Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Интервју „Новости“ – Звездан Терзић: „У плану су два странца – доводимо два штопера, нападача и офанзивног везисту!“

Новинар „Новости“ Сашо Илијоски урадио је интервју са генералним директором Црвене звезде Звезданом Терзићем који преносимо у целости.

ЦРВЕНА звезда је на стабилним ногама, уверава генерални директор клуба Звездан Терзић. У интервјуу за „Новости“, он истиче да су испуњени сви зацртани циљеви клуба изречени на Скупштини, да постоје већ разрађене идеје за напредак и враћање на старе стазе у будућности, мрштећи се невољно због многобројних спекулација и неистина које су у протеклих месеци лансирали неки медији.

Пре свих везано за проблеме са УЕФА лиценцирањем, пословањем, проневерама у трансферима, неплаћању пореза…
– Важно је да ми испуњавамо сва три зацртана циља са Скупштине: финансијски смо стабилизовали клуб и смањили дуг, освојили смо титулу, а сада имамо шест бодова предности и подигли смо омладинску школу. Жеља је да нам школа буде водећа у региону, а циљ да омладинци буду шампиони како би у следећој сезони стартовали у Лиги шампиона за младе. То је веома важно за позиционирање клуба на европском тржишту, на нашу промоцију као бренда.

* ПЛАНИРАТЕ зимска појачања?
– Потребна су нам два добра странца у јануару, али морамо да се растанемо са неким играчима који се нису потврдили и показали се као промашај. Потребна су нам двојица штопера, један квалитетан нападач и један офанзивни везиста. Имаћемо бољи тим…

* Спочитава вам се финансијска стабилност клуба?
– Можда сам погрешио што сам мислио да је Терзића много у медијима, па сам се сам повукао у изолацију. На једној страни сам добио, а с друге стране направио се простор за негативну манипулацију и спекулације. Све приче о лошој ситуацији, незадовољству странаца, сумњама контроле УЕФА су – неистине.

* Морали сте на крају да демантујете све те наводе?
– Мериторан је једино извештај УЕФА који нам шаљу на основу наших кварталних извештаја. Од контроле УЕФА очекујемо званичан извештај за неколико дана, а ја сам убеђен да ће он бити толико позитиван да ћемо зачепити уста и „Инсајдеру“ и осталима медијским кућама које су покушавале да нас прикажу у негативном светлу.

* Звезда је у последње две и по године због мониторинга морала да послује по строгим прописима УЕФА?
– Кад сам дошао клуб, ревизори су рекли да је Звезда у најлошијем стању у историји. У јуну 2014. дуг је био 52 милиона евра, изгубљена је УЕФА лиценца због дуга од 14 милиона евра према играчима, тренерима, клубовима, запосленима. Данас тај дуг не постоји, смањен је укупан минус на 35 милиона евра са јасном тенденцијом даљег смањења. Не кажем да сам чаробњак, али тренд стагнације поклопило са мојим доласком и новим менаџментом.

* Предузете мере су дале резултат, колики је удео државе у томе?
– Сва та прича да смо на терету државе, да смо државни банкомат не стоји. Имамо разумевање државе и премијера Александра Вучића и на томе смо му захвални. Премијер има разумевања за спорт уопште, али и за Звезду и за Партизан. Колико помаже нама, толико и њима. Ми смо се за последње две и по године оспособили да сами зарађујемо за живот без државе. А, заборављају многи да је Звезда 2014. године била воз који јури у банкрот. Појавио се менаџмент који је одбацио предлог да се уђе у УППР, зауставио раст и почео да обара висину дуга. И заједничким напором са стручним штабом, играчима и запосленима успео да спречи банкрот и оспособи клуб да живи од свог рада. На то сам поносан.

* Плате ипак касне?
– Као и свуда у Европи, али на крају испунимо све. Да постоји озбиљан проблем већ би се знало, јер имамо контролу УЕФА свака три месеца.

* Имате нове, амбициозне планове за развој клуба?
– Сада још само преживљавамо, али да бисмо се вратили на стазе старе славе морамо поставити нове циљеве које ћу изнети на Скупштини. Први је прављење озбиљног тренинг-кампа за први тим и омладинску школу. Већ имамо јасну локацију а то је Спортски центар Ковилово. После дужег тражења локације, избор је Ковилово, јер ту можемо најбрже да се уселимо зато што поседује комплетну инфраструктуру. Хотел „Президент“, затворену халу, два терена, 14 хектара земље… Изградили бисмо још шест терена и онда брже вукли бенефите од наше школе. Тек кад то урадимо у 2017. можемо да поставимо пети циљ – Европу. За та два циља потребна су нам озбиљна финансијска средства.

