Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Флориана: „Малтешки Ирци“

Флориана

Први противник Црвене звезде у квалификацијама за Лигу Европе је Флориана, освајач Купа Малте.

Црвена звезда је данас на жребу у Ниону сазнала противника у 1.колу квалификација и потенцијалне противнике у 2.колу квалификација за Лигу Европе.

Европска прича почиње против Флориане, освајача Купа Малте. Прва утакмица је на програму 29.јуна на Маракани, реванш недељу дана касније, на Малти.

Иако је Малта познатија као летња туристичка дестинација, у последње време све популарнија, у ватерполу позната и по Летњој лиги, Пол Замит и Ла Валета су опоменули Миодрага Божовића и Црвену звезду прошле године, али је алиби послужио уместо аларма оним фразама – „Данас сви играју фудбал“ и „Сваки противник је за поштовање“.

Малтом су владали Римљани, Грци, Феничани, Шпанци, била је под владавином Краљевине Сицилије, Арагоније… била је колонија Велике Британије до 1964.године, када је стекла независност, али Звездин противник има „корене“ Ираца.

Сам град Флориана је добио име по Пјетру Паолу Флорианију, италијанском војном архитекти који је изградио и дизајнирао већину града, а најпознатије су „Линије Флориане“, линије утврђења које окружују град иза зидина главног града Валете.

Историја

ФК Флориана је основан 1894.године, а тадашњи крикет стадион је отворила Краљица Александра (Александра од Данске), жена Краља Едварда VII. Флориана има и секције крикета и хокеја. Клуб је основан као противник првом клубу са Малте, ФК Сент Џорџ. Флориана и Сент Џорџ су велики ривали, а већ у првим годинама је долазило до сукоба када је војска Велике Британије морала да реагује и спречава немире. Играчи Флориане су у дуелу 1900.године напустили терен, а у другом мечу је дошло до опште туче. Друго велико ривалство је против Слиеме Вондерерс. Утакмице су увек на ивици инцидента, проглашене високим ризиком.

1904. и 1905.године Флориана је одиграла неколико пријатељских утакмица против Royal Dublin Fusiliers – ирски пешадијски пук Британске војске, који је био стациониран у Флориани. На крају последњег пријатељској меча Ирци су морали да отпутују у Индију, и донирали су дресове локалним играчима. До тада, Флориана је носила црвено-зелене дресове са црним шорцевима, а од тада зелено-беле дресове на пруге са белим шорцевима или скроз зелене дресове. Конекција са Ирцима је остала толико јака да су добили данашњи надимак „Tal-Irish“ – „Ирци„, а зелено-бела комбинација убачена и у грб клуба.

1949. је почео излази клупски магазин „Evergreen“, који у почетним годинама није имао пуно успеха, али је успео да истраје и пронађе пут до читалаца. А успехе клуба су касније назвали „евергрином“.

Током историје Флориана је постала уз Слиему најтрофејнији клуб Малте, власник многобројних рекорда малтешког фудбала. Освојили су 25 титула шампиона и 20 трофеја Купа Малте (FA Cup), уз многобројне турнире и Суперкуп Малте. На шампионску титулу чекају 24 године, трофеј у Купу им је први у последњих шест година, а укупно други у последње 23 године.

Флориана је три узастопне сезоне завршала као шампион Малте, без пораза и без примљеног гола. Руђеру Фриђери, по оценама најбољи малтешки фудбалер свих времена, је дете клуба, са 16 година је дебитовао, и био је главна карика ових успеха. Након повратка из војске и са Блиског Истока, прешао је у Наполи, где је назван Il Diavolo Maltese – Малтешки Ђаво. По повратку из Италије, вратио се у Флориану, али је брзо потписао је за Слиему, што је наишло на огромно незадовољство навијача Флориане. Суочен са бројним претњама морао је да се врати у Флориану, где је завршио каријеру.

Први су клуб са Малте који је прошао неку квалификациону рунду у европским такмичењима – прва рунда квалификација за Лигу Шампиона 1993/94.

