Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКонференције за медијеНајновијеПрипремеТрансфериФудбал

Терзић: Прича око Планића није завршена, Вивеирос потенцијал, Милијаш за плеј-оф

Четвртог дана фебруара на припреме фудбалера Црвене звезде стигао је и генерални директор клуба Звездан Терзић. Он је допутовао на Пафос у друштву Ненада Милијаша и Џона Руиза.

Звездин први оперативац одгледао је утакмицу против Ариса, и након неколико дана током којих је надгледао тренажни процес екипе, говорио је пред медијима о актуелним питањима везаним за Црвену звезду.

— Задовољан сам не само утакмицом са Арисом, него и целокупним тренажним процесом у Пафосу. Екипа има све услове који су јој неопходни: изванредне терене, мир, а и време нас је послужило. Интензитет тренинга је на високом нивоу, све оно што је Миодраг Божовић хтео да уради је и урадио. Не треба много говорити о утакмици, јер утакмице у припремном периоду треба узимати са резервом. Иксуство нас је научило да се дешава да екипе које су биле добре на припремама, касније нису у првенству, и обрнуто. Ако се напорно ради, лопта често не слуша играче на тим утакмицама. Свесни смо кавлитета наше екипе, а највећи квалитет је да је екипа која је стекла шест бодова предности јесенас, остала нетакнута — подвукао је Терзић.

Нико није продат, али су зато доведена многобројна појачања.

— Довели смо квалитетна појачања. Од новајлија, већ тројица или четворица су близу да се наметну и буду у стартних једанаест, што значи да је прелазни рок добар. Коначну реч о томе ко ће играти даће Миодраг Божовић, али судећи по ономе што сада видимо, неколицина појачања веома је близу стартне позиције. Ту је и Милијаш који је тек стигао и требаће му мало времена да уђе у праву форму јер није тренирао два месеца. Он није ни доведен да одмах заблиста, очекујемо да буде онај прави када буде најважније — у плеј офу.

Када се говори о потенцијалним одласцима, углавном се прича своди на продају Михаила Ристића, с обзиром на то да остали фудбалери немају дозволу да оду, осим у случају преке потребе.

— За Ристића имамо конкретне разговоре и далеко смо одмакли у њима. Ристић би могао да буде продат, међутим остаје овде сигурно до јула месеца, чак и ако се закључи тај предуговор. Минималне су шансе да неко други оде. Није тачно ни да је Руиз близу продаје. Рекао сам да имамо понуде за Руиза и Кангу, али да нисам заговорник да оде било ко од њих двојице, јер обојица доносе квалитет и праве разлику. На питање новинара за чију бих се продају пре одлучио, именовао сам Руиза, јер на његовој позицији имамо више решења него на Кангиној позицији који је за нас веома значајан. Али, 99% остају обојица. За Кангу смо одбили понуду од милион и по евра, а за Руиза понуду од два милиона евра. Фокусирани смо да освојимо шампионат и да се што боље припремимо за квалификације за Лигу шампиона. Надамо се да ћемо приходовати одређени део од Ристићевог предуговора, и имамо план како да дођемо до новца како бисмо што мирније завршили полусезону. Вероватно ћемо имати проблем са ликвидношћу, сада смо по први пут након неколико прелазних рокова имали приход од само 500 хиљада евра од продаје Хуга, али научили смо да се сналазимо и у тешким финансијским временима, тако да ћемо изгурати и ово пролеће.

Позиција десног бека је отворено питање у Црвеној звезди.

— Близу смо довођења Матеуса Вивеироса, кадетског репрезентативца Бразила, наша скаутинг служба га је пратила дуже време. Потребан нам је играч на позицији десног бека, јер Марку Петковићу истиче уговор у јуну. Обавио сам разговор са Петком, и није спорно да он продужи уговор, али он је овде већ четири године, време је да иде да решава своју егзистенцију. Његова љубав према Звезди није спорна, али многи из његове генерације су отишли и решили своје проблеме. Мали Матеус Вивеирос је велики потенцијал — млад играч, поникао је у Омладинској школи Сао Паола. Биће освежење за српски фудбал. Он још има право да игра за омладинце, а ми смо се фокусирали на развој Омладинске школе. Желимо да се наша омладинска селекција пласира у Лигу шампиона за омладинце. Он долази без обештећења, уз одређене проценте његовом клубу које ћемо имати право да откупимо.

