Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Терзић: Финансије најбоље у последњих 10 година

Генерални директор ФК Црвена звезда Звездан Терзић детаљно је говорио о актуелним питањима везаним за функционисање клуба.

Прелазни рок званично још увек није почео, али Црвена звезда је већ решила нека од кључних питања када су доласци у питању, а појачања је пронашла пре свега у Србији.

Ми имамо само ову лигу у којој играмо, другу немамо. Дужност Црвене звезде је увек била да доводи најбоље играче из Суперлиге. То смо учинили и у овом прелазном року. Милић је најбољи играч Спартака из Суботице, Вујаклија најбољи играч Борца из Чачка, Павков је најбољи играч Радничког из Ниша. Регистровали смо Вању Вучићевића, и довели Фримпонга, најбољег играча Напретка из Крушевца. Друга структура одакле можемо довести играче су странци. Знате да смо прошле године имали већи број странаца него сада, а сада смо се фокусирали само на четворицу – Доналда, Ле Талека, Кангу и Фримпонга који је на путу да добије српско држављансто. Имамо простора за још два странца, лимитирани смо бројем који је прописао ФСС. Трећа група играча су играчи са српским пасошем који играју у иностранству. Ми немамо четврти извор одакле можемо довести играче. За сада смо завршили што се тиче долазака играча из наше лиге, евентуално ћемо, можда, довести још једног штопера. Видећемо, прелазни рок почиње тек од сутра, 23. јануара, и траје до 17. фебруара, имамо времена. Задржали смо језгро тима, мислим да је Миодраг Божовић презадовољан оним што је видео до сада током припрема, и мислим да ће Црвена звезда бити много јача него што је била јесенас. Не заборавите да имамо играче који због повреда нису пружали свој максимум. Размишљамо и о два странца, анализирамо их, и од неколико аспеката зависи хоћемо ли их довести, али став клуба је да не говоримо о именима. Основу тима већ имамо, евентуално се можда појачамо још неким квалитетним офанзивним странцима, и евентуално један бржи и хитрији штопер са српским пасошем.

Црвена звезда је довела и играче који се налазе у најбољим фудбалским годинама, али на европском тржишту су на цени млађи играчи.

Морамо направити баланс између освајања титуле и позитивног финансијског извештаја на крају године. Тржиште западне Европе је заинтересовано само за младе играче и свесни смо да је потребно да форсирамо младе играче. Међутим, са друге стране, свесни смо да у мају месецу морамо освојити шампионску титулу, а са децом се титула не осваја. Размишљамо о Ненаду Милијашу са којим сам обавио разговор пре недељу дана. Има 33 године, отишао је пре две године као најбољи играч лиге, он је жеља Божовића који је такође разговарао са Милијашем. Може да буде прави вођа уз Луковића, и да својим квалитетом и искуством помогне Звезди. У наредних пар дана ће се знати исход ових разговора.

Од понуда за играче Црвене звезде, најконкретнија је она за Михаила Ристића.

Конкретна понуда постоји за Михаила Ристића, од стране два клуба. Преговарамо, али постоји велика вероватноћа да Ристић остане у Звезди и да се не реализује трансфер, али и ако се реализује, постоји велика вероватноћа да ће остати још шест месеци код нас. Имамо понуде и за Плавшића, Доналда, Кангу. Лично нисам за то да Канга иде, ни по коју цену, а Доналд је много битан играч и нисам ни за његову продају. Постојала је опција да Марко Петковић промени клуб, да Звезда од тог трансфера заради, али за сада је све на „стенд бају“. Видећемо, у зависности од одлазака, размишљаћемо и о доласцима.

Одређене понуде постоје и за Звездине „клинце“.

Сви најталентованији играчи из Омладинске школе су овде са првим тимом. Видећемо, неће сви моћи да добију адекватан простор на терену у наредних 16 утакмица, али зависиће и од стања на табели. Нећемо дозволити да почне јун месец, а да немамо шта да понудимо. У разговору са Миодрагом Божовићем дошли смо до договора да морамо да исфорисрамо неке младе играче. Које тачно, највише зависи од њих самих, и од позиција на којима ће Божовићу бити потребни. То су све веома добри играчи које већ прате страни клубови, и за које имамо и понуде, али била би греота сада их пустити.

Црвена звезда је раскинула сарадњу са Томасом Фибелом и Давидом Бабунским.

