Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаЖенска кошаркаИсторијаКлупска дешавањаКошаркаНајновије

39 година од историјског успеха црвено-белих грација

Те 1979. године, у Ла Коруњи, дванаест девојака, дванаест кошаркашица Црвене звезде је стајало на победничком постољу након убедљиве победе у финалу над мађарском екипом БСЕ од чак 35 поена (97:62)

Била је то прва титула првака Старог континента за Црвену звезду рачунајући све спортове.

Славна генерација црвено-белих кошаркашица је те сезоне у најелитнијем европском такмичењу рушила све пред собом. Најпре су убедљиво заузеле прво место у четвртфиналној групи А и то са свих шест победа. Савладани су француски КИК из Клермон Ферана (77:69 и 97:86), италијански Сесто Сан Ђовани (69:67 и 86:67) и пољски АЗС из Познања (98:71 и 98:84). Прави испит за кошаркашице Црвене звезде уследио је у полуфиналу против изузетно незгодне екипе бугарског Мињора из Перника. У првом мечу у Бугарској Мињор је славио са 13 поена разлике (79:66). Био је то једини пораз Звезде у целом циклусу Купа шампиона 1978/79.

Ипак, то није обесхрабрило изабранице тренера Страхиње Алагића, која су после великих напора у Београду савладале шампиона Бугарске са 110:93 и пласирале се у своје прво европско финале. Откровење утакмице била је 16-годишња Биљана Марковић, која је сјајном партијом потпуно изненадила бугарске кошаркашице. Имала је Звезда и олакшавајућу околност да те сезоне у европским такмичењима нису играли клубови из СССР-а, првенствено кошаркашице Даугаве из Риге, које су годинама доминирале европском кошаркашком сценом. Совјети су одлучили да своје играчице у предолимпијској години што боље припреме за игре у Москви 1980. и нису желели да их излажу великим напорима.

У финалу против екипе БСЕ, Звезда је потпуно доминирала. Сјајне партије су пружиле Јасмина Милосављевић и Зорица Ђурковић, које су убациле по 30 поена, скоро као цео мађарски тим. Звезду није пореметио ни излазак из игре Софије Пекић, која је у 34. минуту зарадила пету личну грешку. Црвено-беле су пред близу 4.000 гледалаца у Ла Коруњи већ на полувремену имале велику предност од 19 поена (47:28), а на крају су славиле са чак 35 поена разлике (97:62), што је била најубедљивија победа у свим финалима до тада.

Од првог до последњег минута, Звездине даме су наметале своју игру и незаустављиво хрлиле ка свом циљу. На крају, оне су се нашле на победничком постољу. Биле су звездине звезде, а Европа је била њихова. Биљана Марковић, Јасмина Милосављевић, Гордана Вукмировић, Весна Ковачевић, Вукица Митић, Споменка Мрђеновић, Анђелка Вукмировић, Зорица Ђурковић, Наталија Бацановић, Софија Пекић, Јасмина Калићи, Драгана Пандуров, на челу са Страхињом Брацом Алагићем, Петронијем Зимоњићем и Зораном Ковачићем су оствариле историјски успех – постали су први клуб у кошарци на просторима бивше Југославије који у својој витрини има пехар шампиона Европе. Иако нису путовале на финални меч у Ла Коруњу, за први тим су те сезоне биле лиценциране и Весна Делић, Душица Тушевијаковић и Драгица Лечић.

То су учинили искључиво својим радом, трудом, залагањем, сваком уложеном капљицом зноја, померањем сопствених граница издржљивости и подређивањем својих живота јасно зацртаном циљу. То су урадиле на свој начин. Највреднији пехар, намењен победник у најелитнијег европског такмичења, дошао је као врхунац њиховог рада и круна оствареног сна о ком се сањало.

Играчице Поени
Марковић 2
Милосављевић 30
Г.Вукмировић
Ковачевић 2
Митић 4
Мрђеновић
A.  Вукмировић 2
Ђурковић 30
Бацановић 12
Пекић 15
Калић
Пандуров

Табела: Поени у финалу

КИК (Клермон Феран) 77:69 97:86
Сестро Сан Ђовани 69:67 86:67
АЗС (Позањ) 98:71 98:84
Мињор (Перник) 79:66 110:93
БСЕ (Мађарска) 97:62

Табела: Пут до титуле

Капитен тима Вукица Митић је подигла трофеј првака Европе, а Звезда је у тој сезони за само седам дана освојила триплу круну. Прво су 29. марта освојиле европски трон, одмах по повратку из Ла Коруње су 3. априла овериле титулу првака Југославије, да би 7. априла у витрине на Малом Калемегдану донеле и Куп.

Године су прошле, а ККЖ Црвена звезда памти. Данас се о тој екипи и даље прича. Њихова легенда је инспирација генерацијама које долазе. Показале сте нам пут и на томе вам хвала, а ми ћемо свим својим снагама покушати да вас учинимо поносним.

Повезане вести

Leave a Comment