Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАлександарБлоговиВажноНајновије

Годину дана касније – шта се десило са Звездом?

У сезони 2015/16. Црвена звезда је освојила шампионску титулу и поставила бројне рекорде када је реч о српском фудбалу, али и шире. На данашњи дан прошле године, црвено-бели су имали великих 18 бодова предности у односу на ривале на првенственој табели. Исто тако, пре тачно 365 дана, Борац је декласирао Звезду на Маракани у Купу Србије (5:1). Ипак, екипа је имала кредита код навијача, након сјајних игара током јесени. Иако нису заборавили катастрофу, Звездаши су наставили да подржавају екипу, па се само 10 дана касније на трибинама Маракане окупило око 25 000 људи, да против Радника испрати своју екипу на зимску паузу.

Након 18 кола претходне сезоне, Звезда је, дакле, имала и 18 бодова предности у односу на првог пратиоца, екипу Чукаричког. Црвено-бели су имали 50 бодова, забележили 16 победа и 2 пута ремизирали, налазили се у серији од чак 15 тријумфа…

У актуелној сезони, екипа Миодрага Божовића је освојила 5 бодова мање у односу на претходну (45), забележила 2 тријумфа мање и 1 пораз, уз предност од 6 поена у односу на Партизан и Војводину…

На први поглед, оно што је било до Звезде, није много лошије. Освојених 45 од могућа 54 бода сасвим је добар резултат. На разлику у односу на ривале (бар у односу на оног који је савладан у директном дуелу), наш тим није могао да утиче. Поред тога, црвено-бели су прилично ефикасни (46 постигнутих голова, наспрам 48 у истом периоду прошле сезоне).

Међутим, у ваздуху се осећа да атмосфера у звездашкој јавности није ни приближна оној од пре 365 дана. 

Пре годину дана, оних 25 000 гледалаца дошло је на стадион десет дана након најубедљивијег пораза на Маракани у последњих 30-ак година. Данас, након неколико победа, и поред првог места на табели и готово једнако ефикасне игре, публике на трибинама има све мање. Бројка од око 3 500 навијача против Младости то и потврђује.

Међутим, да Звезда која је против Јавора у Ивањици завршила једну од најубедљивијих полусезона у домаћем шампионату у историји клуба, у децембру 2015. није више иста екипа, видело се већ на почетку пролећне полусезоне. Није више било оне убедљивости, лакоће у игри и лепоте. Трајало је то до финиша првенства, а сматрало се да су превелика разлика на табели и практично обезбеђена титула у новембру условили недостатак мотива за наставак првенства. Тек пред крај такмичења, у завршници плеј-офа, подсетила је Божовићева екипа на онај тим који се током јесени поигравао са противницима у Србији. То је и пробудило наду код навијача, пред европске изазове, који су се ближили. Све је то трајало до поготка Вандерсона у 92. минуту реванш утакмице против Лудогореца. Многи су се разочарали, а неки ипак сачекали и двомеч против Сасуола, надајући се проласку у групну фазу макар Лиге Европе. Дебакл у Италији распршио је сва надања навијача, који су у наставку сезоне све мање долазили на Маракану.

Шта се десило са Звездом из јесењег дела прошлог првенства, који је деловао нестварно?

Покушаћемо да хронолошки дођемо до узрока краха у Европи, која је толико дуго чекана, али и пада интересовања навијача за свој фудбалски клуб, и поред убедљивих победа у домаћем првенству. Јер, гледали су Звездаши у драстично већем броју и много лошије играче и ривале који су на табели били и преко 20 корака испред…

ОДЛАЗАК ЈОВАНОВИЋА 

Вукашин Јовановић напустио је Црвену звезду прошле зиме и појачао Зенит, што је значило да ће клуб морати да потражи новог штопера. На распололагању Божовићу остали су Павићевић, Рендулић, Луковић и млади Стојановић, за кога је најављено да ће добити шансу. Након дуге потраге, која је бурно праћена међу навијачима, спортски сектор одлучио се да доведе бразилског штопера, Едсона. Овај момак стигао је са солидном репутацијом, али и још солиднијем бројем килограма и прилично неспреман на припреме, што није уливало много поверења навијачима.

iva_9338

Да је и стручни штаб схватио колико је Звезда погрешила, било је јасно након свега 90 минута фудбала на пролеће. Едсон је дебитовао против Младости, да би већ за дерби на ЈНА неколико дана касније остао ван тима. Након искључења Луковића, новајлија Ле Талек заузео је место штопера, а Бразилац остао на клупи. Све је било јасно…

Нити је Јовановић Немања Видић, нити је био играч без кога Звезда не може, посебно у домаћем првенству, али, његов одлазак значајно је пореметио екипу. Како са играчког и људског, тако са аспекта атмосфере у свлачионици, али и финансијски, узевши у обзир каснији раскид уговора са Едсоном. Исто тако, тај потез директно је захтевао нову потрагу за штопером у јуну. Звезда тако није успела да уигра штоперски тандем за евро-такмичења, током пролећних месеци у којима није било никаквих резултатских императива, с обзиром на стање на табели. Исто тако, дебело је платила два нова играча (Едсона и Фибела), а изгубила домаћег, своје дете и момка који је дуго био део система и веома битан шраф у свлачионици.

Да је било ко од новајлија донео жељени резултат, све би било лакше…

ЗВЕЗДИНА ДЕЦА И САВО ПАВИЋЕВИЋ

Не постоји човек који је био део свлачионице током јесени 2015, а који није истицао да можда и највеће заслуге за сјајне резултате има невероватна атмосфера и сјајан однос играча. У бројним неформалним разговорима, али и интервјуима, готово сви су то истицали, посебно апострофирајући баланс који је направљен између три осовине: млади – искусни играчи – странци. Захваљујући Ненаду Лалатовићу, део свлачионице сениорске екипе постали су Грујић, Јовановић, Јовић, Ристић, уз Рајковића који је дошао 2014, а потом и Плавшића који је појачао тим у јесен 2015. Били су то момци који су заједно одрастали у клубу (или репрезентативним селекцијама, када су у питању Рајковић и Плавшић), који су дисали као један и више пута истицали другарство и подршку коју дају једни другима.

deca

Поред њих, неизмеран допринос стању у екипи давали су Саво Павићевић, који је био један од играча са најдужим стажом у клубу, али и они који су у то време мање играли, Рендулић и Гаврић. Није било зависти међу онима који су у другом плану, хемија је постојала, а то се најбоље видело кроз резултате. Коначно, странци који су дошли у клуб више пута су истицали да се осећају као у својој земљи. Ибањез, Вијеира и Доналд, посебно, и на терену су доказивали да у питању нису празне речи и да је атмосфера у читавој екипи фантастична.

42

Онда је дошао јануар. Грујић је продат Ливерпулу, али се задржао до јуна на Маракани. Јовановић је отишао у Русију, а Јовић у Португал. Рајковић је још раније продат Макабију. Током пролећа, Павићевић је изгубио место у тиму, а у јуну и напустио Звезду, као и поменути Гаврић. Од „кохезивних фактора“ у тиму су остали Ристић, месецима потпуно одсутан након што га клуб није послао на Мундијалито на Нови Зеланд са својим вршњацима, који су без њега и Јовића постали шампиони света, и Рендулић.

Најављени су доласци бројних странаца, Звездине деце у свлачионици готово да више није било, као ни искусних играча, који су „држали“ екипу… Уз то, увелико се шушкало да је Вијера незадовољан и да жели да оде (посебно након што је седео на клупи док му је Катаи на прослави титуле „отимао“ титула голгетера лиге), што је резултирало и кашњењем на припреме, а све чешће су се помињали одласци Катаија и Ибањеза, који су више одговарали на та, него на питања о европским искушењима.

ДОЛАЗАК ЛЕ ТАЛЕКА И ПОРЕМЕЋЕН ТАНДЕМ ДОНАЛД-ГРУЈИЋ

gruja

Дамијен Ле Талек након вишемесечних преговора са Мордовијом, долази у Звезду почетком 2016. године. Након одласка Грујића, план је био да два играча која се одлично познају из Русије, Ле Талек и Доналд, заузму места на средини терена, а да Грујић буде трећи члан везног реда, до дефинитивног одласка у јуну.

И поред погодака Вијеире, мајсторија Катаија, полусезоне живота Ибањеза, јасно је било да су Доналд и Грујић основа и душа тима. Од првог њиховог заједничког појављивања на терену, у Сурдулици, Звездина игра је рапидно и незаустављиво напредовала и бивала све боља и боља.

Колико су били значајни за тим говори податак да је током јесени Марко Грујић наступио 20 пута у стартној постави и да је за то време наш тим славио у свакој од тих утакмица. Груја није био у тиму против Борца.

Њих двојица су испред себе углавном имали трио Срнић – Плавшић – Катаи, који се усталио у том саставу од дербија и победе 3:1, када је и кренула страшна Звездина серија, у саставу који је коначно комплетиран последњих дана августа.

Доласком Ле Талека много тога се мења. Плавшић све више заузима место на клупи за резерве, а Грујић, који се враћа након повреде на почетку пролећног дела првенства, постаје део тројке са Французом и Холанђанином. Од прве утакмице, видело се да игра неће личити на ону коју смо гледали током јесени. Без изразитог офанзивца испред себе (Плавшић или Катаи) стицао се утисак да је један од њих тројице вишак на терену. Покушано је са Доналдом на офанзивнијој позицији, касније и са Грујићем, али правих резултата није било. Игра више није била лепршава као током јесени, Грујић и Доналд су све више лутали на терену, трио на средини био је доста дефанзивнији без „брзанца“ испред себе, а Звезда је у плеј-офу чак четири пута у седам утакмица постигла само по један погодак. Тек у 6. колу, Звезда је декласирала Радник у Сурдулици. На терену су се испред Ле Талека и Ристића нашли Срнић, Плавшић, Катаи и Вијеира…

У јуну, Грујић је отишао, заменио га је Канга, а навијачи су се уверили у оно због чега су стрепели током пролећног дела првенства. Звезда са и без Грујића није иста екипа. Као ни са и без тандема Грујић – Доналд.

ЛОШ ПРЕЛАЗНИ РОК И „ГУБИТАК“ СТАРЕ ЕКИПЕ

Јун је донео нове проблеме. Иако је тим из јануара, сем планираног одласка Грујића, био на окупу, стицао се утисак да је у питању потпуно други тим.

Требало је пронаћи замену за Едсона, играча који ће заузети место Марка Грујића, те појачати конкуренцију на осталим позицијама. Уместо Едсона је доведен Томас Фибел, Грујића је требало да замени Гелор Канга, а на крилни позицијама екипу су појачали Пабло Моуче и Џон Руиз. Вијеира је каснио на припреме, а новог голгетера није било ни на видику.

Већ на Малти, у првој утакмици, видело се да много тога не штима. Руиз и Моуче заиграли су у другом делу, наговестили одређени потенцијал, али показали и да су потпуно неспремни. Фибел је наставио тамо где је стао Едсон, био веома несигуран, а једини који је давао наду навијачима био је Гелор Канга.

98

Уследио је некако пролаз против Малтежана, а затим и сјајних 2:2 у Разграду против Лудогореца. Након гола Доналда за 1:0 у реваншу на Маракану све је изгледало изузетно добро. Међутим, преокрет Бугара, па глупост Канге као да је обележила даљи ток сезоне. Вандерсон је погодио у 92. минуту и решио двомеч, а на неки начин и одлучио судбину Звездиних странаца.

Јасно је било још претходне сезоне да Звезда има играче који могу без проблема до успеха у домаћим оквирима, али су им потребна појачања за нешто значајније у Европи. Након Сасуола распршена је и последња нада да та појачања могу бити Руиз, Моуче, Канга, Фибел… Ипак, на терену је све мање било Срнића, Плавшића Вијеире, клуб су напустили Ибањез и Катаи, а новајлије нису користиле бројне шансе које им је струка давала да покажу навијачима да нису промашаји, већ им само треба времена.

