Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Ефес поново у Београду након 19 година

Кошаркаши Црвене звезде и Анадолу Ефеса одмериће снаге по девети пут у својој историји. Звезда као домаћин има позитиван скор 3-1, док је у Истанбулу остварила само једну победу.

Турске екипе годинама уназад улажу огромне своте новца не би ли се домогле титуле шампиона Евролиге. То им никада није успело, али то не мења чињеницу да су амбиције увек исте. Пионир таквих пројеката је екипа Ефеса која практично 20 година уназад тим темељи на скупим странцима, претежно Американцима, а то их поред начина функционисања клуба чини тимом који многи називају “европски НБА тим“. Занимљив је податак да је Ефес, од када је Евролига под окриљем УЛЕБ-а, само једном изостао из најбољих 16 екипа. И то у сезони 2008/2009, четири пута су играли плејоф и никада се нису нашли на Фајнал Фору. Увек при врху, а никада на њему.

Ефес је клуб уз који су многи у Турској заволели кошарку, а накнадна експанзија Галатасараја, Фенербахчеа и Дарушафаке су само допринели додатној популаризацији. С тога, први дуел Црвене звезде и Ефеса датира још из давне сезоне 1981/1982 у Купу Кораћа. У Топ 16 фази тог такмичења турски представник и црвено-бели су се нашли у истој групи заједно са Туром и Фортитудом из Болоње. Из све четири групе најбоље пласирани тимови су ишли су даље. Црвено-бели су са четири победе и два пораза обезбедили пласман у полуфинале, две од четири победе су биле над Ефесом. У Београду су црвено-бели били веома убедљиви 103:82, док је у Истанбулу такође остварена рутинска победа резултатом 91:80.

До наредних европских сусрета чекало се 18 година. У сезони 1998/1999 Евролига је поново спојила Ефес и Црвену звезду, а турски тим је овог пута био бољи. У Истанбулу пред преко 8.000 гледалаца Ефес је славио резултатом 73-60 уз одличну партију Предрага Дробњака који је меч завршио са 27 поена и 11 скокова. Одличан је био и Петар Наумоски са 19 погодака, а занимљив је податак да је за Ефес наступао и легендарни турски кошаркаш Хидо Туркоглу који је био на почетку велике каријере. Он је постигао у том мечу седам поена. На другој страни Звезда је имала три двоцифрена играча, али ниједан појединац није био довољно расположен да се супротстави тада најбољем тиму Турске. Никола Јестратијевић је убацио 14 поена, Миленко Топић 13, док је Јово Станојевић забележио 11 кошева.

У Београду је виђена далеко већа драма, али је нажалост победник био исти. У неизвесној завршници боље су се снашли Турци и на крају победили резултатом 72-71. Топић и Ракочевић су предводили црвено-беле са 18, односно 17 поена. Треба истаћи и одличну ролу Јестратијевића који је меч окончао са 13 поена. Ефес је у том мечу наступао праткично са шест играча одлуком тренера. Дробњак, Туркоглу, Наумоски, Бесок и Сариџа су играли практично без измене. Евлијаоглу их је одменио укупно девет минута. Наумоски, Дробњак и Бесок су завршили меч са по 19 поена.

Поново је уследила повећа пауза у дуелима Звезде и Ефеса. Трајала је до 2014. године када су одмерене снаге на пријатељском Глорија Купу. Ефес је имао већ формиран тим, Звезда не и на крају је победио 76:59.

Наредне сезоне поново су се срели и то у Топ 16 фази Евролиге. У првом колу Ефес је дочекао Звезду. Црвено-бели су били бољи практично три деонице, играли сјајан меч, али им је срећа окренула леђа. Ефес је поготком Шарића у завршници однео победу 85-84. Најбољи појединац на мечу био је Маик Цирбес са 22 поена и 12 скокова, а двоцифрени су били још Квинси Милер као и црвено-бели првотимци који ће се и у петак наћи у саставу. Наиме, Лазић и Симоновић убацили су по 10 поена, а одличан меч одиграо је и Јовић убацивши осам кошева, али уз чак 11 асистенција. Такође, у том мечу су наступали и Дангубић (три поена) и Гудурић (пет) који ће се такође наћи у саставу у петак.

Звезда је спремала реванш, али га није дочекала у Београду. Због заузетости “Комбанк арене“ и дворане “Александар Николић“, црвено-бели су били приморани да играју меч у Вршцу. Хала “Миленијум“ се испоставила као пун погодак. Звезда је поново имала фантастичну подршку. На крају, црвено-бели су без пуно потешкоћа славили и то уз чак пет двоцифрених играча – Цирбеса, Милера, Мицића, Гудурића и Лазића. Сјајан меч одиграо је Марко Гудурић који је утакмицу завршио са 14 поена и по пет скокова и асистенција, укључујући важне поене у преломним тренуцима меча.

Требало би истаћи да су у тим мечевима за Ефес наступали Бајкан, Балбај, Браун, Осман, Ертел и Данстон који и даље наступају за турски тим.

Ове сезоне Ефес је угостио Звезду у 9. колу Евролиге. Турци су искористили у потпуности умор црвено-белих и повреду Луке Митровића који је веома недостајао у скоку. Звезда је одиграла вероватно најслабији меч ове сезоне у Евролиги, али је насупрот себе имала изузетно расположеног ривала. Ефес је меч завршио са 12 погођених тројки из 25 покушаја, али је највећа предност остварена у скоку 49-25. На крају, домаћин је славио 100-79 и једини је тим који је црвено-белима ове сезоне убацио 100 поена. Најефикаснији играчи били су Браун из Ефеса и Џенкинс са по 20 поена. Котон је убацио 19, Ертел 17, док је на другој страни двоцифрен био још Гудурић са 14 кошева.

Као и у сваком мечу црвено-бели имају мотива на претек. Пуна хала “Александар Николић“ биће подстрек изабраницима Дејана Радоњића да покушају да продуже нестварну серију победа. Неће бити ни мало лако, али Звезда је ове сезоне показала да упркос бројним напорима и проблемима никада не излази на терен са белом заставицом.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment