Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

А у Лондону… мук

На данашњи дан 1978. године Црвена звезда је елиминисала лондонски Арсенал у осмини финала Купа УЕФА.

Још једна утакмица која ће се памтити из славне сезоне у којој је наш клуб стигао до финала Купа УЕФА је она одиграна у Лондону. У питању је био реванш сусрет осмине финала овог европског такмичења у којем је Арсенал чекао црвено-беле из Београда. Црвена звезда је у два претходна елиминациона кола успела да победи Динамо из Берлина, као и Спортинг из Хихона, а у првој утакмици осмине финала Звезда је победила Арсенал минималним резултатом 1:0. Пред око 50.000 Звездиних навијача на београдској Маракани, једини стрелац на утакмици био је Цвијетин Благојевић.

Знало се да црвено-беле у Лондону чека тешка утакмица. Тренер Бранко Станковић на терен Хајберија послао је следећих 11 играча: Александра Стојановића, Николу Јовановића, Златка Крмпотића, Славољуба Муслина, Михаља Керија, Ивана Јуришића, Владимира Петровића, Цвјетина Благојевића, Душана Савића, Здравка Боровницу и Недељка Милосављевића. Први период игре завршен је без голова, а домаћин је повео у 72. минуту голом Алана Сандерленда. Утакмица се ближила крају, и чинило се да ће овај двомеч ући у продужетке, али тако нису мислили Звездини фудбалери. У том 88. минуту извели су сјајну акцију – Владимир Петровић Пижон је петом проиграо Благојевића који са бока шаље лопту у срце казненог простора, а Дуле Савић маестрално шутира под пречку и руши све европске амбиције навијача лондонског клуба.

У Лондону мук, у Србији ерупција одушевљења.

Црвена звезда је, касније, на походу ка европском финалу елиминисала још један клуб са острва – Вест Бромвич Албион.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

dejo дец 6, 2016 at 19:26

Hvala ti sto nas podsjecas na nekada odlicnu Crvenu Zvezdu ,sada je drugacije vrijeme u kojim se bez para ne moze nista tako da kazem ,bas zbog toga su nophodne prave promjene Privatizacija Crvene Zvezde koju ne smije niko da sprovede jer se boje ne znam cega ,zato se Crvena Zvezda nalazi u vakumu vec mnogo godina ,jedna nelogicnost je da igraci Crvene Zvezde treba idu put sjevera koji drze sumljivi ljudi sumljivih biografija i nazalost ih bojim se podrzava uprava Crvene Zvezde neka me neko demantuje da nije tacno

Reply

Leave a Comment