Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Прва Звездина победа против Бајерна

На данашњи дан 1979. године Црвена звезда је по први пут у својој историји савладала Минхенски Бајерн.

Сезону након великог финала Купа УЕФА у којем је несрећно поражена, Црвена звезда је амбициозно ушла у исто такмичење како би покушала да макар понови, а ако не и надмаши тај успех. И све је почело како се пожелети може. Најпре је у првом колу Црвена звезда елиминисала турски Галатасарај, а потом у шеснаестини финала Карл Цајс Јену. Међутим, у осмини финала Црвену звезду је чекала озбиљна препрека – Бајерн из Минхена.

Немачки клуб је средином седамдесетих три године заредом освајао Куп шампиона, све док га са трона није „збацио“ Ливерпул, и важио је за једног од фаворита за освајање пехара. Први меч одигран је у Минхену, и домаћин је славио победу од 2:0.

Црвена звезда је на сјајан начин отворила реванш утакмицу на Маракани, пред више од 90.000 навијача. Душан Савић је већ у 4. минуту довео Београђане у вођство, а на 2:0 повисио је Владимир Петровић Пижон. Када је у 50. минуту Сребренко Репчић постигао и трећи гол и дигао на ноге како стадион, тако и читаву земљу, мало ко је очекивао да Црвена звезда неће успети да прође у четвртфинале. Ипак, лекцију о чувеној немачкој упорности, Црвена звезда је научила већ тада. Наш тим је примио два гола за свега четири минута, а двоструки стрелац био је Хенес (69. и 73. минут).

Црвена звезда је наступила у саставу: Александар Стојановић, Никола Јовановић, Милан Јовин, Славољуб Муслин, Драган Милетовић, Ђорђе Миловановић, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић, Душан Савић, Милош Шестић (од 78. Зоран Филиповић), Сребренко Репчић. Тренер: Бранко Станковић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

3 comments

Loki дец 13, 2017 at 15:26

Da, da… Repcic daje treci gol, poveli smo sa 3:0 i onda je trener Branko Stankovic, na ocigled celog stadiona, prisao aut liniji i rukama pokazao igracima: nazad…tj. da se povuku…i mi narednih 40 minuta nismo krenuli u napad takoreci…sasvim dovoljno upornim Nemcima da daju 2 gola!
A 50 minuta Zvezda je plesala najlepsi fudbalski ples… verovatno najlepsi u svojoj istoriji…Ali fudbal se igra 90 minuta…

Reply
Терза дец 13, 2017 at 14:18

Бајерн је у то време био најбоља, уз Ливерпул екипа у Европи!

Reply
dejo дец 13, 2016 at 17:13

Sad su drugacija vremena zato mislim da bi Crvena Zvezda izgubila od Bajerna nazalost zbog toga sto je tada bio slab Bajern iz Minhena a Crvena Zvezda je bila tada puno jaca nego sada ,potrebne su prave promjene Crvenoj Zvezdi da bi mogla da se nosi sa takvim timovima poput Bajerna ,Barse ,Mancester Junajteda itd

Reply

Leave a Comment