Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоШах

Шахисти Црвене звезде поносни на своје резултате

Шаховски клуб Црвена звезда одржао је конференцију за медије на којој су представљени резултати црвено-белих у претходној години и планови за будућност.

Конференција је одржана у Прес центру СД Црвена звезда, а новинарима су се обратили др Зоран Грубишић, председник УО ШК Црвена звезда, Драгољуб Раичевић, директор клуба и првотимци Бошко Абрамовић, Саша Величковић и Радомир Говедарица.

Ове године смо остварили одређене резултате и желели смо на овој конференцији за медије да говоримо о резултатима и о шаховској школи, то је нешто што бих посебно истакао. Црвена звезда је први пут после 32 године учествовала на Купу европских шампиона и постигла значајно бољи резултат од очекиваног. Исто тако Звезде је тријумфовала у Премијер лиги Београда, врло убедљиво, са три бода предности у односу на другопласиране, две партије је играла до „голих краљева“ и то је нешто што би требало истаћи – изјавио је др Зоран Грубишић, председник Управног одбора ШК Црвена звезда, који је потом дао реч директору Драгољубу Раичевићу.

Према нашем клубу је учињена неправда од стране Шаховског савеза Србије, када смо административним путем избачени из Прве лиге. Морали смо да играмо Другу лигу да би се поново вратили тамо где нам је место. То смо и учинили са нашим шахистима који су прави звездаши. Са 23 поена освојили смо убедљиво прво место. А када бисте погледали резултате и када би се медаље додељивале на основу њих, по таблама, од шест табли наши такмичари би освојили пет златних медаља. Наши шахисти: Дејан Антић, Бошко Абрамовић, Стефан Ђурић, Радован Говедарица и Борко Вујачић би заузели прва места, од прве до шесте табле. Само на петој табли би се умешао неко из 13 осталих клубова – истакао је Раичевић.

Црвена звезда је ове године, после 32 године паузе, учествовала на Купу европских шампиона.

Добили смо позивницу од Шаховског савеза Србије, коју смо оберучке прихватили, да учествујемо на Купу шампиона после 32 године. Уз помоћ Секретаријата за спорт и омладину Града Београда, који нас је финансијски помогао, ми смо са овом екипом која је освојила прво место у Премијер лиги Београда, без икаквих појачања, отишли на такмичење у Нови Сад, где смо делили од 12-17. места. Тамо су Раша Говедарица и Борко Вујачић забележили запажене резултате са 4,5 поена из седам партија. Када у обзир уземемо и то да је наш рејтинг био 27. од свих 64 екипе које су учествовале онда можемо да кажемо да смо постигли завидан резултат – каже директор црвено-белих који је потом додао:

Оно што краси ову екипу је прврженост црвено-белим бојама. Све су ово шахисти који су дуги низ година наступали за Црвену звезду и сада су, у овим зрелијим годинама, узданице нашег клуба. Због тога им се посебно захваљујем, поред свих проблема које смо имали, они су издржали и без икаквих проблема се такмичили.

Шаховски клуб Црвена звезда ће у сарадњи са општином Вождовац организовати Св. Андрејски Куп.

У сарадњи са општином Вождовац организоваћемо 10. децембра Св. Андрејски Куп који се одржава поводом црквене славе општине „Св. Андреј Првозвани“. То је турнир у убрзаном шаху, 15 минута по играчу, у 7 кола. Скупштина општине Вождовац је обезбедила пехаре који ће се додељивати најбољима, за прва три места, за најбољег младог такмичара, најбољег сениора и за најбоље пласирану даму – најавио је Раичевић.

Наредне године стартоваће Школа шаха Црвена звезда – Светозар Глигорић.

Посебан акценат ставили би на почетак рада школе шаха под називом „Школа шаха Црвена звезда – Светозар Глигорић“, коју смо назвали по оснивачу нашег клуба. Школа ће почети са радом 1. фебруара, а руководилац ће бити фиде-мајстор Борко Вујачић – рекао је директор Црвене звезде.

Своје утиске са претходних такмичења пренео је велемајстор Бошко Абрамовић.

Радујем се што је екипа, која је дисала као један, пружила максимално својих могућности да се поново пласира у Прву лигу, иако смо требали да будемо на овом такмичењу. Радујем се што смо и у Купу шампиона заузели високо место и што са овим кадром, можда једним појачањем, можемо да будемо стабилни прволигаши. Верујем да ће и Школа шаха изнедрити нове шахисте, који ће бити достојна замена нама старијима – закљуио је Бошко Абрамовић, заменик капитена Црвене звезде.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment