Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездаши широм светаНајновијеФудбал

Учинак Звездаша широм света: Лазовић и Баста асистирали, Спајић, Микић, Оњило погађали…

Гол

Звездаши широм света су били веома расположени овог викенда, а најбољи утисак оставио је Дарко Лазовић у победи над Јувентусом. Лазовић је одиграо најбољи меч у дресу Ђенове, а истакли су се и Душан Баста, Урош Спајић, Ифеани Оњило, Никола Микић…

Било је доста голова Звездаша. Путовање Звездиним светом почињемо из Италије, 14.коло Серије А.

Дарко Лазовић је одиграо најбољи меч у дресу Ђенове, која је надиграла велики Јувентус на „Луиђи Ферарису“. „Грифони“ су у потпуности заслужили победу против „Старе даме“, а све је решено већ у првих пола сата утакмице када је Ђенова водила са убедљивих 3:0. Дарко Лазовић је стварао велике проблеме Алекс Сандру, а у 13.минуту је дриблингом избацио из игре Бразилца и сјајно асистирао Симеонеу за други гол. Трећа асистенција за Лазовића ове сезоне. Чекамо и први гол и слику са семафора где ће писати да је стрелац Лазовић. Браво, Лазо!

Лазовић је замењен у 68.минуту, а асистенцију бившег капитена Црвене звезде можете да погледате у видеу испод.

Још један бивши Звездин капитен је забележио асистенцију у овом колу Серије А. Душан Баста је био је асистент јединог гола на мечу Палермо – Лацио, а стрелац гола за Лацијале на Сицилији био је Сергеј Милинковић Савић. Лацио је уз Аталанту једина екипа која је непоражена у претходних пет утакмица, а Баста је одиграо свих 90 минута и забележио десети наступ у првенству. Филип Ђорђевић ове сезоне не добија пуно минута у римском клубу доласком репрезентативца Италије Ћира Имобилеа, на Сицилији је у игру ушао 68.минуту уместо Фелипе Андерсона.

Синиша Михајловић и Торино су славили трећи узастопни тријумф на отварању кола против Кјева Верона на „Комуналеу“ 2:1. Шесто место за „Бикове“ и Михајловића, на само четири бода од врха табеле.

Ненад Томовић је у поразу Фиорентине од Интера (4:2) на „Ђузепе Меаци“ ушао у игру на полувремену.

Филип Ђуричић је са клупе посматрао реми Кротоне – Сампдорија (1:1), Урош Ћосић пораз свог Емполија од Милана (1:4) на стадиону „Карло Кастелани“, као и Никола Максимовић реми Наполи – Сасуоло на „Сан Паолу“ – 1:1.

Стефан Ђорђевић је стандардан у Катанији, која се сада такмичи у Lega Pro (Серији Ц), група Ц. На „Анђело Масимину“ су савладали Вибонезе 1:0, и тренутно се налазе на 11.месту.

Енглеска

Премијер лига обећава ове сезоне, велики број екипа претендује на круну, а у 13.колу Челзи је у лондонском дербију савладао Тотенхем и задржао прво место. Немања Матић је забележио нову, седму асистенцију, овог пута Педру и најавио преокрет. Матић је одиграо цео меч, Челзи је после шест утакмица примио погодак, али је славио шести узастопну победу.

Ливерпул је у финишу сломио отпор Сандерленда на „Енфилду“, а Марко Грујић није био у протоколу и идејама Јиргена Клопа за овај сусрет. Ливерпул има бод мање од Челзија.

Бод мање има и Манчестер Сити, који је у премијерног мечу кола славио против Брнлија. У преокрету Ситија учествовао је Александар Коларов, свих деведесет минута.

Немачка

У Бундеслиги је одиграно 12.коло, а Келн је ремизирао против Аугсбурга, без голова. Филип Младеновић је изгубио место у Келну, поново није био у протоколу, а последњи меч одиграо је 25.септембра, у ремију против лидера Лајпцига.

У популарној Цвајти. Минхен 1860 је поново поражен, и изгледа да им и ове сезоне предстоји борба за опстанак. Филип Стојковић је преседео на клупи, као и већину утакмица. За сада је одиграо само 4 меча.

Француска

Тулуз је поражен од Рена на „Рожону“ у 14.колу Лиге 1, голом у 1.минуту меча. Павле Нинков се после опоравка од повреде полако враћа на терен и забележио је трећи наступ од 60.минут, а зарадио жути картон у 63. Тулуз је добро започео сезону, али су без победе у претходних пет мечева што их је спустило на девету позицију.

