Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Фенербахче традиционално неугодан ривал

Кошаркаши Црвене звезде и Фенербахчеа одиграли су девет мечева у историји, од чега осам у Евролиги. Звезда је славила први пут, а остали мечеви су припали вишеструком прваку Турске.

Пред кошаркашима Црвене звезде мтс је још један велики изазов у Евролиги. Нови формат такмичења обећавао је много спектакла, а ово је период сезоне када се они само нижу. Након гостовања европских првака Макабија, Реал Мадрида и московског ЦСКА, у Београд стиже Фенербахче. Тим који има историју, али дефинитивно свој врхунац достиже у последњих неколико година. Огромна улагања у играчки кадар, али и стручни штаб полако постављају Фенер на врх мапе европске кошарке. Звезда на победу против тима из Истанбула чека 18 година, а место где се чуда догађају је дефинитивно дворана “Александар Николић“ где црвено-бели под вођством Дејана Радоњића и уз подршку најбољих навијача могу да сруше и оне највеће.

Црвена звезда и Фенербахче иза себе имају велики број окршаја. У најјачем европском такмичењу београдски црвено-бели и Фенер састали су се осам пута. Историјат окршаја је започео 1999. године када је Звезда у групи Е Евролиге дочекала турски састав. Меч је одигран 21.01.1999. године у тадашњој дворани “Пионир“. Звезда је, баш као што ће бити у четвртак, била аутсајдер, али су Игор Ракочевић, Златко Болић и Јово Станојевић имали другачије планове.

Од почетка меча црвено-бели су заиграли фантастично. Преузели су контролу над утакмицом и доминирали читавих 40 минута. Звезде противничке екипе Ибрахим Кутлај и Жан Табак су дали свој допринос. Кутлај је убацио 25 поена, али из чак 16 покушаја, док је Табак постигао 14 кошева уз девет скокова. На другој страни блистао је голобради Ракочевић који је меч завршио са 22 поена, шест скокова и четири асистенције. Одлични су били и Златко Болић са 19 поена и пет скокова, као и Станојевић који је меч завршио са 16 кошева и осам ухваћених лопти. За Црвену звезду наступали су још: Видачић, Павићевић, Пековић, Радмановић, Јестратијевић, Поповић и Топић. Тренер је био Јовица Антонић. Звезда је славила убедљиво на крају 88:66.

Фенербахче је у Истанбулу био доста бољи. Уписали су сигуран тријумф 78:61 иако су црвено-бели били бољи првих 20 минута. Кутлај је поново био најефикаснији са 20 поена, а Табак је апсолутно доминирао у рекету уписавши 15 кошева и чак 20 скокова. На другој страни двоцифрени су били Пековић са 19 кошева, Поповић је уписао 16, Топић 14 и Станојевић који је меч завршио са 10 поена.

До новог меча чекало се чак 15 година. Црвено-бели су у оквиру припрема за сезону 2014/2015 на престижном “Глорија Купу“ играли са истанбулским гигантом. Фенер је полако формирао тим који је и даље окосница екипе, а Звезда је наступала са претежно млађим снагама. Звезду су предводили млади Лука Митровић са 17 поена и Марко Тејић са 13, а доминацију у рекету је употпунио Бобан Марјановић који је убацио 15 кошева. Ипак, Немања Бјелица, Јан Весели и Ендру Гаудлок су имали добар одговор па су као најефикаснији појединци уз Семиха Ердена извојевали тесну победу у завршници и победили 75:66.

Наредне сезоне, поново у групи Е Евролиге, састали су се Фенербахче и Црвена звезда. Црвено-бели су били домаћини у дворани “Пионир“, али на самом почетку сезоне још увек неуиграни изабраници Дејана Радоњића нису успели да пруже јачи отпор поготово јер су били ослабљени за помоћ Рајана Томпсона и Мајка Цирбеса. Меч је завршен резултатом 65:88, а блистао је Екпе Јудо са 16 поена. Стефан Настић је био најефикаснији у саставу Звезде са 12 кошева. Звезда је наступила у следећем саставу:
Ребић 9,Дангубић 4, Мекел 10, Лазић 7,Митровић 2, Јовић 4, Скорцанитис 7,Симанић, Настић 12, Апић, Гудурић 4,Тејић 7.

Звездин тим је у наставку сезоне трпео промене које су га водиле до Топ 8 фазе Евролиге, али је екипа била још увек у фази транзиције када се играо наредни меч и то у “Комбанк арени“. Пред више од 16.000 навијача Фенербахче је био бољи три четвртине, а Звезда је дала све од себе за велики повратак у меч. Ипак, искуство и снага ривала били су пресудни у овом мечу који се завршио резултатом 74:60. Најбољи у редовима црвено-белих био је Владимир Штимац са 13 поена и седам скокова, а двоцифрени су били још Цирбес и Томпсон са по 10 кошева. Више расположених појединаца имао је Фенербахче па су двоцифрени били бивши играчи Црвене звезде Перо Антић и Никола Калинић, као и стандардно добри Јудо и чешки репрезентативац Јан Весели. Звезда је наступила у следећем саставу:
Ребић 3, Томпсон 10, Мекел 2, Лазић 2, Симанић, Тејић 2, Симоновић 4, Гудурић 6, Јовић 4, Милер 4, Цирбес 10, Штимац 13 (7ск).

