Moja Crvena Zvezda
ВажноМлађе категоријеНајновијеФудбал

Мирко Буњевчевић: Деца схватају шта је Звезда

Селекција млађих кадета коју чине дечаци рођени 2001. године јесењи део сезоне завршила је на првом месту.

Предвођени некадашњим фудбалером Црвене звезде, а сада тренером Мирком Буњевчевићем, Звездини млађи кадети су одиграли доминантну јесен и са много оптимизма ишчекују пролеће.

Био сам помоћни тренер ове генерације када их је Небојша Стаменковић водио, а када је он позван да води Омладинце ја сам постао први тренер. То је било претходне зиме. Самим тим, био сам упознат са екипом, познавао сам играче, и било ми је лакше јер нисам морао да пролазим кроз период упознавања, већ сам само наставио да радим са њима. Ишли смо на пар турнира у иностранству, у Немачку, Мађарску и Хрватску. Током првог турнира у Немачкој одмерили смо снаге са Зенитом, Азеом, Бајерном, и успели смо да освојимо прво место. Видели смо како изгледају европске екипе и какве услове имају. То је нешто што тек треба да дође код нас, међутим, мислим да наши играчи имају таленат и ту српску упорност. Фале нам само мало бољи услови – терени, фитнес центри, али таленат треба чувати и гајити јер то је наша будућност – започео је Буњевчевић разговор за наш сајт.

Упркос томе што се у другим земљама много више улаже у млађе категорије, Црвена звезда из године у годину успева да буде боља и од најбољих.

Мислим да имамо тренере који добро раде. Трудимо се да тој деци пренесемо своје искуство, углавном смо сви били играчи Звезде. Ја сам имао ту част да будем и у првом тиму, касније 12 година у иностранству. Мислим да деца заиста имају доста талента, и остварују добре резултате. Касније се дешава да се деца губе јер прерано оду у иностранство. Када бисмо могли да сачувамо дуже, мислим да би било много боље и за нас и за њих – говори Буњевчевић.

Одлична јесен је, по његовим речима, одраз квалитетног рада и талента.

Задовољан сам, мислим да су деца добро одрадила полусезону. У последња два кола смо ремизирали са Земуном у гостима, и изгубили од Чукаричког на Бановом брду. Припремамо се за наредну сезону, за Кадетску лигу Србије, јер то је заиста озбиљно и јако такмичење. Правим неке ротације, испробавам играче, гледам шта је најбоље за Звезду. Деца су добра, али требаће нам појачања у неким линијама тима. Најмање смо голова примили, само пет, а доста смо голова дали. Мислио сам да ћемо имати рекорд од свих 15 победа, али ето, мислим да су деца већ главом била на одмору, али нема, шта да им замерим. Као што рекох, Кадетка лига Србије је озбиљно такмичење и мислим да ћемонаредне сезоне у њој играти битну улогу.

За разлику од нешто млађих колега, са дечацима који имају 15 година увелико се ради на тактици.

У овом узрасту је заступљена тактика, као и уигравање линија тима. У млађим узрастима се више ради на техници, а сада већ и на тактици. Мора да се зна ко шта ради. Наравно да је резултат у Звезди увек битан, али ми спремамо децу за кадете, омладинце и после за први тим. Игра се 4-3-3 у свим категоријама да када играч дође у први тим не мора да се учи и навикава на неке основне ствари. Сви радимо по шаблону како би играчи били спремни када закуцају на врата првог тима. Мислим да ће бити доста играча који ће моћи да играју за Звезду и у сениорима – сматра Мирко Буњевчевић.

О самом систему рада Омладинске школе на којем инсистира директор Драган Младеновић, Мирко Буњевчевић говори похвално.

Мислим да је тај систем доста добра ствар и мислим да је добро да све селекције играју у систему 4-3-3. Звезда увек мора да игра на победу, мора да се игра високо, на гол више, и дечаци морају да почну да се навикавају на тај притисак. Не можете ви у Звезди да се браните и да чекате контру. Мора бити и атрактивно, за публику, и сви ми тренери се трудимо да у свакој селекцији то испоштујемо, без обзира на то да ли губимо или побеђујемо, битно је да се игра по том шаблону да би касније у првом тиму то било много лакше. Звезда мора тако да игра и мислим да је то добар пут, а видећемо на крају колико ћемо играча створити за први тим.

За будућност ове генерације њихов тренер не брине.

Трудим се да играмо тимски, да никога не издвајам, али увек неко искочи. Не бих о именима сада говорио, али мислим да има талената и мислим да ће Звезда бити мирна у будућнспоти. И на пролеће ћемо ићи на прво место. Циљ је да се екипа спреми за следећу сезону и кадетски лигу. Циљ је и да играмо што више иностраних турнира, јер тек тамо се види где смо. У нашој лиги имамо само пар утакмица које су јаке, док се остале екипе само бране и надају да неће примити пет голова. Турнири су права ствар, мислим да млађе категорије треба што чешће да учествују, не занемарујући првество, наравно – јасан је Буњевчевић.

Последње питање које смо поставили Мирку Буњевчевићу гласило је да ли Звездини петнаестогодишњаци већ схватају шта је Црвена звезда.

Још увек их учимо. Нека деца већ знају и схватају шта је Звездин грб и шта значи играти у Звезди, али, сваки дан, сваки тренинг, нон-стоп им понављамо, пред сваку утакмицу, шта је Црвена звезда. Говоримо им да Звезда тражи играче који имају карактер, који знају шта значи резултат, шта значи носити дрес овог клуба, и само такви пролазе. Трудимо се да им то свакодневно објашњавамо и мислим да полако схватају. Желимо да им уградимо звездаштво у срце – подвукао је Мирко Буњевчевић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

dejo дец 4, 2016 at 22:51

Pokusajte Bunjevcevicu ti i direktor omladinske skole Crvene Zvezde Mladenovic da razgovarate sa upravom Crvene Zvezde il Gaspromom mozda Gasprom da finansijski pomogne u izgradnji trening kampa Crvene Zvezde samo da se nadje lokacija koja bi bila u blizini stadiona Crvene Zvezde ovo bi moglo da se dogovori sa gradonacelnikom Beograda vjerujem u nesto tako ,moju punu podrsku Bunjevcevicu imas napravi sjajne rezultate sa svojom selekcijom

Reply

Leave a Comment