Moja Crvena Zvezda
ВажноТрансфериФудбал

МЦЗ Скенер: Ричмонд Боакје

Нови нападач Црвене звезде је Ричмонд Боакје, рођен 1993. у Гани у граду Акра.

Иако су у медијима фигурирала многа имена, пре свих Џереми Бокила, управа Црвене звезде и стручни стаб су се определили за долазак Ричмонда Боакјеа.

Oвај 186 cm високи нападач фудбалом је почео да се бави у родној Гани играјући за Бекем Јунајтед и Д.Ц. Јунајтед за који наступа до своје шеснаесте године.

Играјући за Д.Ц. Јунајтед својим добрим партијама на чувеном турниру у Вићенци намеће се скаутима Ђенове у коју прелази 2008. године са непуних 16 година.

Свој деби у серији А остварио је 2010. године на утакмици Ђенова-Ливорно.

Занимиљиво је да је на свом дебију постигао погодак за коначни резултат 1:1, чиме је постао први западноафрички играч коме је то пошло за ногом.

На почетку сезоне 2011/12 Ђенова га шаље на једногодишњу позајмицу у Сасуоло, који тада игра серију Б.

Те сезоне исказује велики потенцијал и у лиги која спада у захтевне за младе нападаче постиже 10 голова уз 2 асистенције.

Већ након те сезоне у серији Б, европски гигант Јувентус откупљује 50% права на његов уговор у трансферу вредном 4 милиона евра и прослеђује га на позајмицу у Сасуоло, где поново бележи одличне партије оличене са 11 поготка, док је 6 пута био у улози асистента.

У овом периоду његова цена по специјализованом сајту “transfermarkt” износила је 6 милиона евра.

Услед прејаке конкуренције у Јувентусу на позицији шпица, био је приморан да се наметне кроз позајмицу у шпанском прволигашу Елчеу.

Широј фудбалској јавности представио се својим погодцима против великана као што су Реал из Мадрида и Севиља.Те сезоне одликовала га је хладнокрвност у завршницама утакмица, са својих 6 голова дао је значајан допринос останку Елчеа у елитном друштву.Који упркос спортском успеху испада из лиге због неизмирених финансијских обавеза.

Свакако стечено искуство играњем у елитном шпанском такмичењу са свега двадест година биће значајна референца за тим Црвене звезде и њене спортске циљеве.

Поновни повратак у италијански фудбал се десио наредне године. За услуге Звездиног шпица Аталанта је откупила права и Ђенове и Јувентуса у укупном износу од 2,9 милиона евра.

У серији А даје 5 голова на 22 утакмице.

Велики пад у игри је приказао у холандској Ердивизији где игра јако бледо, што резултира позајмицом у Латину(Серија Б) и драстичним падом његове тржишне вредности.

Ричмонд Боакје кориси и леву и десну ногу премда је десна значајно јача. Игра на позицији шпица по потреби може играти и крилног нападача.

Мање му одговара када противник игра стриктну маркацију, популарни фластер. С обзиром да се у Суперлиги већина противника, посебно на Маракани зонски брани очекујемо да ће му играње у нашем такмичењу одговарати и да ће бележити велики број голова.Има добар пријем лопте, ефикасност ће у највећој мери зависити од сарадње пре свега са Гелором Кангом.

Прети шутем са 16m јачом десном ногом, шут му није јачи сегмент игре али карактерише га осећај да ухвати голмана на кривој нози и баш због тога можемо очекивати голове постигнуте на овакав начин. Велики недостатак има у селекцији шута, техника шута није савршена, као и прецизност али је му је шут врло снажан, лоше гађа углове, супротне стране итд.

За квалитет наше лиге има добар дриблинг, брзином и снагом биће засигурно велика опасност противничкој одбрани. Не либи се од игре 1 на 1, коју углавном своди на претчавање противника и физичку доминацију. Избор дриблинга је врло узак, своде се на лажњаке и померање лопте у страну, врло брз први корак вероватно најјаче оружје. Ради формирања утиска дајемо кратко поређење са Хугом који је био квалитетнији у том сегменту, Боакје има просечно око 3,2 дриблинга 1 на 1 по мечу са успешношћу око 80%, док Хуго има 6 дриблина са 70% успеха, с тим да Хуго има ширу палету дриблинга.

Не постоји диспропорција у квалитету игре ногом и главом за разлику од Милана Павкова, велики број голова постиже главом, има добар осећај за простор, користи у великом проценту центаршутеве чак и слабијег квалитета, сналажљив у гужви, често узима “ничије лопте”.

Доста се креће, воли да се врати по лопту и врло је агресиван на задњу линију противника, што није карактеристика Афричких играча. Има слабији прекид и због пар лоших сезона мањка му самопоуздања, још једна мана је сигурно неконстатност и осцилација форме али засигурно реч је о врло квалитетном играчу који је доста изнад новоа нашег најелитнијег такмичења.

По писању форумаша многи га упоређују са некадашњим шпицем Абиолом Даудом, с тим да се ради о нападачу успешније биографије и играчких карактеристика на већем нивоу.

Реч је о тимском играчу који сваког тренутка на терену показује велику жељу за голом.

Генерално навијачи не могу да очекују играча који ће личити на Хуга Виеиру.

Нашем новом нападачу форумаши Моја Црвена звезда форума желе здравље, успешне партије и дуплу круну.

П.с. Ричмонде, срећан рођендан.

Аутор: форумаш Звездо нападај

Повезане вести

2 comments

Estrella Roja јан 29, 2017 at 15:02

Ako želite centarfora stranca to po pravilu ne sme biti Afrikanac već igrač defanzivnijih karakteristika gde bi njegova brzina došla do izražaja. Uostalom pogledajte Afrički kup, tu uopšte nema golova ni za leka, jednostavno tampoputi fudbaleri nisu golgeteri i to nije rasistička konotacija nego gola činjenica. Eto, Drogba i Obamejang su samo izuzeci od tog pravila.
Btw, ovaj tzv. prelazni rok za Zvezdu je jedan od najgorih ikada jer praktično nismo doveli ni jedno pojačanje već samo pojačali konkurenciju na klupi i tribinama. Prethodni komentar je odlično ukazao šta je bilo potrebno dovesti, uz jednog dobrog desnog beka i ostanak Vieire i Babunskog. Kakvi Milijaši, Vujaklije. Pingponzi i čuda.

Reply
zvezdas u srcu јан 29, 2017 at 02:38

Nisu veci zvzdasi od mene Bozovic ni Terzic,da mi nemamo para da dovedemo Marasa,Meleg ,a ja moram da drhtim svaku utakmicu da li ce mo da pobedimo.o ovom igracu necu sad da pricam.

Reply

Leave a Comment