Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Дан када је пао Тотенхем

На данашњи дан 1972. године Црвена звезда је савладала енглески Тотенхем.

Осмина финала Купа УЕФА у сезони 1972/73 донео је окршај београдске Црвене звезде и енглеског представника Тотенхема. То је уједно био и први међусобни сусрет ова два ривала у званичним европским такмичењима.

Црвена звезда је у првом колу овог такмичења елиминисала Лозано, а у шеснаестини финала шпанску Валенсију, и то након победа и у Београду, и у Валенсији. Тотенхем и Црвена звезда свој први сусрет одиграли су у Лондону, 29. новембра 1971. године, и у тој утакмици енглески представник славио је победу од 2:0.

Упркос томе што црвено-бели нису успели да постигну драгоцени гол у гостима, на Маракани се 13. децембра 1972. окупило више од 70.000 гледалаца. Црвена звезда је наступила у саставу: Огњен Петровић, Петар Кривокућа, Владислав Богићевић, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Миодраг Новковић (од 50. Душан Николић), Владимир Петровић (од 77. Зоран Филиповић), Станислав Караси, Војин Лазаревић, Јован Аћимовић, Драган Џајић. Екипу је са клупе предводио Миљан Миљанић.

У првом делу игре није било голова, али у 49. минуту након препознатљивог центаршута Драгана Џајића, Војин Лазаревић је главом затресао мрежу Тотехнема и дао наду да Црвена звезда може до пласмана у четвртфинале. Ипак, Енглези су успели да одбране своју мрежу, и Црвена звезда је, упркос победи, била елиминисана из такмичења.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Loki дец 13, 2017 at 15:13

To su bila vremena…Totenhem sa Pat Dzeniksonom na golu, Pitersom i Civersom u napadu, celo drugo poluvreme igraju najuzasniji bunker kako bi sacuvali prednost od 2:0 sa Vajt Hart Lejna… Na stadionu 70.000 gledalaca, navijanje na Severu vode Kapica, Lale, Strucnjak i Mirko Talijan…od njih mislim da je samo Talijan ziv (polupokretan)…Slava vodjama navijaca i sjanom timu koji nije imao srece…Leto pre toga igra se u Madridu najveci fudbalski turnir na svetu…Zvezda bije Benfiku sa 6:1, u finalu domacina Real Madrid sa 2:1 pred 120.000 zaprepascenih navijaca… nesto kasnije taj tim pobedjuje tada najjaci tim Evrope Liverpul sa 2:1 usred Enfild Rouda i eliminise ga iz Kupa Sampiona…Liverpul pre toga 11 godina nije porazen na Enfil Roudu…Urednik londonskog Tajmsa, Dzefri Grin, tada je napisao:“Liverpul je licio na sapetog magarca i leptira probusenih krila pred nestvarno magicnim Red Starom…“ A da li smem da napisem ko je tada igrao za Liverpul..? Da li smem stvarno…!? Pola reprezentacije Engleske i druga polovina je bila reprezentacija Skotske…Rej Klemens na golu, pa Loler(bek koji je postigao najvise golova u istoriji fudbala kao bek), Jan Smit, pa Kalahan, Hajvej, Livermor..i u spicu Kevin Kigen, Jan Tosak, Bobi Graham…na klupi Bil Senkli…. To su bila vremena… Jbg, vidi se da nisam bas „mladjan lovac ja“…

Reply

Leave a Comment