Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоЏудо

ИНТЕРВЈУ: Стојан Вујко

Трофејна црвено-бела џудо породица навикла нас је не само на успехе већ и на чињеницу да стално померају лествицу стандарда навише. Иако се некада чинило да су планови и жеље тешко оствариви, ентузијазам и велики рад, донели су нашем клубу резултате светског нивоа. О свему смо разговарали са Стојаном Вујком, председником Џудо клуба Црвена звезда.

С поносом можемо рећи да смо једнако успешни како на такмичарском тако и на организационом пољу. Већ шесту годину у низу, Београд постаје епицентар врхунског џудоа. Адреса за све љубитеље олимпијског борилачког спорта и ове сезоне је СЦ Шумице – Европски сениорски џудо куп “Србија опен” 7. и 8. октобра.

Поносни смо јер настављамо са традицијом, организацијом највећег такмичења у овом делу Европе, Европског сениорског џудо купа „Србија опен-а“ чији је идејни творац и оснивач Иван Тодоров, некада трофејни репрезентативац наше земље и први човек нашег клуба. Пре свега желим да истакнем да није лако бити на његовом месту јер су стандарди које је поставио врло високи. Ипак имајући у виду да сам некада и сам био спортиста, изазови и високи циљеви су моје друго ја – рекао је Стојан Вујко, председник ЏК Црвена звезда.

Већ шесту годину у низу Џудо клуб Црвена звезда под покровитељством ЏС Србије домаћин је најбољим џудистима, на Европском сениорском купу “Србија опену”.

Наша жеља је била да Београд буде центар џудо збивања и домаћин такмичења које спада међу топ десет. У томе смо и успели јер је српска престоница важно одредиште на мапи међународних џудо догађања. Захваљујући ентузијазму тима Џудо клуба Црвена звезда, а кроз организацију “Србија опена” установљено је озбиљно такмичење на коме су снаге одмеравали освајачи европских, светских и олимпијских медаља. Поменућу само неке као што су :Узбекистанац Абдуло Тангријев, освајач светских и олимпијских медаља у супертешкој категорији, Јермен Армен Назарјан, европски шампион у конкуренцији до 60 килограма, Узбекистанац Ришод Собиров, олимпијска бронза у Пекингу 2008. и Лондону 2012. У истој сезони када се позлатила на Олимпијским играма у Лондону, Словенка Уршка Жолнир била је и наш гост на Србија опену – истакао је Стојан Вујко.

Џудо у Србији има дугу традицију и своју верну публику. На сваком такмичењу трибине су у потпуности испуњене јер љубитељи нашег спорта желе да виде и уживају у мајсторијама асова на татамију.

Управо зато смо желели да домаћим љубитељима нашег спорта приуштимо могуност да уживају у врхунском џудоу. На тај начин желимо да додатно афирмишемо и приближимо џудо и омогућимо што већем броју људи да ужива у овом пре свега племенитом спорту – рекао је Вујко.

Ентузијазам, велики рад и посвећеност читавог тима ЏК Црвена звезда предвођених председником Стојаном Вујком и првим човеком УО Иваном Бошњаком, из сезоне у сезону организује такмичења на светском нивоу који су на најбољи начин препознати и од Европске џудо уније (ЕЏУ).

Рад се увек исплати и вреднује, то сви спортисти добро знају. У трци за домаћина Европског клупског првенства, такмичења некада познатог као Лига европских шампиона, Београд је однео победу. У децембру, тачније 17.12. ове године српска престоница биће домаћин најбољим клубовима Старог континента. Уз жеље да и овога пута добијемо најбоље оцене за организацију, врло су јасне наше амбиције када су у питању такмичарски резултати. Наше жеље су увек везане само за врхунска достигнућа. Тако је било и пре две године када је Црвена звезда освајањем бронзе у Холандији ушла у српску спортску историју.

Џудисти Црвене звезде својим врхунским такмичарским достигнућима како у екипној тако и појединачној конкуренцији исписују странице српске спортске историје.

Као председник Џудо клуба Црвена звезда више сам него поносан. Како другачије описати резултате Страхиње Бунчића златног са Европског кадетског првенства, Немање Мајдова, сребрног са Светских олимпијских игара младих. На Европском јуниорском првенству Немања Мајдов је направио подвиг и са братом Стефаном освојио две медаље, злато и бронзу. Немања је лауреат Олимпијског комитета Србије и најбољи млади спортиста. Мало је рећи да нас је Милица Николић у 2015. одушевила шампионском титулом са Европског првенства (У23). Једнако успешно Николићева је наставила и ове године освајањем одличја на Гран прију и Гран слему. Други део сезоне 2016 тек почиње и уверен сам да ће сви навијачи Црвене звезде имати много разлога за радост – закључио је Стојан Вујко.

Звездине секције -расадник талената

Џудо је древна јапанска борилачка вештина која има своју историју, културу, наслеђе, обичаје и традицију. Уједно један је од малобројних борилачких спортова који је у програму Олимпијских игара од 1964. године.

У Србији није базични спорт, али је у многим државама у свету право у овој групи спортова. У Француској је посебан школски предмет одвојен од физичког васпитања, као и у Русији. Џудо представља диван систем физичког, интелектуалног и моралног образовања. Џудо је пре свега базични спорт и као такав представља прави избор за развијање моторичких способности код деце и добру основу за све остале спортове.

У оквиру Џудо клуба Црвена звезда раде и секције не само у Љутице Богдана већ и у Умци, Новој Пазови и Вишњичкој бањи.

Како да не будемо поносни на наше најмлађе који нам доносе много радости. Када то кажем онда не мислим само на медаље. Нама је у првом плану васпитање у целини. Врло је важно да наши чланови пре свега буду добри ђаци.

Познато је да џудо спорт развија и јача личност кроз интеракцију са другом децом.

Џудо је немогуће вежбати сам, тако да партнера чувамо и заједно са њим напредујемо. За почетнике је спорт који је најбољи за развијање осећаја тела у простору. На сваком џудо тренингу изузетно су заступљени елементи гимнастике, дисциплина, тимски рад, као и креативност и самосталност – закључио је Стојан Вујко.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment