Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћа такмичењаКлупска дешавањаНајновијеОдбојкаОдбојка

Одбојкашка сезона почиње…

Пред одбојкашима Црвене звезде је нова сезона, у којој ће још једном бранити титулу најбољег у Србији. Пет пута узастопно је наша екипа најбоља у земљи, иако је сваке сезоне напушта по неколико носилаца игре. Ни ова сезона није изузетак, па остаје да се види да ли ће још једном појачања моћи да надоместе изостанак неких од најбољих играча из претходне сезоне. Уз помоћ „староседеоца“ и играча из млађих категорија, покушаће да нас и шести пут узастопно обрадују, и  донесу нове трофеје. Поред пехара шампиона државе, црвено-бели ће бранити и титулу у Купу Србије.

На крају прошле сезоне, уговор је истекао четворици играча црвено-белих, укључујући и капитену, и најбољем играчу Лиге и Финалног турнира Купа Србије, Максиму Буцуљевићу. Он је потписао за АЦХ Волеј из Љубљане. Дугогодишњи средњи блокер Црвене звезде, репрезентативац Србије (између осталог и освајач Светске лиге), Александар Околић, прешао је у Берлин, док је најбољи нападач Суперлиге Србије, Немања Јаковљевић, појачао француски Поитиер. Најтрофејнији играч у историји одбојкашког клуба Црвене звезде, Вук Милутиновић, четврти је играч који је требало да напусти тим, али је сарадња ипак продужена на још година дана, с обзиром да није стигла адекватна понуда из иностранства. Екипу је напустио и Вукашин Ђурђевић. Практично три стартера су напустила тим, а њихов одлазак ће бити јако тешко надокнадити. Са друге стране, коректори тима Александар Благојевић и Александар Гмитровић су и даље у тиму, а ту су и прошлогодишња појачања Душан Стојсављевић и  Александар Шкрбић, који су такође имали значајну улогу у прошлогодишњој одбрани титуле, као и средњи блокер, Никола Мунћан. Други техничар тима из прошле сезоне, Никола Вељовић, и даље је члан црвено-белих. Трећу сезону узастопно, либеро тима биће Предраг Јевтић. Стигла су појачања из Младог радника – екипу су појачали Немања Машуловић (средњи блокер) и Никола Петровић (техничар). У Звезду се из суботичког Спартака вратио Никола Стоковић, а у тиму ће бити и Филип СамарџићНикола Павловић и Никола Мељанац, као и „младе наде“ из прошле сезоне: Милутин Нејић и Алекса Штавлић. Екипу ће и даље тренирати Драган Кобиљски.

Црвена звезда је прошле сезоне највећег конкурента имала у Војводини, која је можда и на папиру имала јачи тим, али је Звездин победнички менталитет преовладао у пресудним тренуцима. И ове године је Војводина међу најјачим тимовима у Лиги, иако је и њу напустило неколико битних играча, као што су Александар Минић, Марко Николић и Милош Вемић. Остатак екипе је очуван, па Новосађани желе да пре свега уз младе снаге и новог тренера врате трофеје у своје витрине. Посебну пажњу би требало обратити на Нови Пазар, који се одлично појачао за наше услове. Прошла сезона им је била најуспешнија у историји клуба, а ове најављују и борбу за трофеје. И они су потпуно пременили тим, а као и Војводина, имају и новог тренера. Појачани су повратником Ирфаном Хамзагићем, доскорашњим средњим блокером Партизана Душаном Лопаром, као и бившим техничарем Будванске ривијере, Луком Шормазом и најбољим младим одбојкашем Србије 2015. године, Марком Радосављевићем. Поред ова два тима, шансу ће чекати и поново подмлађени Партизан, Ниш и крагујевачки Раднички, који је на путу опоравка.

odb_npz-cz_kup_09Црвено-бели вредно тренирају за почетак сезоне, па су у току припрема учествовали на турниру у Македонији, који су освојили. У првом мечу били бољи од турске екипе Малије Мили Пијанго, да би у финалу савладали репрезентацију Македоније. Звезда је одиграла и пријатељски меч против америчке екипе Близард волеј и била убедљива. И у генералној проби пред меч Суперкупа Србије, црвено-бели су одиграли три пријатељске утакмице у дворани СД Црвене звезде. Прво су победили Хебар из Бугарске са 3:0, а потом је побеђен Шемпетар из Словеније, такође максималним резултатом, да би у трећем мечу наша екипа са 3:1 победила екипу Добруџе из Бугарске.

За разлику од претходних сезона, Црвена звезда овај пут није одустала од Лиге шампиона. Промена система такмичења води наш тим у квалификације, а први противник биће Селвер Талин из Естоније. Победник овог дуела састаће се у трећем колу Лиге шампиона са турским Аркашем. Уколико црвено-бели успеју да елиминишу оба противника пласираће се у групну фазу Лиге шампиона, где би се у Ц групи такмичили са руским Зенитом из Казања, француским Парис Волејом и још једним квалификантом (Хапоел Мате-Ашер Ако, Хипо Тирол Инсбрук или ВФБ Фридрихшафен). Поражени из било ког од ова два кола наставља такмичење у Купу ЦЕВ.

То би био кратак поглед на оно што нас очекује у новој сезони. Уз жељу да одбојкаши наставе да освајају трофеје и да их више људи уживо прати у њиховим искушењима него што је то било у последњих неколико сезона, позивамо навијаче да их најпре подрже у Пожаревцу, у четвртак, 6. октобара, у мечу Суперкупа Србије, и помогну им да освоје пети трофеј у овом такмичењу.

НАПРЕД, ЗВЕЗДО, ЦРВЕНА ЗВЕЗДО!

Повезане вести

Leave a Comment