Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавања Кошарка Кошарка

СД: Интервју са Небојшом Човићем

Резултатским, организационим и финансијским посртањима је дошао крај. Испуњена је и жеља „Делија“, 12. августа ове гдоине Небојша Човић је изабран за председника Црвене звезде у Београду, уз велику наду да ће наш клуб вратити на место које му припада, у врх српске и на мапу еропске кошарке. Дугогодишњи опробани и успешни систем ФМП-а пренеће се и у црвено-белу боју, очекивања су велика, а први човек нашег Кошаркашког клуба за „Звездину ревију“ одговарао је отворено на многа питања везана не само за игру испод два обруча.

Колико ће и како утицати дебакл на Евробаскету у Литванији на српску кошарку?

– Неоспорно је да ће се слаб пласман на Европском првенству лоше одразити на ионако тешко стање у нашој кошарци. Међутим, некад у животу пораз може да вам да прави путоказ за прављење новог система и начина како да стигнете ка циљу. Наш циљ на жалост више нису Олимпијске игре 2012. у Лондону већ су то квалификације за Евробаскет у Словенији 2013. Ово значи да се ми налазимо пред новим циклусом закључно са 2016. годином за који је неопходно осмислити праву стратегију, јер више немамо право на грешку. Лош резултат репрезентације очигледно ће морати да покрију клубови својим резутлатима у овој и следећој сезони, а ту првенствено мисим на Партизан, Звезду, Хемофарм, Раднички… – рекао је Човић у интервјуу за наш лист.

Последње деценије ни једна промена у СД Црвена звезда није наишла на толико одобравање код „делија“, као ваш долазак. Од вас навијачи очекују да направите чудо, како то коментаришете?

– Па, вероватно што се последњу деценију договарамо да урадимо ово што смо успели да направимо ове године. Било је јако много отпора, а већина тих отпора сводила се на личне сујете. Оваква подршка обавезује, али морамо да будемо реални и свесни да нико нема чаробни штапић којим би све проблеме преко ноћи успео да елиминише и реши. Борићемо се да вратимо кошаркашки клуб Црвена звезда на оно место које му припада, а тиме и да вратимо понос навијачима Црвене звезде.

Стигли су Поповић, Морисон, најављивани су Ракочевић и Ашкрабић, да ли је Голубовић тражио више новца па није хтео да дође код нас?

– Да. Нова политика коју ће водити Црвена звезда заснована је на реалним и спроводљивим обећањима и уговорима, а све у складу са могућностима клуба. Нама паре не падају са неба и можемо да се опружимо само онилоко колико имамо. Лако је обећати играчу нешто што није реално, али врло брзо то постаје контрапродуктивно и опасно за сам клуб. Таквих примера у Црвеној звезди имамо јако пуно.

Звездине легенде, Капичић, Вучинић, Ракочевић… биле су једногласне да је ваш долазак спас за Звезду да не потоне. Да ли вам та подршка прија?

– Изузено ми прија и ја ћу наставити да сарађујем са тим људима, јер то су моји пријатељи, а и људи који су се доказали на многим пољима у кошаркашком спорту.

Човек сте из спорта, кошарке, хоћете ли помоћи да прекинемо низ Партизанових трофеја?

– Ја се не бих бавио спортом када не бих волео и желео да победим с тим што ја не желим да Црвена звезда има било коју нерегуларну победу остварену на било који начин. Партизан је наш велики ривал и ми смо његов велики ривал. Нема дражи у трофеју који освоји Црвена звезда ако је слаб Партизан, а и обрнуто. Ја не видим Црвену звезду само на простору Србије, јер њена традиција ми даје за право да причам о европским оквирима. Како наш народ каже најлакше је бити први у свом селу, али чим изађеш из села убрзо те увере и покажу ти колико вредиш и где ти је место. Нисам за то да живимо у илузијама имајући у виду да два национална спортска добра каква су Звезда и Партизан имају велику одговорност за спорт у нашој земљи, а тиме и стварање имиџа државе и нације у Европи и свету.

Да ли ће се администрација Звезде селити са Калемегдана у Железник, пре 17 година сте рекли да ће Звезда дисати другим плућима и да нема потреба за тим. Имамо ли добру оперативну подршку на свим нивоима?