Звезда то време није имала или је оно истекло оним Вандерсоновим голом, односно у крајњем случају, оне вечери у Италији. Петковић, Анђелковић, Рендулић, Луковић, Полетаовић, Сикимић, Орландић су показали да су и они изнад конкуренције у домаћем првенству, а потом је странаца било све мање. Фибел је у потпуности испао из конкуренције, Канга се мистериозно повредио, Вијеира „заратио“ са клубом, колико год обе стране покушавале да „испеглају“ ситуацију и покажу да је све у реду, Моуче више времена проводио на Инстаграму него са екипом, а једини који је колико-толико играо био је Руиз. На крају се и он повредио.

50

За годину дана, од екипе из снова, Звездина свлачионица претворила се у дом странаца у лошој форми, упитног квалитета и лојалности, домаћих и младих играча који су добијали све мање шансе и постајали незадовољни, а навијача је било све мање.

1

ОДЛАЗАК КАТАИЈА

Оно што је посебно мотивисало навијаче током лета, па и након лоших игара на самом почетку сезоне, биле су сјајне партије Александра Катаија. Овај мајстор фудбала поигравао се са ривалима и на домаћој сцени и у Европи, а када је постало јасно да ће Звезда још једну јесен провести играјући фудбал само на српским теренима, он је са Ибањезом напустио клуб.

Катаи је својим партијама, мајсторијама и фудбалским препородом био главни адут Звезде и њених навијача у сезони која је тек почела. Његовим одласком, било је јасно да ће се поново кренути из почетка и да је идиличној слици Звезде од само пола године раније дошао крај.

27

ОДНОС ПРЕМА ИГРАЧИМА

Оно што је засметало бројним навијачима јесте однос клуба према играчима. Дамир Кахриман је нешто лошије започео сезону, са позајмице је враћен Манојловић, који је добио статус првог голмана, што је био изузетно добар потез, али је однос према дотадашњој „јединици“ разочарао навијаче. И сам Кахриман је истакао да је склоњен са гола без детаљнијег објашњења, па је чак и одстрањен из екипе непосредно након тога.

81

Због проблема око потписивања новог уговора, у тиму већ дуго нема ни Уга Вијеире, који је такође „склоњен“ из тима. Сада је као разлог наведена повреда, али се између редова, у изјавама тренера Божовића и самог играча, може прочитати да је у питању управо чињеница да Португалац жели да оде и да би у јануару могао да потпише уговор са новим клубом. Питање је и зашто није продат у августу, а још веће зашто је остављен у Звезди за европске утакмице, када је већину њих почео са клупе. И поред тога, дуго је био први стрелац лиге у новој сезони, иако готово да није ни играо.

29

Посебно нејасно навијачима је оно што се дешава са Бабунским, Милошевићем и Илићем. Македонац је дошао из Барселоне, предводио је претходних месеци своју младу репрезентацију до историјског успеха и пласмана на ЕП, а у већини случајева када је добио прилику да заигра у црвено-белом показао је да је зналац са лоптом, каквих нисмо гледали много последњих година на Маракани. Милошевић и Илић су посебна прича. Двојац „златних Орлића“ из Спартака дошао је у клуб и током полусезоне укупно забележио нешто више од 45 минута на терену. Нападач чак није ни био регистрован, док је леви бек заиграо против БСК-а из Борче. Као и Бабунски, већину утакмица гледају са трибина.

„БИТНЕ“ УТАКМИЦЕ

Оно што је уочљиво јесте чињеница да Звезда није била успешна у најзначајнијим утакмицама ове јесени. Како за клуб, тако и за навијаче, најбитнији дуели били су двомечи против Лудогореца и Сасуола, те дерби против Партизана. У Европи, наш тим је елиминисан без остварене победе у четири утакмице, док је у дербију поражен, у очајној партији на стадиону ЈНА, практично без створене прилике. У већем делу ових утакмица, Звезда је играла изразито дефанзивно.

Пре неколико година, током доминације Партизана, навијачи Звезде су се помирили да клуб више није оно што је био двадесетак година раније и схватили да би за почетак било довољно успоставити континуитет добрих резултата у домаћем првенству. Након две титуле у претходне три године, навијачи су пожелели више. Пожелели су Европу. А колико је та Европа утицала на интересовање за утакмице током јесени, и поред првог места, убедљивих победа и предности у односу на ривале, илуструју ове две слике.

Прва је она са утакмице против Лудогореца.

utakmcia

Друга је са последњег меча, против Младости.

delije

Две ствари су кристално јасне. Прво, навијачи су жељни Европе и европских утакмица. Друго, клуб током зимске паузе мора направити потезе у којима не сме бити грешака, којих је било и превише.

Од одлуке о актуелном играчком кадру, до појачавања новим фудбалерима, са јасном стратегијом за даље потезе, који морају досезати лето и борбу за пласман у групну фазу неког европског такмичења.

Звездина публика је била ту када је било много теже и на терену и табели лошије него данас. Тада се водила борба за преузимање примата на домаћој сцени. Оно што се сада жели јесте Европа. А да би се до ње стигло, мора се приступити и радити много озбиљније. Тада ћемо поново доћи са друге на прву слику Маракане.

Повезане вести

22 comments

dux дец 3, 2016 at 21:27

Treba biti realan i reći da se onakva sezona kao prošla javlja jednom u 10-15 godina…ali takođe treba reći da imamo i neuporedivo slabiji tim nego prošle sezone..bar za 50%. Ovo sad je vrlo značajan prelazni rok i nadam se da su u upravi svesni toga. Pre svega treba odlučiti da li forsirati Ristića na poziciji beka…a ne seljakati sa jedne na drugu poziciju..ako će da igra beka onda ga uigravati tokom proleća,msm koliko god da pruža solidne partije Anđelković nije igrač za Evropu…isto važi i za Le taleka..ako će da bude taj štoper onda tu i da igra celo proleće…realno potrebna su pojačanja na pozicijama desnog beka i u centru odbrane,to je prioritet. Realno gledano ni formacija sa 3 igrača u zadnjoj liniji nije loša sa Ristićem i Srnićem kao bočnim..

Reply
Goran дец 2, 2016 at 23:30

Ništa konkretno nisi rekao.Koga se plašiš?

Reply
Александар дец 3, 2016 at 13:46

Мислиш да бих написао било шта да се некога плашим и да нисам хтео да кажем нешто? Не бих ни почињао.

Reply
Delija Momak дец 2, 2016 at 21:57

Odlican tekst,iskreno si sve napisao svaka ti cast.
Nadam se da ce GROF ovo da procita…

Reply
mmm дец 2, 2016 at 21:34

Svaka cast, odlican tekst.

Reply
CIGANIN74 дец 2, 2016 at 17:15

Sve nabrojano je tacno,ali ovakav text nije me u potpunosti zadovoljio i smatram ga nedovoljno dobrim iz jednog jedinog i najvaznijeg razloga a to je da se najodgovorniji za ovu situaciju nije spomenuo,niti jedna recenica,rec…nista!a moglo se u stotinu recenica opisati sve lose sta je nas trener u zadnjih jos malo pa godinu dana uradio tacnije sta nije!

Grofa ne spomenuti ceo ovaj text ide samo na dusu autoru,koji je verovatno u odsustvu hrabrosti i istine bio zadovoljan spominjanjem cinjenica koje svako zna i sa tim je pokusao indirektno da zastiti trenera sto po meni je nemoguce i cisto gubljenje vremena.text kao text izgubio je na tezini sto je pokusao glavnog krivca da zamaskira ,bolje je bilo da je ovaj Text bio opsiran i detaljan o ulozi naseg trenera u svemu ovome,njegov rad(na treninzima),vodjenje utakmica i uticaj njegov na psihofizicko stanje ekipe,siguran sam da bi se dosta moglo napisati ako se bude htelo da ne kazem smelo

Reply
Александар дец 2, 2016 at 18:13

Може се у свакој ставки схватити ко је одговоран за који део. Знамо ми сви шта и како 🙂

Reply
CIGANIN74 дец 2, 2016 at 18:20

Zbog onih sto su slepi kod ociju u nasim redovima,koji su opcinjeni Grofom,narocito njegovim konferencijama za stampu i drzanja kisobrana damama dok kamere beleze…zbog takvih je potrebno u svakoj recenici spomenuti najodgovornijeg za katastrofalno stanje u ekipi u svakom pogledu,to „znamo mi svi sta i kako“ nije dovoljno ,pogotovu za one sto neznaju sta i kako

Reply
dejo дец 2, 2016 at 23:16

Autore Aleksandre odlican tekst samo zasto ne predlozi Grofu kondicijonog trenera naprimjer Zirojevic cini mi se da je bio ,autore zasto ne predlozis Privatizaciju Crvene Zvezde to bi mogao postavit pitanje na sajtu da vidimo navijace Crvene Zvezde jer sam i ja navijac Crvene Zvezde volim Crvenu Zvezdu iznad svega

Reply
dusan дец 2, 2016 at 16:57

desilo se sledece – hteli smo da sa malo para i na silu udjemo ligu sampiona, ili bar ligu evrope. da se uslo uzele bi se pare i moglo bi da se plati obecano. posto nije, onda se sve raspalo. na nivou stavljas soma evra na kvotu 10 pa ako prodje prodje. nije proslo.

Reply
Ivan дец 2, 2016 at 17:06

Dušane brate mili znaš li šta je sve terza izjavljivo pred Evropu zadužicu se dovesti gomilu stranaca ako udjemo u Evropi spasi ću Zvezdu ako ispanemo uzecu pištolj i puca ti sebi u čelo i završiti sa klubom pa posle ispadanja iz Evrope 2 meseca nema Terze ni u romingu nit se upucao nit je napustio klub ali nam je zato zadužio klub milionima eura on je svetski prevarant u Zvezdi je iz koristi čiste 1 milion je uzeo od Grujića kao pozajmicu zato terzo bagro marš iz kluba sa sve svojim planovima.

Reply
dusan дец 2, 2016 at 23:36

ne treba biti ni preterano kritican ni ostrascen jer ces izgubiti jasnu sliku. zvezda je ipak prva. zvezda je uzela prvenstvo ubedljivo. zvezda je prodala nekoliko igraca za ozbiljne pare (rajkovic, grujic, katai, jovic, jovanovic, ibanjez). zvezda ima jos nekoliko potencijalno vrednih igraca (manojlovic, donald, racic, vijeira, ruiz). terza i grof su ipak mnogo bolja kombinacija od adzica, lukica i kristica na primer.

Reply
josif дец 2, 2016 at 15:44

Ja nemogu da shvatim da ima jos ljudi koji ne shvataju daje glavni problem u Zvezdi to sto klub nema upravu,ostavljen je samo jednom coveku Terzicu koji je u svadji sa direktorom Blazom i trenerom Bozovicem koji rade po direktivi Slavise Kokeze,t.j forsiraju svoje igrace tipa Donald i Le Talek koji su dosli na zahtev Bozovica dok je Terzic doveo Ibanjeza,Moucea i Ruiza tako da se u toj kuci nezna ko pije a ko placa.Nije jedini problem sto nemamo igru vec unutrasnja netrpeljivost i razni klanovi i sruje u klubu.Kakav januarski prelazni rok kakvi bakraci,dolaze Vujaklija i Milic kao Terzini igraci,koje Grof nezeli,ali ce zato Kokeza i njemu udovoljiti da dovede par stranaca i tako u zacarani krug dog dug nebude 100 miliona pa cemo opet traziti da legende koji nemogu da rade nigde vode klub a oni jadni jedva sastavljaju kraj itd.itd.Dok nedodje privatizacija,nista i od Zvezde.Pozz.MKD

Reply
Loki дец 3, 2016 at 03:57

Ja mislim da Terza u zivotu nije cuo za Moucu, Ruiza, Fibela… Tu migrantsku bratiju je iskopao Grof po mordavijskim vrletima. I Grof se jos od januara prosle godine ne bavi trenerskim poslom nego menadzerisanjem. Dovodi neke Sabane, forsira ih, a oni mu se u znak zahvalnosti javljaju preko Instagrama i Facebooku iz tamo nekih gradova Evrope dok mi igramo finis jesenjeg prvenstva!!!!