* Навијачи Звезде тешко праштају неуспех у Европи, мање их је на трибинама?
– Сада смо у раскораку могућности и жеља. Размазили смо навијаче који су заборавили да смо били на корак до банкрота, а сада су незадовољни што нисмо у Лиги шампиона и што смо само шест бодова испред Партизана. Посета на нашем стадиону нас изузетно брине и захтева посебну анализу. Можемо да им понудимо бољи комфор на стадиону и играње у Европи.

* Колико је реално у овом тренутку да клуб уђе у неку од Лига УЕФА наредне сезоне?
– Кад Звезда сведе свој дуг на нулу и не буде оптерећена теретом из прошлости а кад будемо од прихода могли све да инвестирамо у тим онда ће Европа бити приоритет. И реалност. Овако, ми смо од 25 милиона евра прихода углавном утрошили на враћање дугова и обавеза према држави, а минимално у тим. И притом платили 5 милиона евра пореза држави. Да смо могли свих 6 милиона евра од Грујића да уложимо за четири нова играча онда бисмо могли да причамо о Европи.

* Тешко је планирати кад се још живи од продаје играча?
– Продаваћемо најбоље младе играче, јер то тржиште диктира све док клуб не буде на много мањем дугу него данас, рецимо на 25 милиона евра. Моја је обавеза да већом брзином стварамо нове асове. Већ смо лансирали Манојловића, Ристића и Плавшића. Од њих очекујемо добар приход у наредном периоду. Морамо да лансирамо још тројицу. Уроша Рачића већ прате велики клубови, намећу се Лука Аџић, Вељко Николић, Лука Илић, Дејана Јовељића је успорила мононуклеоза. Сви они су при првом тиму, јер морамо наставити са форсирањем наше деце како бих испунио сан.

* Који сан?
– Ако останем дуже у клубу волео бих да имам тим формиран само од играча из наше школе, без иједног странца. За то морамо имати Ковилово да бисмо имали формиране играче. Да сви знају да су Звездина школа. Спустићемо скаутинг на нижи узраст, све што ваља долазиће са 13 и 14 година. Уз то, основали бисмо клубове филијале у Републици Српској и Црној Гори, где ћемо окупљати клинце и пресељавати их после пиунолетства. То сада није реално, немамо ресурсе. За то су нам потребни време и финансије. Али, оптимиста сам јер 2014. сам кренуо у авантуру спасавања са неизвесним исходом, а данас људима из УЕФА кажем да је Звезда на добром путу и да ће бити учесник европских такмичења. Треба јој само време. Најгоре је иза нас, само тражим стрпљење.

* НИСУ сви странци успели да се искажу, поготово Пабло Моуче?
– Погреши и Фергусон око Погбе, па га Манчестер после плати преко 100 милиона. Грешке се дешавају, а ми смо ту да их смањимо на најмању меру. А, смањили смо. Нико Звезди није дао паре са стране, не трошимо од пореских обвезника већ смо их сами зарадили. Моуче је играч са најбољим „си-вијем“ који је дошао, у мају освојио титулу, али се није адаптирао. Зашто, енигма је за све нас. Он је дошао са коректним предлогом да раскинемо уговор у децембру, јер жели да оде у други клуб и игра. И не уцењује Звезду, не тражи новац, отићи ће због своје каријере.

* УГО Вијеира је болна тема ове јесени?
– Све спекулације да је Божовић склонио Уга због тога што није продужио уговор, нису тачне. Било смо са њим на корак да се договоримо око уговора, али проблем је његов однос према тренинзима, утакмицама и незадовољство третманом код тренера. А, притом је каснио на припреме, мислио да је изнад клуба. Променио се, можда се заситио, ако у јануару буде одлазио остварићемо добар приход од трансфера.

* ТРЕНЕР Миодраг Божовић ради одличан посао, али се стално спекулише да одлази, а и да нисте у добрим односима?
– Ја бих волео да Божовић остане најмање до краја уговора, односно до јуна 2018. Све те приче да одлази у Кину, да смо у лошим односима су спекулације и покушај дестабилизације клуба. Са њим имам изванредан однос, професионални, пословни и приватни. Гроф је често сурово искрен. Наша јавност не воли да чује „нисмо још за Европу, рано је…“.

