Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоЏудо

Потписан уговор о донацији Владе Јапана Џудо савезу Србије

Свечаним потписивањем уговора Влада Јапана је у оквиру програма „Бесповратне помоћи у области културе“ одлучила да донира износ од 34,852 евра Џудо савезу Србије. Уговор су потписали Његова екселенција господин Ђуићи Такахара, амбасадор Јапана и др Иван Тодоров, председник Џудо савеза Србије. Свечаном чину присуствовао је и господин Вања Удовичић, Министар омладине и спорта.

Наведеним средствима Џудо савез Србије набавиће 650 метара квадратних татами подлоге за вежбање што ће унапредити услове тренирања џудо спорта у Србији.

Част ми је и задовољство да вас поздравим испред Џудо савеза Србије и у своје лично име. Повод данашњег потписивања је донација јапанске Владе у програму бесповратне помоћи у области културе. Желим да истакнем да је јапанска Влада дала је велики допринос развоју џудо спорта у Србији још од оснивања првих џудо клубова у Србији, педесетих и шездесетих година, кроз пројекте и донације, које су биле не само у инфраструктурне, већ и у опреми за тренинг, и кроз најквалитетније тренере, који су помогли да се наш спорт развија у Србији – рекао је Иван Тодоров председник Џудо савеза Србије.

Можемо се похвалити са 140 клубова и 12.000 активних спортиста. У овој години, освојили смо 11 европских медаља. Домаћини смо највећих европских манифестација а 1989, организовали смо и Првенство света. Наш најбољи амбасадор у Јапану је био наш најбољи такмичар Радомир Ковачевић, који је освајач бронзане медаље на Олимпијским играма у Москви, који је био стипендиста Владе Јапана и завршио је и Токаи Универзитет. Ове године се навршава десет година од његове смрти. Радомир Ковачевић је био први странац који је био у прилици да својим победама најбољи клуб у Јапану доведе до првог места.

Иван Тодоров истакао је одличну сарадњу коју Џудо савез Србије има са Владом Јапана.

Желим да се захвалим Влади Јапана и истакнем да је ова донација обезбедила четири нова борилишта. То ће много значити нашим спортистима који ће се за пројекат Токио 2020 припремати на најновијем татамију. Желим да се захвалим Министарству омладине и спорта, који континуирано помаже Џудо савез Србије. Данас Џудо савез Србије спада у ред успешних и добро организованих савеза. Ово је само почетак добре сарадње коју ћемо реализовати и са медаљом у џудоу на ОИ у Токију у колевци џудоа – закључио је Тодоров.

Влада Јапана је и током протеклих година донацијама значајно помагала подизање капацитета институција културе и спорта у Републици Србији. Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи у области културе и спорта износи преко 2,5 милиона евра.

Велико ми је задовољство што данас потписујемо уговор о набавци струњача за Џудо савез Србије. Чуо сам да су српски џудисти до сада користили татами подлоге Министарства омладине и спорта а повремено су их делили другим борилачким вештинама. После реализације овог пројекта, Џудо савез Србије, имаће своје татами подлоге које испуњавају најбољи међународни стандард. Поред тога, биће их довољно за организовање међународних такмичења. Биће ми драго ако ова донација допринесе интензивном тренингу српских џудистима као и безбедним условима за вежбање и такмичење. Такође, волео бих да Џудо савез Србије, са новим подлогама, организује још више међународних такмичења. Већ годину и по дана сам амбасадор у Србији и приметио сам да ма колико био мали, сваки град има свој клуб борилачких вештина. Као амбасадору Јапана и Јапанцу изузетно ми је драго због тога. Како се приближавамо Олимпијским играма, Влада Јапана жели да допринесе унапређењу спорта како у Јапану, тако и ван наших граница, с посебним нагласком на спортску сарадњу са другим земљама. С тим у вези, искрено се надам да ће бити још активних видова размене у области спорта између Србије и Јапана – истакао Њ.е. Ђуићи Такахара амбасадор Јапана.

Вања Удовичић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије истакао је значај донације Владе Јапана.

Желим да честитам Џудо савезу Србије на успешној сарадњи са амбасадом и Владом Јапана, али и да се захвалим Његовој екселенцији Такахари на већ традиционалном препознавању спорта у Србији као виду промоције јапанске културе и традиције, али и као најбољи вид развијања међудржавних односа. Драго ми је да ове године закључујемо овако добру сарадњу између амбасаде Јапана и Владе Републике Србије. Имали смо прилику на почетку године да се захвалимо амбасади Јапана на донацији и помоћи Аикидо савезу, а сада и Џудо савезу. Влада Јапана шаље јасну слику колико с једне стране је спорт неопходан за развијање сваке нације и колико кроз спорт се пријатељства јачају. Он је спона између далеких земаља, а истовремено блиских земаља као што можемо данас да видимо кроз ову донацију. Председник је показао колико верује у свој савез, у свој спорт и колико је џудо напредовао, поготово у последњх пет година. Очекујемо значајније резултате од младих спортиста у наредном периоду. Они су се већ прославили на међународним такмичењима, а од њих очекујемо највише на сениорским такмичењима, где ће џудо добити своју праву медаљу и круну свега оно што је рађено у претходном периоду. Пред нама је дуг четворогодишњи циклус за наредну олимпијаду. Кренули смо у припрему одавно. У свакодневном смо контакту са свим савезима јер тенденција Србије је да има дупло већи број медаља на ОИ у Токију. Мислим да без улагања у инфраструктуру, у младе таленте, борилишта и уопште системски у целокупан спорт, не можемо очекивати резултате. Хвала свима који су уложили труд да џудо данас буде у позицији да се озбиљно рачуна на њега на светским борилиштима. Сви ћете доказати да је ова донација само један вид улагања у младе генерације. Надам се да је ово само почетак сарадње између амбасаде Јапана и Џудо савеза Србије – рекао је министар Вања Удовичић.

Донација татами подлоге неопходна је за тренинг џудиста свих узрасних категорија, а све у циљу континуитета остваривања врхунских резултата у свим категоријама на домаћим и међународним такмичењима, са посебним нагласком за припрему за предстојеће Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment