Црвена звезда није узела ниједан кредит, а сваке године приход у великој мери премашује расход.

Као што је свима добро познато, УЕФА већ годинама спроводи финансијски мониторинг клубова коме је подложан и наш клуб. Због лошег финансијског пословања ФК Црвена звезда је у мају 2014. године избачена из свих европских такмичења. Од тада до данас, нас клуб свака три месеца има контролу финансијског пословања од стране УЕФА и са задовољством можемо да констатујемо да смо до сада прошли сваку кварталну контролу УЕФА. У мају ове године по први пут у последњих 10 година, колико се спроводи лиценцирање, добили смо УЕФА лиценцу већ у првом кругу. Добро је познато да наш клуб има контролу од стране овлашћених финансијских ревизорских кућа и да смо успешно прошли све досадашње контроле.

Неспорно је да ФК Црвена звезда и даље има огромне наслеђене дугове али да ћемо се трудити да их и даље смањујемо на успешан начин као што смо то чинили у претходне две године.

Свесни смо да је изузетно тешко остваривати приходе за текуће пословање, у исто време и приходе за враћање наслеђених дугова, а паралелно са тим испунити жеље армије Звездиних навијача за што бољим спортским резултатима и освајањем шампионских титула.

Зато и молимо медије, да имају разумевање за наслеђене проблеме нашег клуба и да о томе извештавају јавност на професионалан начин.

Повезане вести

4 comments

dejo сеп 8, 2016 at 23:00

http://www.srbijadanas.com/sport/fudbal/sto-smo-igrali-igrali-smo-srpskim-klubovima-jos-tezi-put-ka-elitnom-takmicenju-2016-09 ovo treba da zna sadasnja uprava nase Crvene Zvezde a isto tako mislim da bi trebali dobro razmislit da kada bude pri kraju prvenstvo ili jos bolje prije pocetka zimskog prelaznog roka da se nadje stranac kupac ili strana jaka kompanija zasto se bjezi od ovoga kad bi Privatizacija znacila novi pocetak Nase Crvene Zvezde i posle jednog perioda bi Nasa Crvena Zvezda osjetila kao pravi moderni klub a i u tom slucaju bi mogla da dobije novi stadion nasa Crvena Zvezda ,ps ovdje nekada davno pricano od Zvezdanom gradu a sada nista od toga al bi sigurno moglo se i to spojit ,recimo licno volio bih da ko kupi nasu Crvenu Zvezdu da se dogovori sa njim ili sa jednom jakom kompanijom da se sve zadrzi od trofeja ,crveno bele boje treba da ostanu naravno ,znaci skola fudbala ce bit sigurno akademija nase Crvene Zvezde ,sto se igraca oni su prolazni a u ovom slucaju sto ja pricam puno manje bi trebalo da se prodaju igraci nase Crvene Zvezde i na kraj da se nadje lokacija za novi stadion nase Crvene Zvezde da bi se svi trofeji prebacili na njega i da u novom stadionu nase Crvene Zvezde bude prodavnica sportske opreme nase Crvene Zvezde a uz novi stadion nase Crvene Zvezde da se napravi trening kamp sa vise terena pomocnih za akademiju nase Crvene Zvezde ,nadam se da ce ovo neko da vidi iz uprave sadasnje jer ima ova uprava nase Crvene Zvezde pozitivnih stvari al ne smije da se bjezi od Privatizacije ,realno gledano zbog cega je dobio Ludogorec nasu Crvenu Zvezdu ako nije zbog toga sto je privatni klub a taj isti Ludogorec ne bi nista imao da nije privatizovan ,Crvena Zvezda bi mogla da se privatizuje jer ona je puno poznatija od Ludogoreca ,sto se navijaca tice Zvezda ih ima puno mozda da neki navijac koji ima brdo para da je kupi al prije toga mislim da bi trebalo ove vodje tzv navijace pocerat iza resetaka jer su oni dosta loseg nanijeli nasoj Crvenoj Zvezdi i ako ostane bez njih nasa Crvena Zvezda ne treba da zali vec naprotiv bolje ce joj bit sigurno pa kad tzv vodje poceraju tamo napravit ovo sto sam napisao u sredini teksta izv. admini al ovo je potrebno bilo a i mislim da treba da se napravi ,vi mozete postavit mozda sa strane da li ste za Privatizaciju nase Crvene Zvezde moj neki predlog 🙂

Reply
Ivan сеп 6, 2016 at 20:26

Po ovom saopštenju se jasno vidi ko se imalo razume u finansije da nam je na žalost dug viši od 50 milki jer gospodo ima i prihoda ali rashodi su maximalni kad na platnom spisku imamo 40 igraca a više od 8 njih ima platu na godišnjem nivou preko 200 hiljada treba biti realan novinari nisu nas napadali već izneli činjenicno stanje nažalost našeg kluba

Reply
Bata сеп 6, 2016 at 20:04

Zvezda mora 3 godine zaredom da igra neku ligu u Evropi da bi se finansijski potpuno stabilizovala .

Reply
Црни Грга из Мокрога Луга сеп 6, 2016 at 18:02

Је ли сад свима јасно да под овим условима није могућа приватизација Звезде. Дуг Звезде је близу 40. милиона евра, а сви играчи Звезде заједно не вреде ни 10. милиона евра. Јер, ако се клуб не такмичи ниуједном европском рангу, онда је и вредност играча минималма.
Нема тог милијардера који би купио Звезду, јер нико није луд да узалуд баца паре у провалију.

То показују и примери. Звезда је свог најбољег играча Катаија једва утрапила за два милона евра, а Здравко Мамић из загребачког Динама свог играча прода за преко 20. и више милиона евра. Зашто? Па једноставан је одговор. Његови играчи играју Лигу шампиона, а и хрватска репрезентација је стални учесник Европског и Светског првенста и ту се најбоље продају играчи.

А где је српски фудбал? На дну. А где је Звезда? Нема је нигде у Европи. То је суштина целе приче.

Reply

Leave a Comment