Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаМлађе категоријеНајновије

Звезда шести пут на Ф8 за јуниоре

Јуниори Црвене звезде мтс поново ће се наћи међу најбољих осам тимова Европе на Евролигином Фајнал ејту који се одржава у време одигравања Фајнал фора у Истанбулу. Црвено-бели ће се борити за четврто узастопно финале.

Јуниори Црвене звезде мтс поново ће се наћи међу најбољих осам тимова Европе на Евролигином Фајнал ејту који се одржава у време одигравања Фајнал фора у Истанбулу.

Наиме, црвено-бели ће се по осми пут наћи у пробраном друштву, односно на завршном турниру за јуниоре. Последњих шест сезона се игра у формату да је осам најбољих екипа Европе смештено у две групе по четири тима. Од када је такав формат такмичења успостављен, Звезда је сваки пут остварила пласман освајавши квалификациони турнир у Београду.

Први пут Звездини јуниори играли су на завршном турниру 2008. године, али су прави успеси кренули да се ређају од 2012. године. Наиме, клуб са Малог Калемегдана је организовао шест узастопних квалификационих турнира у Београду, била феноменалан домаћин, али ником ништа није поклањала. Сви су морали да се враћају кући препуни позитивних утисака, али и уз горчину пораза јер Звезда никоме није допуштала да се радује. Закључно са 2017. годином црвено-бели јуниори су освајали Евролигин квалификациони турнир у Београду, доказивали да је реч о једном од најбољих тимова Европе када је у питању рад са млађим категоријама и грабили визу за Фајнал ејт Евролиге.

Те 2012. године Звезда је на Фајнал ејту у Истанбулу остварила две победе над Барселоном и Анадолу Ефесу, али је у одлучујућем мечу за пролаз у финале поражена од Лијетувос Ритаса који је касније убедљиво и освојио трофеј. Занимљиво је истаћи да су на том турниру за Звезду наступали Марко Гудурић и Огњен Добрић који сада успешно бране боје првог тима КК Црвена звезда мтс.

Наредне сезоне у Лондону, поново је мало фалило за финале. И овог пута су црвено-бели остварили две победе у групи, али се у мечу за пласман даље испречио Хувентуд који је потом такође освојио Евролигу. С тога, може се слободно рећи да су Звездини јуниори наступали тих година у ’’групама смрти’’ и играли финала пре финала. И те 2013. године за Звезду је наступао Марко Гудурић и био једна од главних нападачких узданица.

Системски рад и огроман уложен труд и инфраструктура у рад са млађим категоријама стигли су на наплату 2014. године. Звезда је овог пута била одлучна да направи корак више и не само један, већ два. На Фајнал ејту у Милану, црвено-бели су доминантно ушли у финале и ту се састали са Реал Мадридом који је био тим сачињен од интернационалаца. Ипак, Звезда предвођена енергичним Слободаном Клипом са клупе, била је одлучна да пригрли трофеј намењен освајачу Евролиге.

Одбрана црвено-белих јуниора је била беспрекорна, дозволили су ривалу да убаци свега 42 поена, а на другој страни је бриљрао Александар Аранитовић са 15 поена. Звезда је на крају прилично рутински славила – 55:42 и подигла трофеј намењен јуниорском освајачу Евролиге. За црвено-беле су тада наступали садашњи чланови ФМП-а, Звездиног развојног тима – Алекса Раданов, Марко Радовановић, Александар Аранитовић и Стефан Лазеревић. Такође, један од најмлађих је био и Бориша Симанић који је сада првотимац Црвене звезде мтс.

Наредне сезоне виђена је реприза финала. Звезда је поново без већих проблема дошла до борбе за трофеј, баш као и Реал Мадрид. Ипак, Мадриђани су играли на свом терену и били жељни ’’освете’’. Виђена је велика борба, али је после неизвесне завршнице Реал ипак био бољи 73:70. Звездина одлична одбрана није ипак имала решења за феноменалног Луку Дончића који је меч завршио са 14 поена, 11 скокова и пет асистенција и можда направио прве озбиљне кораке ка сениорској постави Мадриђана. Аранитовић је поново бриљирао са 26 поена, шест скокова и пет украдених лопти. Нажалост, овог пута недовољно за трофеј.

У Берлину 2016. године поново је виђено српско-шпанско финале. Овог пута је Звездин ривал била Барселона. Велики број страних играча предводили су Каталонце до победе, а питање победника решено је тек у последњем кварталу. На крају, резултат је био 90:82.

У редовима црвено-белих најбољи су били Алекса Раданов са 23 поена, четири скока, четири асистенције и три украдене лопте. Као и Бориша Симанић који је мч завршио са 19 поена и шест скокова. Занимљиво је да су претходне године у финалу Фајнал ејта наступали и садашњи капитен Алекса Ускоковић, као и првотимац Стефан Момиров који су и тада имали значајну улогу у ротацији. Ускоковић је меч завршио са седам поена и пет скокова, а Момиров је убацио четири коша.

 

 

 

 

 

 

Можда ће прилика за реванш управо бити Фајнал ејт у Истанбулу јер је воља жреба у групи А управо спојила јуниоре Црвене звезде мтс и вршњаке из Барселоне. Поред њих у Групи А налазе се још московски ЦСКА и Париз (бивши ИНСЕП). У групи Б смештени су домаћин Фенербахче, Мега Бемаx, Реал Мадрид и Жалгирис.

Црвено-бели су у среду допутовали у Истанбул у јутарњим часовима. Пријатељ пута био је „Turkish Airlines“. Под вођством Слободана Клипе одрађен је и први тренинг, а Звезда такмичење започиње у четвртак од 9 ујутру када ће се састати са екипом ЦСКА. Наредног дана у истом термину, црвено-беле очекује меч са Паризом. Потенцијално одлучујући меч игра се у суботу од 11 часова када играју Црвена звезда мтс и Барселона.

Систем такмичења је такав да ће се само најбоље екипе из група А и Б наћи у финалу које је заказано за недељу од 10 часова.

Повезане вести

Leave a Comment