Неколицина играча носе Звездин дрес као позајмљени фудбалери са правом откупа за унапред утврђену цену.

— Није реално да Звезда плати обештећење ни за кога, самим тим ни за Боаћија ни за Полетановића. Та се опција ставља у уговор о позајмици да би Црвена звезда у случају добре понуде из иностранства могла да заради. За Полетановића је откупна клаузула 640 хиљада евра. У случају да се нама појави нека понуда, ми можемо да од тог износа исплатимо Генту његов део, а да разлика остане Црвеној звезди. Иста прича је и за Боаћија. Верујем да  неће бити проблема да направимно трансфер од 2-3 милиона евра. Боаћи је тек је дошао, годину и по дана времена имамо. У овом моменту мислим да нисмо могли да нађемо боље решење. Боаћи је велики таленат и мислим да Звезда одавно није имала профил играча као што је он. Одлична техника, снага, брзина, скок. Десет година је провео у Италији, а Италијани су мајстори тактике, научио је да се креће, и многи наши нападачи ће од њега имати шта да науче. Плата му је преполовљена, дошао је без обештећења, и мислим да је његово довођење добар потез. Наравно, све сада зависи од њега.

Прича између Црвене звезде и Богдана Планића још увек није завршена.

— Војводина је тражила 300 хиљда евра, односно он има толику откупну клаузулу. Они су после и смањили захтеве, али нама је тренутно свако обештећење превисоко. Имамо још времена до краја прелазног рока да га доведемо, али за сада је „статус кво“ ситуација.

Фокус Црвене звезде у наредном периоду биће освајање шампионске титуле, али са сталним размишљањем и о квалификацијама за европска такмичења.

— Претходне квалификације су показале да смо, иако смо доминирали у домаћој лиги, имали проблема када смо се на вишем нивоу сударали са озбиљнијим екипама. Видели смо физичку инфериорност код појединих играча. Нећемо се задовољавати са оним што играч може да пружи у домаћој лиги, већ морамо да размишљамо и о квалификацијама. Овога лета нећемо доводити много играча. Што смо хтели да доведемо, довели смо сада. Можда ће нас појачати један или два играча на лето. Ми већ имамо костур тима. То су Боаћи, Канга, Руиз, Милић, Ристић, Плавшић, Милијаш, Ле Талека, Доналд, Фримпонг. Добили смо брзину која нам је недостајала у последњој линији. За европску Зевзду ће бити потребан још један физички моћан и брз штопер, и на томе радимо, то је евентуално оно што нам може доћи на лето. Што се тиче десног бека, видећемо како ће се Бразилац показати, а можда ће и Петковић остати. У овом моменту имамо довољно решења за домаће првенство. Имамо шест странаца у екипи, и то су играчи који праве разлику. Фримпонг је овде већ шест година, ушли смо у процедуру добијања пасоша, и надам се да ће то у најскорије време бити решено, у мартун или априлу. Убеђен сам да је ова Црвена звезда много јача него она која је играла са Лудогорецом и Сасусолом. Мислим да Звезди недостаје Катаи који је могао једним потезом да реши меч. Недостатак Ибањеза и Хуга се може надокнадити. Видите да Ристић којег смо пројектовали као замену за Ибањеза није ни добио шансу поред Ађелковића који проживљава другу или трећу младост. С обзиром на резултате са тестирања, испада да Анђелковић може да игра још пет година. Овај тим је јачи, физички моћнији, тактички подученији од претходног.  Наш циљ јесу групе Европе, али много зависи и од среће, жреба, грешака које ће се десити или се неће десити. И слабији клубови су улазили у Лигу шампиона, али и то је био сплет неких околности, а не системског рада.

Циљ Црвене звезде је, према речима директора, увек највиши.

— Када радите овај посао и када сте спортиста, тежите највишим циљевима. Највиши циљев сваког члана Црвене звезде мора бити титула. Када Звезда није шампион, то је за нас изгубљена сезона. Тако имају право да размишљају и комшије са друге стране брда, и нормално је да се такмичимо. Мислим да имамо бољи тим од њих и то ћемо доказати на терену. Не бих волео да Звезда профитира на невољи других. Урадићемо све да као шампиони играмо квалификације. Партизан има право жалбе и надам се да ће суд у Лозани усвојити њихову жалбу.