Мец и Лориен су у голеади на „Сен Симфоријену“ одиграли 3:3. Милан Бишевац је одиграо цео меч, а на терену је био први пут после више од месец дана. Пети наступ за њега.

Шпанија

У 13.колу Примере, Алавес је забележио највеће изненађење савладавши Виљареал на „Мадригалу“ 0:2. Друга узастопна победа, друга узастопна победа на гостовању Алавеса у којој није учествовао Александар Катаи. Магико је поново са клупе пратио успех садашњег тима. Александар Пантић је одиграо цео меч и зарадио жути картон у 66.минуту.

У Сегунди је одиграно 16.коло, а Алкоркон је забележио најубедљивију победу, на свом терену против Овиједа – 5:1! Марко Дмитровић је стајао између статива Алкорконовог гола.

Мајорка је поражена од Елчеа у гостима минималним резултатом, а за некадашњег учесника Лиге шампиона са Балеарских острва, Дејан Лекић је ушао у 72.минуту, али без учинка.

Португал

Да ли ће и када уопште Лука Јовић бити у првом тиму Бенфике није познато, али Звездино дете није било ни у тиму Бенфике Б која је поражена у финишу, али је и даље на шестом месту Друге лиге Португала.

Порто је поново киксирао, реми против Белененшеша без голова. Евандро је преседео на клупи цео меч, а у протоколу у Примеири је био први пут после 10.септембра, до сада није забележио ни минут. Играо је у финишу против Копенхагена у Лиги шампиона, можда се ускоро може надати неком бољом минутажом.

Aleksandar Janković

Белгија

Након „лига петице“ и Португала селимо се у земље Бенелукса, почев од Белгије. Белгијска лига је стигла до кола број 16, које су обележиле веома високе и убедљиве победе. Највише, Александар Јанковић и Стандард.

У Лијежу је пао лидер, Зулте Варегем. „Црвени ђаволи“ из Лијежа су за десет минута, у периоду од 71. до 81. минута сломили отпор лидера, који је имао играча мање. Стандард се тренутно налази на 7.месту Прве дивизије, и са великом шансом да презими у Европи, уколико у последњем колу групне фазе Лиге Европе савлада велики Ајакс на свом „Морис Дуфразну“.

Тако ће их сачекати тим који је на месту испред њих у шампионату, Андерлехт и Урош Спајић. Андерлехт је на свом „Констант Ванден Стоку“ демолирао Мускрон – 7:0! Стрелац је био и Урош Спајић, што је његов први гол у каријери! Нажалост, он није дошао у црвено-белом дресу, у којем му је пружио шансу управо Александар Јанковић, али смо срећни због његовог гола у љубичастом дресу.

Погледајте првенац Уроша Спајића у 81.минуту меча.

Локерен је савладао Сент-Труден као домаћин, а Марко Мирић је на терену био од 54.минута. Локерен је на кратко победом побегао из опасне зоне, а Мирић је стандардан и до сада је на 11 утакмица постигао 2 гола, у својој другој сезони.

Холандија 

Витесе не блиста ове сезоне, после 14.кола Ередивизије налази се на 8.месту. На свом „Желредому“ морао је да спашава бодове против Ексцелсиора, и успео је да од 0:2 стигне до 2:2. Абиола Дауда је у игру ушао у 74.минуту, одмах после изједначујућег гола. Дауда је за Витесе II у шест мечева постигао 9 голова, уз два хет-трика, али за Витесе још увек није затресао мрежу.

Швајцарска

Базел је неприкосновен у Швајцарској, а Јанг Бојс покушава да буде први до њега. Милан Вилотић има доста проблема са повредама, па је пропустио и победу у Лозани (1:2).

Преко Холандије и Швајцарске стижемо до Словачке, где је у Суперлиги одиграно 17.коло, као и у Србији. Слован из Братиславе је у дербију кола поражен од лидера Жилине, који полако али сигурно иде ка титулу. Слован, који са клупе предводи Иван Вукомановић а на терену Вукан Савићевић и несуђено Звездино појачање Александар Чаврић, се налази на трећој позицији са 12 бодова минуса у односу на лидера. Вукан Савићевић је одиграо цео меч у поразу од Жилине.

Русија

Спартак из Москве је на корак од јесење титуле у Русији после веома дугог периода. Екипа Масима Карере је славила шесту узастопну победу, а последњи неуспех су имали пре два месеца, 2.октобра, против Зенита (2:4).

Зенит је забележио други пораз у последње четири утакмице. Краснодар је савладао Зенит, 2:1. Вукашин Јовановић није у плановима Мирчее Луческуа, а за Зенит II је одиграо свих деседесет минута у ремију против Балтике (1:1), на „Малој спортској арени“ у Санкт Петербургу. Зенит II се налази на 11.месту табеле Друге лиге Русије, а Јовановић је одиграо 13 од 24 утакмице.

Локомотива из Москве је изгубила три бода у 92.минуту на свом стадиону од Урала. Претходно је их Немања Пејчиновић довео у вођство, али Урал је успео да дође до бода. Пејчиновић игра добро, стандардан је, иако Локомотива не игра, а ово му је био првенац ове сезоне.

Том из Томска је забележио пораз, четврти у последњих пет утакмица, и то од директног ривала за опстанак у Подмосковској области, Крила Совјетов. Огњен Вранеш није наступио на овом мечу.

Пораз је доживео и Анжи, трећи узастопни- Поражени су од вицешампиона Ростова 2:0 у гостима, а у тиму није било Дарка Лазића.

И Оренбург је поражен, на гостовању Уфи. Благој Георгијев није био у протоколу на овом мечу. Ове сезоне је одиграо 9 утакмица, постигао два гола, у својој осмој години у Русији, где је наступао пре Оренбурга за Терек, Амкар и Рубин.

У Русији се игра ванредно коло, претпоследње ове јесени, у среду и четвртак. Наредног викенда се завршава јесењи део.

Азербејџан

Ни Бајко не помаже Нефчију ове сезоне. Нефчи је поново изгубио, сада од Капаза 2:0 и налази се на седмом месту од осам екипа.

Boban Bajkovic/Foto: Neftci PFK/facebook
Boban Bajkovic/Foto: Neftci PFK/facebook

Јован Крнета је поново био стрелац и спасио је Зиру голом у 93.минуту против Интер Бакуа, 1:1. Крнета одлично игра у Зири, која је актуелни вицешампион, а тренутно се налази на 5.месту и тешко да ће поновити прошлосезонски успех, али ће можда Крнета надмашити свој голгетерски учинак (3 гола прошле сезоне, тренутно 2). Одиграо је цео меч и добио жути картон, када је и постигао гол, у 93.минуту.

У Азербејџану је на програму још једно коло, па следи зимска пауза до 28.јануара.

У Казахстану је сезона готова, Астана је одбранила титулу испред Каирата и освојила дуплу круну, за коју наступају Немања Максимовић и Ђорђе Деспотовић, који је одлучио победника Купа, такође против Каирата.

Ордабаши Филипа Касалице је завршио на четвртом месту, а Окзетпеш за који брани Саша Стаменковић на петом месту.

Пољска

Најпријатније изненађење у Пољској је Лехија из Гдањска. Тренутно лидер Екстракласе је забележио нови тријумф на свом „Енерга Гдањск“ стадиону против Горњика. Александар Ковачевић није у првом плану у овој сезони, и поново није био у протоколу. На клупи је последњи пут био почетком месеца, а последњи меч је одиграо 28.августа. Одиграо је три меча и постигао један гол.

Израел

Предраг Рајковић и Макаби Тел Авив већ заостају осам бодова за актуелним шампионом Хапоел Бер Шевом. Макаби је поражен на гостовању у Бнеи Јехуди, а Рајко је тешко поднео пораз.

Предраг Рајковић је стандардан на голу и један од најбољих појединаца екипе која је забележила једну победу у последња три меча у првенству. У Лиги Европе морају да савладају Дандалк и да се надају добром резултату Зенита против АЗ Алкмара да би презимили.

Рајко прати и дешавања у Звезди, па је прокоментарисао преокрет и победу у Горњем Милановцу.

Гледам сваки меч и помно пратим шта се дешава. Често сам на вези са некадашњим саиграчима. Прославио сам победу против Металца. Није било нимало лако, али су момци показали карактер и  заједништво и то је оно што је потребно да би се освајали трофеји“.

Грчка

Браћа из Пиреја су на свом „Караискакију“ ремизирали без голова против Керкире и прекинули победнички низ, што је свакако уз велики преокрет Атромитоса у Солуну највеће изненађење кола. Ипак, најближа Олимпијакосу је сада Јанина, са пет бодова минуса, тако да није „коштао“ овај реми Трилосе, који су против Керкире извели 13 корнера и упутили 21 шут ка голу противника, али нису имали среће да један од њих заврши у мрежи.

Лука Миливојевић је са капитенском траком предводио Оли.

Ратко Достанић и Левадијакос су славили први тријумф након пет утакмица без успеха. Левадијакос је на свом терену савладио последњепласирани Ираклис са убедљивих 3:0, головима у последњих 20 минута меча.

У Другој лиги Грчке, ОФИ је на Криту савладао Панелефсинаикос 2:0, а прву победу Крићана је потврдио Никола Микић, бивши капитен Црвена звезда.

Славио је и Арис прву победу на гостовању Кисамикосу, ЛУка Милуновић је одиграо свих 90 минута за солунски тим.

Ламија је славила на гостовању Калонију, а победу је најавио Марко Блажић голом против бившег клуба.

Кипар

Арис из Лимасола је остварио другу победу на 12 мечева шампионата Кипра, а на тачку на И је ставио Ифеани Оњило у 91.минуту, а у игру је ушао три минута раније. Ово је његов први гол ове сезоне.

АЕК из Ларнаке наставља своју бајку. Вицешампион Кипра састављен углавном од шпанских интернационалаца (11 играча + тренер) савладао је Ермис минималним резултатом, а Иван Тричковски је због повреде пропустио меч. Тричковски је на 10 утакмица постигао 4 гола.

Турска

У турској Суперлиги је игран дерби између две првопласиране и једине две непоражене екипе, шампиона Бешикташа и лидера Инстанбул Башаксехира на „Водафон арени“. Меч је завршен ремијем 1:1, а Душко Тошић је пропустио утакмицу због жутих картона.

Трабзон није успео да упише победу у Анкари, на гостовању Генчлербирлигију, у ремију без голова. Лућо Ибањез је коначно од првог минута био на терену, зарадио је жути картон у 72.минуту, а замењен је у 93. До сада је забележио само 280 минута на терену у пет мечева. Трабзон се налази у опасној зони.

Кајзери је убедљиво поражен од Аланије на гостовању – 0:3, а Срђан Мијаиловић је одиграо цео меч. Ове сезоне игра на позицији штопера услед проблема у Кајзерију, позиција коју је покривао и у Црвеној звезди у неколико наврата.

Јагош Вуковић је стандардан у Коњаспору, одиграо је свих 90 плус минута у ремију против Османлиспора, у којем је његова екипа стигла до бода у финишу меча.

Едгар Да Силва се након четири године у Емиратима вратио у Европу и наступа за фењераша СУперлиге Турске, Адану. Адана је поражена од Анталије минималним резултатом, Едгар је одиграо цео меч, али је и даље без гола на 10 мечева.

У другом рангу турског фудбала, Првој лиги, Бруно Мезенга и Ескишехирспор се боре за повратак у Суперлигу. Прошлог викенда поражени су од директног ривала за промоцију, Сиваспора 2:0, а Мезенга је одиграо цео меч и зарадио опомену у 36.минуту. 12 утакмица/4 гола је његов скор ове сезоне.

Мала напомена да је Мерсин за који наступа Милан Митровић, жеља Црвене звезде, поражен од Умранијеспора на свом терену и закуцан је за последњу позицију турске друге лиге. Митровић је стандардан.

Аустралија

Сиднеј је након шест победа везао други узастопни реми. Након Бризбејна, Сиднеј је ремизирао без голова и против Аделајда на свом „Алианц“ стадиону.

Милош Нинковић бриљира ове сезоне, протеклог кола је био изабран у ФИФА тим кола. Одиграо је цео меч против Аделајда и зарадио жути картон у пет минуту надокнаде првог полувреме. Осам утакмица, 4 гола за Нинета.

Своје минуте забележио је и Милош Чава Димитријевић. У игру је ушао у 81.минуту. Други меч за њега ове сезоне.

Сиднеј је први на табели са 20 бодова, а сутра их очекује финале Купа Аустралије против Мелбурн Ситија.

SYDNEY, AUSTRALIA - NOVEMBER 26:  Milos Ninkovic of Sydney FC is challenged by Isaias of United during the round eight A-League match between Sydney FC and Adelaide United at Allianz Stadium on November 26, 2016 in Sydney, Australia.  (Photo by Matt King/Getty Images)
SYDNEY, AUSTRALIA – NOVEMBER 26: Milos Ninkovic of Sydney FC is challenged by Isaias of United during the round eight A-League match between Sydney FC and Adelaide United at Allianz Stadium on November 26, 2016 in Sydney, Australia. (Photo by Matt King/Getty Images)

На програму су и ванредна током средине недеље, као и утакмице Купа. Нова прилика да црвено-бели заблистају у својим клубовима.

Повезане вести

Leave a Comment