Reply
Nikola дец 2, 2016 at 15:27

Nemam pojma da li ovi nasi komentari citaju neki ljudi iz zvezde ali postavlja se pitanje kako regionalna kosarkaska liga uspeva(koliko toliko) a fudbalska se toliko negira. Mislim na kraju krajeva isti ti navijaci gledaju i fudbal i kosarku. Ja idem na utakmice zbog navijanja, kad mi se gleda fudbal ostanem kuci i pijem pivo uz cips. Da ne duzim pricu mislim da bi nas regionalna liga izvukla, ne nas nego ceo balkan. A hrvatska kao malo jaca fudbalska sila nema cega da strepi jer realno niko sa balkana ne moze da prismrdi njihovim ekipama

Reply
marv дец 2, 2016 at 14:38

Ma dokle god budemo pokusavali sa strancima necemo se usreciti. Od sigurno tridesetak (ako ne i vise) stranaca koji su igrali za nas mozda ih je 5 bilo solidno, znaci nijednog bas dobrog stranog igraca nismo imali za sve ove godine. Prvo nemamo pare da kupimo proverenog igraca, a ako neki neprovereni i malo zablista odma pocne zatezanje oko odlaska. Zasto? Prvo zbog para, a drugo jer sam siguran da kad strani igraci vide ove nase svinjce i blatista od stadiona i terena, pogotovo u jesen, i kad vide one kostolomce iz drugih ekipa gledaju da pobegnu glavom bez obzira. Sto znaci da mi i da imamo pare dobrog stranca necemo gledati kod nas, mozda maksimalno 6 meseci dok ne skapira gde je. Dokle god ne popravimo celu ligu necemo moci da dovedemo Zvezdu do nekog evropskog nivoa. Dakle po meni, trenutno resenje je dovoditi domace igrace. Sad po evopi ima gomile nase dece koje su sigurno solidne, koji ne igraju u svojim klubovima i od kojih bi moglo da se napravi nesto. Plus jedan do dva stranca ako nesto bas ne moze da se pokrije sa domacim. A i mi, realno, mnogo vise volimo da gledamo nase klince nego strance. Bice vise publike, a u evropskim utakmicama ce marakana opet da bude nepremostiva prepreka gostujucim ekipama, jer videli ste protiv Ludogoreca, onakva atmosfera, a mi sa devet crnaca, koje bas zabole. Dakle bez bacanja para i snage na strance. Domaci mladi igraci i ugovori na 3-4 godine.

Reply
Lakarijeeee дец 2, 2016 at 14:51

Sve si u pravu, ali nasa liga tesko da ce se popraviti ikada, ove bunker ekipe sa razbojnicima kojima je izgleda receno da prvo idu na igraca, pa tek onda na loptu unistavaju fudbal totalno. Sto se mene tice slobodno regionalna liga, jaki sponzori, vise para, vise gledalaca, bolji fudbal, pa makar i ne otisli prvih nekoliko godina u LS jer je Dinamo daleko od svih u ovim trenucima, godinama bi to poravnali, pa nek pobedjuju bolji. Normalno uvesti strogu disciplinu na tribinama i poostriti kazne i bez gostujucih navijaca to bi bilo sasvim izvodljivo.

Reply
Dark дец 2, 2016 at 20:26

Kastiljo
Salas
Molina
Gaj
Donald
Kratko pratis Zvezdu ili sta?

Reply
Aleksandar дец 2, 2016 at 14:19

Tihi rat dve menadžerske ekipe: Terzićeve i Božovićeve. Vidi narod sve- nisu ljudi slepi

Reply
Hadži Dragan дец 2, 2016 at 14:03

Bravo,svaka reč na mestu.I ovakvi kakvi smo,prvi smo,zato protiv Nišlija da nas bude sto više.

Reply
Lakarijeeee дец 2, 2016 at 14:01

Svaka cast za tekst. Puno nelogicnih poteza bez ikakvih objasnjenja, nadam se da ne postoji neki sukob uprava-igraci i grof inace cemo opet biti pred gasenjem. Pamet u glavu, ovo je jedan od najvaznijih prelaznih rokova za buducnost kluba.

Reply
Gojko дец 2, 2016 at 18:34

Bozovic ako ima obraza treba da ode na kraju decembra,dovukao je igrace koji su bili samo rezerve u svojim timovima u Rusiji Argentini Brazilu,nekim igracima ne daje uopste da igraju valjda ih od dimnih signala nevidi.

Reply

Leave a Comment