– Не, администрација се неће селити. Она остаје тамо где јесте с тим што Црвена звезда у инфраструктурном смислу сада има неколико локација у Београду са једном централом која се налази на Малом Калемегдану 2 у Београду. Оваква нова организација Црвене звезде даје јој могућност да слободно могу да констатујем да смо један од клубова у Европи са најбољим условима за рад и стварање кошаркаша што нам даје за право да очекујемо и врхунске резултате. Наравно, за све то је потребно време, гледаћемо да оно не буде предуго. Али, нећемо давати лажне наде и обећања. Јаки смо онолико колико смо сложни, стрпљиви и дисциплиновани у спровођењу задатака на путу до циља.

Да ли ће у клуб доћи Раша Радовановић, како се најављивало?

– То ћете морати да питате оног ко је то најављивао. Свим добронамерним који могу да помогну Црвеној звезди су отворена врата.

„Делије“ радује што је ниска цена сезонских улазница (1.000 динара, Партизанове су 120 евра). На старту сте побрали симпатије највернијих?

– Рекао сам већ да ћемо се понашати у складу са могућностима. Кад то кажем не мислим само на могућност клуба већ и грађана међу којима су и навијачи Црвене звезде. Ја то гледам као на јединствену породицу с тим што нико од нас нема право да се издигне изнад Црвене звезде. Сви ми морамо да будемо у функцији оваквог приступа.

Да ли вас дотичу кулоарске приче да ће Филип Човић заузимати место у тиму талентованим Цветковићу и Недовићу?

– Не, зато што такве приче потичу од оних који су злонамерни и при томе нису реални и објективни. Филип Човић је играч као и сваки други у Црвнеој звезди. Колико ће играти, искључиво зависи од његовог рада и од процене тренера који одговара за свој део посла. Колико је талентован, то препуштам тренеру. И добро је што ми имамо изузетно стручног тренера који има комплетну слобду да ради свој посао. А кулоарских прича у Србији ће бити све дотле док има пуно беспосличара који су по занимању аброноше.

Колико сте сигурни да ће тренерски маг Светислав Пешић направити европску Звезду, да ли ће на клуб утицати то што би могао да постане селектор Немачке?

– Потпуно сам сигуран уколико се спроведе све оно што смо се договорили и ту ја не бринем за Пешића. Више бринем за нас. Кад кажем нас, мислим на управљачко-руководећи кадар Црвене звезде који има задатак да Пешићу, играчима и свим осталима у стручном и медицинском делу обезбеди договорене услове. Ако ми то успемо, сигуран сам да ће и Пешић успети. А што се тиче могућности да буде селектор Немачке, то је из домена гласина. Сигуран сам да му неће сметати да поред тога што је тренер Црвене звезде буде и тренер неке националне селекције, а зна се која би била приоритет.

Средином деведесетих, тадашњи премијер Мирко Марјановић је најавио доминацију Партизана која траје до данас. Тада сте рекли да прихватате изазов, а данас?

– Још више.

Шта мислите о садашњем тренутку нашег Фудбалског клуба и тренеру Роберту Просинечком?

– Мислим да се ради о веома перспективном и добром тренеру мада ја нисам довољно компетентан да причам о фудбалу. Али, навијам за њега.

Својевремено сте изјавили да вас мешање политике у спорт не интересује, да ли и сада мислите тако?

– Да, и даље сам при том ставу. Међутим, јако је тешко изгледа уверити грађане да је то искрено мишљење. Но, време ће показати.

Били сте градоначелник Београда, каква је ситуација са власништвом нашег стадиона, односно шта мислите о приватизацији клубова и Закону о приватизацији?

– Нови Закон о спорту у Србији даје могућност приватизације клубова, али ја мислим да Црвену звезду и Партизан не треба приватизовати. Како приватизовати нешто што је национално добро, како вредновати све те емоције, љубав, труд, енергију које су генерације пре нас уложиле у стварање Звезде и Партизана. Мислим да Звезда и Партизан треба да остану државни, национални минимум 51 одсто, а 49 одсто права треба да имају армије навијача. Ово је модел који је сличан нечему што су урадили Реал и Барселона. Знам да где год је држава присутна постоји могућност политизације, али то је мање зло од тајкунске приватизације. Није баш све на продају и не може баш све да се купи.

Први сте Слободану Милошевићу рекли НЕ, када многи нису смели, кажу да нема (политичке) адресе на коју се не можете обратити?

– Сагласан сам.

Прича се да сте у односу на претходни период ослабили финансијски и политички па вам долазак у Звезду служи за опоравак. Ваш коментар?

– Политички нисам ни ојачао ни ослабио. Просто, остао сам без страсти за политиком и изашао сам из политике. Што се тиче посла, исти сам онакав какав сам био. Ни јачи ни слабији, напросто делим судбину економских прилика у земљи а и у свету оличених кроз глобалну кризу. Илузорно је да неко мисли да ћемо ојачати тиме што сам ушао у клуб који је у непрекидној блокади од маја 2004. године и који дугује негде око 14 милиона евра. Волео бих да ми неко објасни како се из овакве ситуације ојачава. У Црвену звезду сам унео све што сам створио за последњих скоро 20 година у кошарци и спреман сам да то несебично поделим са свима онима који живе за Црвену звезду, а не од Црвене звезде.

Дошао је Лукоил, рекли сте да су нам потребни спонзори који ће доносити паре. Каква је ситуација са спонзорима?

– Ради се на том пољу и то је веома тежак посао у овом периоду. Међутим, ја сам оптимиста, јер и председник Скупштине господин Анђелковић је максимално ангажован на овом послу – закључио је Човић.

Повезане вести

24
Коментари

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthsmehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Слике
 
 
 
Аудио и видео фајлови
 
 
 
15 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
AvatarAvatarAvatarAvatarAvatar Recent comment authors
  Subscribe  
најновијим најстаријим највише гласова
Обавести ме о
Avatar
Гост
Lee Addy

Mile Ilić povredio mišić i naredne tri nedelje će pauzirati.Sve izvesniji nastup Nikolića u petak.Pojačanje u najkraćem roku!

Avatar
Гост
dzimi

jbg,za sve sto se krece od nule treba strpljenja. naravno da svi mi imamo nekog igraca za koga mislimo da je trebao da igra ili ne…zato je tu pesic da bira,a birao je, covic i ristic ako je to izvodljivo da omoguce, pada pravimo kostur za naredni period. ne treba da se zaboravlja da su ljudi usli u jednu dugorocnu pricu, da za sada ide kako treba i mora, i da ce ako se tako nastavi rezultati stici veoma brzo. u ostalom strpljenje je vrlina.

Avatar
Гост
nebo-sever

uvek ista prica finansije …nas to ne zanima mi hocemo bre titule,pojacanja , sta sad kao RAKOCEVIC ne dolazi ,..a ko ce nam igrati Subotic ,Radetic ITD …kako je moguce da ovi DRUGI mogu da dovedu Raduljicu,Macvana i zasto svi dobri igraci beze iz FMP-a..ja sam ocekivao visse od ovoga i ne samo ja…….

Avatar
Гост
MarkoFCRS

Svaka čast Čoviću, verujem da će vratiti klub na pravi put… Samo mi nije jasno zašto mi ove sezone nismo mogli da dovedemo Mladena Jeremića i Simona…:/ Taman nam fale snažan centar i bek, sa njima dvojicom bi imali mnogo jaču ekipu, i ne bi morali da se cimamo oko Rakoča… Oni sad igraju u ekipama sa mnogo manjom reputacijom nego što je Zvezda ima (Radnički i Hemofarm), i razbijaju… Ali nije to neko čudo, znalo se da su dobri košarkaši… Evo sad i Bakić ode u Radnički, a i on je možda mogao da nam pomogne….

Avatar
Гост
Viktor

Cika Neca objasnio neke stvari na konferenciji, pocev od Tegetlije pa do pojacanja i dugova, veoma lepo i razborito da ceo svet razume, pocastvovan sam da imamo takvog covjeka i Zvezdasa na celu kluba…..

Avatar
Гост
CZovac

Da li su izasli odgovori Filipa Covica?
Jel moze neko da im izbaci link da ne lutam, ako je bilo objavljivano…
hvala

Avatar
Гост
Raka Delija

Čović o Igoru i pojačanjima: “Čović je rekao da je bilo razgovora, ali da Crvena zvezda nema novca da izađe u susret Rakočevićevim zahtevima, kao da ni ova uprava ne želi da pravi grešku nudeći sredstva koja u ovom trenutku nije spremna da obezbedi. Čović je jasno demantovao tračeve da su Rakočeviću nuđeni „stanovi i splavovi“ i istakao da zna odakle to „spinovanje“ dolazi… „Pojačanja će biti ukoliko trener Pešić bude procenio da su neophodna i naravno ukoliko klub bude u situaciji da to i obezbedi. Verujte da se borimo i protiv toga što su mnogi upoznati da dugujemo velikom… Опширније »