Повезане вести

16 comments

dejo дец 14, 2016 at 22:53

http://informer.rs/sport/-zvezda/108079/ZVEZDA-BACILA-EVRA-Klub-Marakane-najurio-gomilu-odlicnih-igraca evo zbog ovoga nam je neophodna Privatizacija Crvene Zvezde Terzicu vi Terzicu treba da znate za ovo ,ovo bi trebalo da ispitas ti Terzicu zasto je ovoliko igraca zaobislo Crvenu Zvezdu a dug koji sad je mogao da ne postoji al ovo nekome odgovara Terzicu trazi od policije da pohapsi tzv vodje navijacke grupe delije koji samo stete Crvenoj Zvezdi

Reply
dusan дец 8, 2016 at 16:20

ovo je prvi put u poslednjih puno godina da je neko predstavio nekakvu ideju o razvoju. ako je zaista tacno da je dug sada 35 mil prodajom nekoliko svojih igraca cemo taj dug bitno smanjiti. kovilovo je super ideja. uz sve svoje mane terzic ima moju podrsku za ovo.

Reply
Dragan дец 8, 2016 at 12:41

Gos. Terziću, uprava Zvezde, Skupština Zvezde i navijači moraju da daju punu podršku za ostvarivanje ovih ciljeva.

Reply
NESO дец 7, 2016 at 20:49

LJUDI I NAVIJACI SA DVA RAZLICITE BOJE DO JUCE TERZA LOPOVE TERZICU NAPUSTI ZVEZDU TERZA UPROPASTIJO SI KLUB TERZA IZDAICO TERZA NAPUSTI ZVEZDU I TVOJU KOMPANIJU A SADA DIZEMO TE DO NEBA BRAVO TERZICU BUDI ZDRAV I ZIV SADA POSTUJEMO TVOJ RAD JA TAKVE ZDEZDASE TRETIRAM IZVINJAVAM SE SVIMA KAKO VETAR DUVA TAKO SE I NAVIJACI NAGLASAVAM POJEDINI OKRECU DANAS DOBRI SUTRA LOSI A TO ZNACI HFALEJNJE A SUTRA OBSOVAJNE SA VULGARNIM RECIMA I KOMENTARA

Reply
Dark дец 7, 2016 at 20:11

Terza mani se pojacanja, dovedi trenera stranca, Holandeza ili Svabu da od ovog krsa koga smo nakupili uzmemo koji evro. Uz to stranac ce brze unaprediti fudbal kog mladjih i povecati samim tim prihod.
Pusti Grofa u Rusiju i Raosavljevica nek bude sto je bio i pre.
Ideja za Kovilovo je dobra ali pare nas koce.

Reply
kastiljo дец 7, 2016 at 16:45

Sve dok su u ekipi polu-amateri poput Sikimica,Orlandica,Poletanovica,Fibela i slicnih,dzaba nam i 300 stopera i napadaca kad nemaju s kim igrati…

Reply
krca javi se дец 7, 2016 at 15:41

Terzicu, ziv i zdrav bio 100 godina. Ti si pravi covjek za Zvezdu, da se ufatis u kostac sa bagrom iz komsijskog tabora!!! Ako prodas Ristica za 2 milke, istetovirat cu te na obe ruke. Volim te Zvezdo!!!

Reply
Goran дец 7, 2016 at 15:41

Puna podrska Terzicu,do oporavka i jake Zvezde da haramo opet kao nekad. NAPRED ZVEZDA ALE!