У Истанбулу су црвено-бели наступили у додатно промењеном саставу који се додатно уигравао. Поново су показали зубе и били равноправни ривал три деонице, али је четврту Фенербахче решио у своју корист 21:10 и на крају славили 79:61. Поново је најефикаснији појединац био Екпе Јудо са 13 кошева, а одличан меч одиграо је и Ђиђи Датоме са 12 кошева и осам скокова. На другој страни Симоновићевих пет тројки и 15 поена није било довољно за велико изненађење, као и допринос центарске линије Цирбес-Штимац који су додали 23 поена. Звезда је наступила у следећем саставу:
Вилијамс 2 (10ас), Ребић, Томпсон 2, Дангубић 2, Лазић 6, Тејић 2, Симоновић 15, Гудурић, Јовић 6, Милер 3 (11ск), Цирбес 12, Штимац 11.

У Топ 16 фази Евролиге поново су се укрстили путеви ове две екипе. Звезда је полако достизала форму која је је касније одвела у најбољих осам тимова Европе, док је Фенербахче можда био и на врхунцу моћи. Подсећамо, касније је исти састав свега две секунде делило од титуле шампиона Европе. Звезда је била веома мотивисана, али Фенер је одиграо можда и најбољи меч сезоне. На крају, било је 65:88. Атлетски фантастичан тим из Истанбула предводили су центри Јан Весели са 15 поена, 15 скокова и пет блокада, а Јудо је поново био нерешива енигма у Звездином рекету те је меч окончао са 12 поена и седам скокова. Одлична партија Квинси Милера који је убацио 21 поена била је недовољна, фалило је више расположених појединаца. Куриозитет је да је две године заредом у дворани “Пионир“ меч окончан идентичним резултатом. Звезда је наступила у следећем саставу:
Кинзи 6 (5ас), Ребић, Дангубић 4 (4ск, 3изг), Лазић 1, Мицић 5 (3ас), Тејић, Симоновић, Гудурић 9 (2укр), Јовић 8 (3ск, 3ас, 3укр), Милер 21 (3ск, 4блк), Цирбес 5 (6ск), Штимац 6 (3ск).

У 9. колу Топ 16 фазе виђена је потпуно другачија утакмица. Звезда је доминирала две деонице, али је у трећој Фенер показао своју снагу и предвођена Ђиђијем Датомеом који је погађао из свих позиција. Фенербахче је победио 72:65, а Италијан је меч завршио са чак 27 поена, док су на другој страни Таренс Кинзи и Марко Симоновић убацили по 10 кошева. Звезда је наступила у следећем саставу:
Кинзи 10, Ребић, Дангубић 3, Лазић 5, Симанић, Мицић 7 (4 ас), Симоновић 10, Гудурић 3, Јовић 5 (1/6 за три, 4 ск), Милер 9 (6 ск), Цирбес 11 (7 ск), Штимац 2.

Последњи меч ове две екипе одиграли су 8. децембра минуле године. Звезда је полако уигравала придошлог Нејта Волтерса, а наступила је у ослабљеном саставу јер су меч због болести, односно повреде морали да пропусте Марко Гудурић и Лука Митровић. Фенербахче је победио 87:72, доминиравши у другом полувремену. Поново је у главној улози био Екпе Јудо са 19 поена, девет скокова и по пет асистенција и блокада. У редовима црвено-белих најбољи је био Џенкинс са 12 кошева, Кузмић је постигао 11, а сјајан меч имао је и Огњен Добрић постигавши 10 кошева. Звезда је наступила у следећем саставу:
Волтерс 8, Дангубић (0/6 из игре), Лазић 5, Добрић 10, Симоновић 14 (4/6 за три, 6 ск), Џенкинс 12, Јовић 4 (7 ас), Кузмић 8, Бјелица 11.

Звезди је Фенербахче традиционално неугодан ривал. Пројекат који је покренуо тренер Жељко Обрадовић оформивши састав пун великог индивидуалног квалитета. Тај тим је годинама на окупу уз мање промене сваке сезоне које доносе додатан квалитет. Фенербахче је и ове сезоне један од главних фаворита за Фајнал фор, али Звезда сигурно има своју прилику. Мале шансе су црвено-белима даване и против Реал Мадрида и ЦСКА па уз фантастичну подршку навијача није немогуће ново чудо у дворани “Александар Николић“. Односно на истом месту где су црвено-бели направили подвиг пре готово 18 година.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Od rodjenja mog јан 12, 2017 at 18:54

SAMO HRABRO.KAO I UVEK PA ŠTA BUDE.
RED BI BIO DA „PADNE“ I FENER.

Reply

Leave a Comment