Ускоро Црвеној звезди следи нови мониторинг УЕФА, али очекује се успешан пролазак.

— У Црвеној звезди је тешко, и требаће времена да се клуб финансијски опорави, али данас смо у много бољој позицији него пре три године. УЕФА храбри да из године у годину имамо све боље стање у финансијским књигама. Многи питају како играмо Европу а имамо тај дуг, али људи који су ревизори су сведоци да имамо тренд смањења општег дуга и тренд повећања прихода, и да идемо добрим правцем. То је пресудно због чега нам УЕФА даје лиценцу, јер дају подршку нашој клупској политици. Већ 31. марта нам предстоји нови УЕФА мониторинг, али мислим да ћемо изгурати све на исти начин као и претходних година.

Идеја о одигравању пријатељске фудбалске утакмице против Манчестера и даље постоји.

— Прошле године смо упутили допис Манчестеру, пошто никада није одиграна друга утакмица Суперкупа. Питали смо их да ли су расположени да дођу, љубазно су нам одговори да јесу заинтересовани али да је проблем календар и да мора да се нађе времена. Следеће године је 60 година од велике несреће у Минхену, и мислим да ћемо наићи на позитиван одговор од стране Манчестера.

За крај разговора, Звездан Терзић се осврнуо и на, по његовим речима, злонамерно понашање према ФК Црвена звезда.

— Опет су неке изјаве извучене из контекста, и мислим да је Небојша Човић дао коректну изајву на крају. Рекао је да не треба упоређивати фудбалски и кошаркашки клуб. И то нема везе са Терзићем или Човићем, та поређења нису у реду. А све због вашег питања од пре пар дана, када сте питали Миодрага Божовића када ће фудбалски клуб имати исте резултате као кошаркашки, а Божовић вам је одговорио како је одговорио, не желећи ни да се бави таквим питањима. На то сам се надовезао и рекао да су непримерена таква питања јер су злонамерна по фудбалски клуб. Ни фудбалска репрезентација Србије никада неће имати резултате, никада, као ватерполо репрезентација. И питање није на месту. Не треба упоређивати ни ватерполо и кошарку, ни кошарку и фудбал. Драг нам је сваки успех који постижу сви из Црвене звезде, и кошаркаши, као и ватерполости пре пар година. Када ће резултати бити као у кошаркашком клубу? Никада. Никада Црвена звезда неће моћи да уђе међу 16 или 8 клубова у Лиги шампиона, то је нереална прича. Причају — за клуб се игра душом, срцем, али то су глупости. Одзмите Барселони и Реалу буџет, сведите их на буџет од 10 милиона и хајде да видимо да ли ће бити овакви? Па неће. Може да се деси једном у 100 година да неко попут нас направи такав успех. Очекивати да неки клуб из Србије уђе међу осам најбољих у Европи, а када су оваква улагања, није реално. Морате имати новац и купити играче како бисте се надали неком резултату, Ко год мисли другачије, тај не мисли добро ни Црвеној звезди, већ ставља притисак на Божовића, мене, било кога. Но, наш циљ јесте да се заталаса мушема и мислим да ће сви бити пресрећни када доведемо европске великане на Маракану — закључио је Терзић.

Повезане вести

8 comments

dejo феб 17, 2017 at 14:21

http://maxsport.rs/2017/02/17/je-srbija-pogledajte-koliko-radnicki-mora-da-plati-da-bi-uopste-tuzio-zvezdu/ Terzicu posto si doveo igraca ti znas kojeg u Crvenu Zvezdu plati ga ,nemoj da sramotis Crvenu Zvezdu Terzicu

Reply
NESO HADZIJA феб 13, 2017 at 14:43

UPRAVO ZVEZDE KADA DOLAZI TAJ BRAZILAC I DALI SIGURNO POTPISUE POTPISUE IZVINAVAM SE SVIMA NA IZRAZU A TO JE SVETI NIKAD

Reply
dejo феб 17, 2017 at 14:19

Neso Hadzija koliko ja znam a postavit cu ti http://www.mojacrvenazvezda.net/151187/2017/02/13/mateus-viveiros-potpisao/ samo mi se ne svidja sto ce da bude u omladince Crvene Zvezde jer bolji je od Petkovica na desnom beku ,ja cu ti rec jos nesto da je spreman trener Crvene Zvezde Grof da Viveirosa od pocetka prvenstva ubaci vjerujem da bi mu ovaj vratio bas kako treba i bolji bi bio on od Petkovica na mjestu desnog beka bas zbog toga sto je ogromna promaja bila u Evropi bila tu kad je Petkovic bas igrao za Crvenu Zvezdu zato su trebali da prodaju Petkovica uprava Crvene Zvezde dokle je trajao a mozda jos nedje traje transver rok mozda naprimjer Rusija ,Kina ili neka od Skandinavskih zemalja

Reply
dejo феб 10, 2017 at 15:20

Terzic ako ne vjeruje da moze da Crvena Zvezda udje u jedno od dva Evropska takmicenja ne treba ni da bude u upravi Crvene Zvezde tako isto vazi za sportskog direktora i trenera Crvene Zvezde znaci ljudi ako ne umijete da upravljate Crvenom Zvezdom onda dovedite onog stranca ili stranu kompaniju da kupi neko od njih Crvenu Zvezdu da vidite kako ce sve da se promijeni ,nadam se da mi neces izbrisat ovaj kom. autore ,iskreno ja sam za da se Viveirosom potpise ugovor pa da se prodaju Orlandic i Sikimic

Reply
red bull феб 9, 2017 at 12:10

gledaj ti burazeru da smanjis ovaj dug mnogo ste se4 razbasarili sa pojacanjima ove polusezone neka taj ristic ode da se uzme dva tri miliona oces da smanjis dug a dovodis igrace nove non stop

Reply
pera феб 9, 2017 at 07:17

Terziću ako voliš klub ti ćeš obavezama u njemu prići srcem i stvaralački a iz ovoga što si izlagao jasno se vidi da tebe u Zvezdi interesuje samo neka trgovina. Da ja pitam tebe šta bi ti radio onakav kakav si da Zvezda ima mnogo para. Pa svi rukovodioci u Srbiji bi odmah sebi zaračunali kolač pa onda šta ostane. Takvi nisu pravili ni klozete a kamo li nešto veliko za narod i državu. Tu gde jesi mora postojati kodeks koji kaže da je prvi i osnovni cilj predsednika jedne Zvezde da se bori da ona normalno funkcioniše a ne da se bavi pretpostavkama da je besmisleno se nadati ligi šampiona i plasmanu u 8 klubova već da je uspeh biti prvak ovakve srpske lige. Kad bi imao cilj napretka kluba nikako ne bi razmišljao o prodaji jednog Račića bar na 3-4 sezone, Plavšića, klinaca koji dolaze. Na njima bi planirao uspeh kluba jer kad spojiš sve te klince i dodaš dva tri stranca možeš mnogo i to je Čović pokazao u košarkaškom klubu. I vreme je da se vi merite rezultatima jer njih u tvom sportu ne postižu samo pare več i tamo mora biti talenta i spretnosti formiranja dobrog tima. Vi se gospodo bavite samo trgovinama i to vas interesuje.

Reply
голдман1389 феб 8, 2017 at 22:37

Поштовани Звездаши. Још једном читам и немогу да верујем шта човек који води нашу Звезду говори. Он тврди да Звезда никад неће ући у топ 16 у европском Фудбалу. То је исти онај коментар као што је неки од револтираних навијача поводом пораза кошаркаша од партизана. „Шта је гробари нисте победили Реал, него само Црвену Звезду“.
За мене као навијача Звезде су овакви коментари несхватљиви. Ако управа не верује да може да се победи сваки противник и да су и противници само људи од крви и меса, шта онда треба Играчи да раде. Овакве изјаве треба озбиљно осудити.
Поздрав за све искрене Звездаше

Reply
Slavko Radović феб 8, 2017 at 20:52

Terziću svim srcem želim da priča sa tobom uskoro bude završena! ZVEZDA ŠAMPION!

Reply

Leave a Comment