Reply
miloš дец 7, 2016 at 14:30

Čovek bez ikakve sramote i dlake na jeziku izjavi da su nam potrebna dva štopera, ofanzivni vezni i napadač. Rak rana našeg tima pre početka ove sezone bilo je mesto desnog beka i taj problem još uvek nije rešen i očigledno, niti će, jer je Petković njegov igrač. Zatim, odlaskom Ibanjeza problematično nam je i mesto levog beka, doveo je Miloševića koji ne igra uopšte! Ristić, kapiten Grujića i ostalih iz te klase, je celoga života igrao iza napadača, a nama po njegovim rečima fali ofanzivni vezni. Pritom je doveo na tom mestu Avramovskog, još prošle godine, pa ove još Babunskog i Andriju Lukovića.. Štoperi su nam sa Lukovićem i Fibelom očigledno goruće pitanje. Imamo i tu Australijanca i perspektivnog mladića iz omladinske škole.E sad, umesto da je još letos prodao Vieiru i da smo zaradili dobar novac, mi ćemo sada da kupimo četvrtog napadača,a Portugalac će na klupi da dočeka istek ugovora.
To su ljudi bez stida i srama. I to očigledno svi, ko god je došao u klub na kraju je gledao kako samo da izvuče benefite za sebe. A bave se jeftinom, najjeftinijom demagogijom. Oni smanjili dugove, ma daaaaaj, priznajem, dobri smo na Grujiću, ali sve ostalo je pokrio picousti. Kaže Blažo Raosavljević, ima ozbiljnih interesovanja, između ostalih, i za Petkovića!Koga bre vi lažete, kapirate da će neko u Kirgistanu da pročita te izjave i da će tako pomisliti da taj igrač valja i na slepo će ga kupiti!?
P R I V A T I Z A C I J A

Reply
dejo дец 7, 2016 at 14:04

Terzicu moju podrsku imas jer si konacno svatio da treba da Crvena Zvezda ima svoj sportski centar samo nisi pomenuo rec Privatizacija Crvene Zvezde a i ne bih volio da Crvena Zvezda nagomilava igrace ni u kojem dijelu tima ,dovodjenje sponzora ni to nisi spomenuo Terzicu za Crvenu Zvezdu

Reply
Ivan дец 7, 2016 at 13:51

Oseća Terza da mu se broje poslednji dani (meseci)u Zvezdi pa brže bolje nas truje lažnim nadama uskoro veoma uskoro u klub na Terzino mesto dolazi jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji …… ….. vrlo uskoroooooo

Reply
MILAN KG дец 7, 2016 at 18:10

i ja sam cuo da navodno Terzica mejna finansijski mocan covek ja cisto sumnjam da ce se to desiti ljudi pricaju svasta i pustaju razne informacije po tom pitanju.

Reply
Hadži Dragan дец 7, 2016 at 12:32

Terza,stvaranje jake omladinske škole na prvom mestu,je sasvim ispravno razmišljanje.Ovo sa Kovilovom mi se sviđa,jedino je možda to sve moglo i negde bliže Marakani.

Reply
CIGANIN74 дец 7, 2016 at 11:28

Dobijanje lokacije sportskog centra Kovilovo je najbolji potez u zadnjih skoro 30godina!

Sa tim sportskim centrom ce najzad nas FK da prestane sa izdisajima,da duboko udahne i sa zdravom osnovom pocnr da funkcionise!

Ova vest hvala Bogu mi je izbacila iz glave ne samo danasnje nego vise decenijsko ocajno stanje kluba,ekipe,struke, svih skoro 50mil duga,evropski post i skoro prazne tribine…najzad i prirodno sunce da nas obasja a ne kao do sad neka vestacka svetla na kraju tunela,prepunih promasaja,kratkorocnih resenja,bez plana,programa.

Sa ovim centrom mi cemo sigurno steci sve ono sto sad nemamo i za cim vapimo,stvoricemo najzad sistem pomocu kojeg ce svaki nas danasnji prohtev biti zasnovan na zdravom osnovu.Bez takve infrastrukture,bez takvih preko potrebnih uslova nema proizvodnje igraca za prvi tim,mozda ima titule ali evrope nikako. iz svega ovoga sto moze klub da profitira od takvog centra,ocekujem u narednim godinama pravu,zdravu pricu i u domacim i u evropskim okvirima.na klubu je jos da obezbedi kompetentnu struku koja ce moci da isprati taj centar a nama navijacima ostace onaj zadnji uslov da popunimo tribine marakane i na taj nacin pomognemo klubu

Reply
joda023 дец 7, 2016 at 12:07

I meni je to sa kovičovom odma palo na pamet kad sam pročitao

Reply
milos rankovic дец 7, 2016 at 10:41

Postujem to sto radite gospodine Terzicu nije lako svi zaboravljaju da smo bili skoro ugaseni kad ste dosli sad je to puno bolje svi mi svasta kazemo kad izgubimo al dobro mislim da je ovaj prelazni rok mnogo bitan za nas sad se ekipa stvara a ne u junu dovesti igrace koji ce biti pojacanje a ne Vujaklija Milic sad taj iz napredka mi ti vec imamo bilje nasa deca da igraju nego oni

Reply

Leave a Comment