Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Како је Мец дрхтао пред Звездом

Ове недеље је много датума који призивају лепе успомене свим звездашима. На данашњи дан, 29. септембра 1998. године, Црвена звезда је после извођења једанаестераца елиминисала из такмичења француски Мец, и пласирала се у друго коло Купа УЕФА. Било је то пре пуних 18 година…

„Ах, ти пенали“ – била је мисао многих навијача те вечери, након што је судија одсвирао крај продужетака. И та мисао била је оптимистична, јер је Звезда седам година раније управо захваљујући пеналима постала клупски првак Европе! Игром случаја, такође против француског представника – Олимпика из Марсеја! Пенали су, кажу, лутрија, али нису се Звездини навијачи тада осећали као да су шансе „50-50“. Напротив!

Не може се рећи да није било напето. Након прве две серије у којима су сви били успешни, уследио је промашај Јестровића, и Звезда је након гола Миленка Аћимовића водила са 3:2. Уследио је промашај и Бофина, и Драган Мићић је могао да донесе победу већ у четвртој серији. Није био успешан, драма је продужена, али је на крају сигуран био Горан Буњевчевић и пенали су поново за Звезду били срећни. То је после дуго времена донело велику радост свим звездашима.

Ове утакмице одлично се сећа и Далибор Шкорић, некадашњи фудбалер Црвене звезде и актер двомеча против Меца.

Двомеч се одигравао током тешких времена за нашу земљу. Срби су тада били жигосани западњачком пропагандом, и било је упитно да ли ћемо уопште у Београду дочекати Мец. Било је видљиво да су фудбалери Меца изашли на терен преплашени. Никада нећу заборавити моменат из 15. минута када један њихов играч није знао на коју страну терена треба да се упути како би изашао из игре. Ми смо им јако брзо дали два гола, Огњеновић и Друлић су били стрелци, и чини ми се да смо пропустили шансу да и убедљивије славимо и избегнемо драму у реваншу. Мец је био безопасан, али несрећно смо примили гол у 90. минуту. Била је то опуштеност одбране, и на тај начин смо им дозволили да имају активан резултат пред реванш – присећа се Шкорић.

Звезда је и у реваншу у Француској повела, али…

Утакмица је била тврда. Винко Мариновић нам је донео вођство, али неки од нас су подлегли притиску и Мец је анулирао нашу предност, па је дошло до извођења пенала. Успели смо да прођемо даље, Буњевчевић је последњи затресао мрежу и донео нам радост. Иако смо прошли даље, западњачка пропаганда је учинила да Лион у другом колу дочекамо у Букурешту уместо у Београду.

Шкорић је такође био учесник пенал серије против Меца.

Постигао сам гол из пенала за изједначење 2:2. Није ми то било страно, извео сам доста једанаестераца, мислим, ако не грешим, да сам од 18 успео да реализујем 17 – присећа се некадашњи Звездин фудбалер.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

ivan сеп 30, 2016 at 09:59

Ja na ekskurziji slusao prenos na radiju.Kako vreme leti…

Reply

Leave a Comment