Црвена звезда је зарадила њиховим одласком. Имали смо лимит од шест странаца, а присутно у тиму било их је седам или осам, па због тога неки нису могли ни у протокол. Звезда се ослободила њихових плата. Да су играли више, и њихова тржишна вредност би расла, али то се не дешава када не играју. Раскинут је уговор са Фибелом, добио је папире. Са Бабунским такође, а Бабунски се одрекао комплетног потраживања од стране Црвене звезде.

Ситуација око Стефана Илића дуго је бунила навијаче.

Ми смо све договорили са Радничким, и тај договор преточили у јасан споразу. По њему, Црвена звезда ће сву потребну документацију Стефана Илића ставити на располагање Радничком, без икаквих финансијских услова тј без обештећења. Али, у следећој реченици истог тог члана смо ставили „ово ће се реализовати само под условом да се Раднички договори о томе са играчем Стефаном Илићем“. Послали смо већ два дописа Радничком са питањем, пошто већ сутра, 23. јануара, почиње прелазни рок, да ли су се или се нису договорили. До нас није ништа, ми смо спремни да испоштујемо договор, али изгледа да Раднички није постигао договор са играчем. Ако постигну договор, ми ћемо испоштовати све одредбе уговора.

Крајем претходне године, доста се говорило и о останку Миодрага Божовића на клупи најтрофејнијег српског клуба.

Миодраг Божовић је у једном моменту осетио умор и пожелео је да се одмори. Међутим, његов останак не долази у питање. Верујем да ћемо у јуну славити титулу, а онда озбиљно започети припреме за квалификације за Лигу шампиона.

Када је реч о финансијама клуба, Звездин генерали директор је говорио са задовољством.

Пре пар дана смо добили извештаје од независног ревизора којег је ангажовала УЕФА, и могу да изразим задовољство оним што смо видели у писаном извештају. Очекујемо и званичанн став комисије УЕФА, до тада не бих улазио у детаље. Али, Звезда своји све боље са својим финансијским књигама, далеко од тога да смо све проблеме решили, предстоји нам мукотрпан посао и знамо шта треба да учинимо. Пре две године Црвена звезда је била дужна 52 милиона евра, од тога је 14 милина била сума због које је УЕФА Звезди одузела лиценцу. Они су заинтересовани за обавезе према садашњим и бившим играчима, запосленима, клубовима, као и пореској управи. Данас јесмо смањили дуг на испод 40 милиона, али значајније је да је промењена структура дуга. У овом моменту, тај дуг који је био 14 милиона је сведен на најмању могућу меру. УЕФА мониторинг је нешто чему смо подложни свака три месеца и тада морамо слати јасне доказе свог пословања. Никада у последњих 10 година нисмо боље стајали финансијски, УЕФА нас је похвалила што смо две године заредом пословали позитивно.

Терзић је желео и да појасни своје речи које се тичу проблема у табору вечитог ривала.

Далеко од тога да желим Партизану нешто лоше, ја се искрено надам да ће на арбитражи у Лозани њихова жалба бити усвојена и да ће Партизан имати право да игра УЕФА такмичења. Међутим, ја сам прокоментарисао другу ствар. Партизан није изгубио лиценцу као Звезда 2014. због великих финансијских проблема и дугова, већ је неспретним тумачењем својих обавеза и попуњавањем документације која је послата у УЕФА Партизан изгубио лиценцу. То су њихове речи, не моје. Не видим зашто се љуте на мене. У том вакууму када је УЕФА вршила попис, нису имали потпис који им је био неопходан.

Следећа тема била је Омладинска школа ФК Црвена звезда.

Јака Омладинска школа, стручан рад, инфраструктура, морају бити камен темељац Црвене звезде. Проблем је што се Звезда стално суочава са финансијским проблемима и што стално мора да решава наслеђене финансијске проблеме из прошлости. И уз све то мора остати шампион. Када бисмо пет година ослободили Звезду од обавезе резултата, наравно да бисмо другачије организовали Омладинску школу. Међутим, једно је оно што направите као план, а друго је свакодневница. Звезда мора да рестартује свој систем и организационо и финансијски, да направи два корака уназад да би потом направила пет унапред. Нека будемо и трећи, али нам је циљ да треће године будемо шампиони са здравим финансијама, да четвре уђемо у Лигу Европе, пете у Лигу шампиона. Али, за тако нешто нема компромиса у звездашкој јавности. Нико не прихвата овај план као реалан, него се тражи титула по сваку цену. Та велика емоција навијача према Звезди намеће да мора да се балансира. Била је могућност да доведемо три играча и платимо их милион евра, уђемо у Лигу шампиона од које би приходовали 16 милиона. Тај новац у потпуности стабилизује Црвену звезду. То нисмо учинили, а опет смо били веома близу. Пар детаља нас је спречило да се пласирамо даље. Но. Звезда мора створити боље инфраструктурне услове за развој Омладинске школе. Свесни смо да је пред нама готово немогућа мисија. Морамо водити рачуна о сваком динару, а са друге стране бити свесни да у мају морамо освојити титулу.

Црвена звезда је убедљиво савладала Анкаран у првој припремној утакмици у Словенији.

Резултат од 7:0 је важан са аспекта самопоуздања читаве екипе. Презадовољан сам приступом према обавезама које су постављене испред играча, захтевима које су спровели, поготово са играчима новајлијама, Павковим, Вујаклијом, Милићем и пре свега Вучићевићем који је за мене најпријатније изненађење, мислим да се ради о вансеријском таленту и мислим да ће овог пролећа обрадовати Звездине навијаче. Веома ми је жао што је паузирао годину дана, јер је јуче показао да се ради о бисеру који ће бити веома значајан део екипе. Колико је у овом моменту спреман да одговори захтевима освајања шампионске титуле, то је питање. Можда оде и на двоју регистрацију, али сигурно ће му требати времена. А од јуна месеца, на њега се најозбиљније рачуна. Веома важно је и за Вујаклију и за његово самопоуздање, пошто је и он био суспендован. После вишемесечне паузе дао је три гола, мислим да му то много значи. Такође и Милић који је постигао изванредан гол, и мислим да ће бити озбиљно појачање. Божовић је презадовољан њима, они су и били његова жеља. Верујем да ће зачепити све оне рупе и пукотине које су се појављивале. Фримпонг је показао да је профил играча који је дуго фалио Црвеној звезди. Сенић је млад, стандардан је репрезентативац омладинске селекције. Одрастао је у Немачкој, много од њега очекујемо али не треба журити са њим, на њега рачунамо у будућности – рекао је Терзић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

4 comments

dejo феб 2, 2017 at 21:52

Hocemo da ode citava uprava Crvene Zvezde Terzicu ti zajedno sa njima kao i Dzajic pa sportski direktor Crvene Zvezde ocemo promjene ili bolje receno Privatizaciju Crvene Zvezde kupovinu jednog stranca ili jedne jake strane kompanije

Reply
dejo феб 1, 2017 at 13:36

Terzicu u Milanu cijene mojeg imenjaka Savicevica pa bi mogla preko te veze da se dogovori da Crvena Zvezda i Milan igraju prijateljsku utakmicu prije nego sto pocne prvenstvo u Srbiji sada sto se te utakmice tice bilo bi pozeljno da se igra na stadionu Crvene Zvezde to bio pravi potez u svakom pogledu Terzicu moj predlog ti je ovo

Reply
dejo јан 23, 2017 at 15:47

Terzicu odlazi nasoj Crvenoj Zvezdi je potrebna Privatizacija kupovina jednog stranca ili strane kompanije uz to vracanje bivsih igraca u Crvenu Zvezdu a ne sadasnjih ljudi koji su u upravi Crvene Zvezde Terzicu sa tobom uz tzv (navijace vodje kriminalce ),znaci Terzicu hocemo Privatizaciju kupovinu stranca ili strane kompanije nase Crvene Zvezde uz vracanje bivsih igraca u tu upravu Crvene Zvezde ako treba da pomognu u skautingu novih igraca Crvene Zvezde bivsi igraci Crvene Zvezde jaca marketing sluzba bi bila tada puno vise sponzora i jaca Crvena Zvezda u svim segmentima a sto se tice trenera Crvene Zvezde Bozovica treba da ostane al on u Rusiji u privatne klubove nije nista napravio pa zasto bi se onda nadali da bi kad bi bila privatna Crvena Zvezda Terzicu to ti treba da znas zato hocemo svi da odete zajedno da bi se desile promjene u Crvenoj Zvezdi a to je njoj potrebno itekako

Reply
Saša Pariz јан 23, 2017 at 14:06

Terziću ODLAZI! Nije ti mesto u VELIKOJ CRVENOJ ZVEZDI!

Reply

Leave a Comment