Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Поводом казне ФИБА: Саопштење КК Црвена звезда мтс – Гал Мекел

Саопштење КК Црвена звезда мтс око одлуке ФИБА у вези израелског играча Гала Мекела.

КК Црвена звезда мтс обавештава јавност да је 15.јуна добио, пресуду од стране ФИБА (БАТ) по коме је свом некадашњем играчу Израелцу Галу Мекелу, дужан да исплати сва заостала примања која овај играч (није) зарадио у црвено-белом дресу, јер је током такмичарске сезоне 2015-2016 прешао у Макаби.

Осим чињенице да нам је забрањен трансфер играча, КК Црвена звезда мтс много више забрињавају сумњиве околности преласка Гала Мекела у Макаби, под тадашњим условима како би се „изиграо“ наш клуб, али и важећа правила, на које је ФИБА „зажмурила” пресуђујући у овом случају.

Ради комплетне истине, кошаркашка јавност треба да зна и све чињенице, које су претходиле оваквом „епилогу”: Израелски репрезентативац је прво постигао споразум са Црвеном звездом по коме би му биле исплаћене само плате које је зарадио играјући за Црвену звезду, а у случају проналаска новог клуба, те обавезе би преузео други клуб, као што су у истој сезони урадили Софоклис Скорцанитис (споразумни раскид уговора и исплаћене три плате до одласка), али и Рајан Томпсон.

Међутим, Гал Мекел је након тога потписао врло уносан уговор са Макабијем вредан 1,3 милиона долара и са врло „занимљивом” динамиком исплате рата:

Гал Мекел је за половину такмичарске 2015/2016 према уговору, као играч Макабија, зарадио 115.000 долара у 4 рате по 25 хиљада долара, док је прва, иницијална била „само“ 15 хиљада долара? Исплате су кренуле у фебруару 2016.године…

У другој, управо завршеној такмичарској години 2016-2017 уговор Гала Мекела вредео је 585 хиљада долара у 10 рата, док је за трећу сезону 2017-2018 превиђено да овај играч заради чак 600 хиљада долара.

КК Црвена звезда мтс обавештава јавност да је сада потпуно сигуран да је у одређеном договору Гал Мекел успео „дупло“ да се наплати, односно да „извуче“ целокупан износ уговора са нашим клубом, и поред чињенице да је договор био другачији.

Оно што нас много више забрињава као клуб је што иза пресуде ФИБА која нема своје правно утемељење, стоје добро познати људи са ових простора, попут Зорана Радовића, који је већ дуго у својеврсном рату са клубом за који је играо, и који је касније и водио „из сенке” кроз лик и дело Милан Опачића. Епилог је познат – остављени милионски дугови, које је менаџмент клуба открио у виду документације која је била сакривена у степеништу клупских просторија на Малом Калемегдану.

КК Црвена звезда мтс о овом случају којим се бавио велики адвокатски тим, има врло обимну документацију, али на крају остаје нејасно зашто се овога пута врло „експедитивна” ФИБА као „кровна организација” оглушила о прво и основно правило:

– ФИБА уважава чињеницу да је играч зарадио одређени новац у новом клубу, у периоду у коме је требало да буде ангажован у КК ЦЗ, па самим тим не трпи штету због раскида уговора са нашим клубом, јер је новац надокнадио на другој страни.

Такође, није нам јасно и како је овога пута експедитивна ФИБА игнорисала и ову чињеницу:

– Према Уговору између КК ЦЗ и Гала Мекела од 25.08.2015. године предвиђено је да уколико се Уговор раскине играч мора да плати 50.000,00 УСД , како то експлицитно стоји у ст. 2. “ ОСНОВНА ПЛАТА“ Уговора.
Нигде у Уговору није наведено да се играч лишава ове обавезе уколико Клуб не плаћа плату редовно и слично. Ово је наведено зато што је “ излаз “ играча из Уговора, пре времена на које је закључен, резултат плаћања Клуба играчеве исписнице из КК Нижњи из Новгорода.

КК Црвена звезда мтс је у фази решавања овог проблема, део прве рате по договору је већ исплаћен.

КК Црвена звезда мтс

Повезане вести

4 comments

NovicaNovica јун 18, 2017 at 23:59

Svako onaj ko je upucen u situaciju u klubu zna da para nema i da je situacija katastrofa.Isto tako morate da znate da je dug Zvezde veliki i da sponzori i potencijalni sponzori ne zele Covica u klubu.A,on pak ne zeli da se povuce uzdajuci se u to da ce Vucic da mu da pare.Sto je doduse moguce al ne mora da se desi.

Reply
Verni do groba.Br.Cg. јун 19, 2017 at 10:28

Lupas gluposti….glodaru

Reply
kastiljo јун 18, 2017 at 15:59

Sad se pokazi pa nadji sponzore da se vrate dugovi i zadrzi ekipa.Nemoj da se sada raspadnemo kad disemo crnasima za vratom po broju trofeja.

Reply
dejo јун 18, 2017 at 15:24

Puna podrska upravi Crvene Zvezde i presedniku Crvene Zvezde Covicu pokazite da niko ne moze da se igra sa Crvenom Zvezdom

Reply

Leave a Comment