Moja Crvena Zvezda
Важно

Времеплов: Звезда избацила холандски Рапид у премијерном наступу у КЕШ

Рапид Херлен

На данашњи дан одиграна је реванш утакмица осмине финала Купа европских шампиона 1956/57, Црвена звезда је савладала Рапид из Херлена, данашњу Роду резултатом 2:0 и у свом премијерном наступу у елитном такмичењу елиминисала првог ривала у својој историји.

Временски услови били су драстично бољи него на гостовању у Холандији, само што је тог 8. новембра 1956. године у Београду било прилично хладно. Гости су одолевали пожртвованом и дефанзивном игром у којој је до изражаја долазила њихова снага, покретљивост и брзина, а најбољи је био центархалф Сметс, мада је и голман Фромен одбранио велики број удараца домаћим играчима.

Црвено-бели су играли прилично лежерно, а најбољи на терену били су капитен Рајко Митић, који је увек имао идеју шта и како урадити и демонстрирао своје мајсторство са лоптом, док је Лазар Тасић био самоуверен и на најбољи начин решавао задатке.

Екипа тренера Милована Ћирића повела је у 32. минуту. Топлак је главом продужио лопту према Рудинском, који ју је вратио у шеснаестерац. Бора Костић је главом послао лопту напред, а Иван Топлак је био бржи од голмана Фромена и скренуо је ударац у сам угао гола за вођство од 1:0. То је уз победу од 4:3 из првог меча већ била озбиљна предност за нашег првака.

Звезда је пропуштала прилике, али је, како се меч ближио крају, све јаче атаковала. Тако је Бора Костић у 74. минуту погодио стативу, што је био увод у још већу офанзиву у којој су се гости бранили свим расположивим снагама. У 84. минуту Тасић је из даљине пребацио лопту напред, а Бора Костић ју је прихватио на груди, избацио испред себе, отишао још мало улево и искоса оштро и неодбрањиво шутирао за коначних 2:0. Шампион Холандије је архивиран, а противник у четвртфиналу био је бугарски ЦДНА из Софије.

Црвена звезда – Рапид Херлен 2:0 (1:0)

Београд, 8. новембар 1956. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 15.000. Судија: Рудолф Роман (Аустрија). Стрелци: Топлак у 32. и Костић у 84. минуту.

Црвена звезда: Владимир Беара, Бранко Станковић, Миљан Зековић, Рајко Митић, Љубомир Спајић, Лазар Тасић, Владимир Поповић, Драгослав Шекуларац, Иван Топлак, Боривоје Костић, Антон Рудински. Тренер: Милован Ћирић.

Рапид Херлен:  Хајн Фромен, Сјеф Момерц, Вил Курвер, Хајнрих Шафарт, Вил Сметс, Хајн Струкен, Сјенг Аданг, Хуб Јансен, Нуд ван Мелис, Хуб Бишопс, Хуб Ханеман. Тренер: Виктор Хавличек.

Повезане вести

Leave a Comment