Прошлу сезону су завршили на 5.месту, а у финалу Купа су савладали великог ривала – Слиему Вондерерс, 2:0.

Флориана има највећи број навијача на острву, и велику базу навијача у главном граду Валети, и клуб навијача у Ирској.

Рикардо Гаући

Власник клуба је италијански бизнисмен и бивши играч футсалера (калћо 5) Рикардо Гаући, син бившег власника Перуђе чувеног Лућана Гаућија.

Гаући је у фебруару 2014.године предводећи конзорцијум италијанских инвеститора победио гласовима Борда другог кандидата, енглеског маркетиншког експерта, Мајка Фарнана.

Борба око власништва клуба је изазвала велико интересовање јавности на Малти, Борд је затражио од обе групе да обезбеди финансијске гаранције које ће моћи да испуне дата обећања. Италијани су се сложили, али је тим Мајка Фарнана рекао да су „спремни да покажу да имају финансијску снагу да испуне своја обећања“. То је било довољно да се укаже поверење само Рикарду Гаућију, и да се узме у обзир само његова понуда, која је износила 18 милиона евра, као и реконструкцију стадиона и клупских објеката и улагање у омладинску школу. Надмоћно, 100%, једногласно Рикардо Гаући је постао нови власник и председник клуба.

Тренутно су у процесу тужбе против бившег председника Стивена Вона, који је према наводима дужан клубу још око 70.000 евра. Његов син и он су оптужени да су доводили претежно енглеске фудбалере у клуб за сумњиве цифре.

Власник је Италијан, и тренер је Италијан. Ђовани Тедеско, бивши фудбалер Фиорентине, Торина, Ђенове и родног Палерма. Тедеско је већ водио Флориану, затим је прешао у Хибернианс, а након Палерма од прошлог лета је поново на клупи Флориане.

У играчком кадру има неколико Италијана, углавном са искуством играња у Серији Ц, као и четири Аргентинца, од којих је Енцо Руиз поникао и играо за Боку Јуниорс. У тиму су и три репрезентативца Малте – искусни голман Џастин Хабер (наступао за Шефилд Јунајтед, Ференцварош и Керкиру), Рајан Каменцули и Стив Пизани. Најбољи стрелац је Италијан Марио Фонтанела, који је погађао мреже ривала у претходној сезони 20 пута.

У последњем мечу, финалу Купа Малте Ђовани Тедеско је извео састав: Хабер, Руиз, Пепе, Нахар, Скиклуна, Каменцули, Пизани, Варела, Вела (Ћини), Фонтанела, Кјеза (Борг). Клупа за резервне играче је била састављена од домаћих играча.

Đovani Tedesko

Стадион Флориане је „Independence arena“ – „Арена Независности“, капацитета 3.000 места. Назив Арена и стање стадиона нису баш пропцијални. Мало је вероватно да ће се 6.јула играти на том стадиону, јер је у фази реконструкције и у лошијем стању. У оптицају је национални стадион „Ta’ Qali“.

Дарко Крстески

У вести из Ниона о мечу на сајту малтешког клуба се осим основних информација о Звезди и Маракани, напомиње да је Црвена звезда бивши шампион Европе, велики клуб, али и да ће Флориана дати све од себе да се застава Малте вијори и на наредним европским искушењима.

Посебно место заузима и Дарко Крстески. Дарко Крстески је одиграо за Флориану 17 утакмица и постигао 4 гола у сезони 2007/08, а остао је запамћен као „опасан извођач прекида“.

За Црвену звезду је од 1997. до 1999.године наступио 13 пута и освојио Куп Југославије 1999.

Први наступ у Европи након пет година

Последњи наступ у европским такмичењима Флориана је забележила 2012.године, када је у 1.колу квалификација за Лигу Европе демолирана у двомечу са шведским Елфсборгом, 12:0! Годину дана раније АЕК из Ларнаке је у два меча био убедљив, 9:0. Последњи гол у европским такмичењима постигли су пре 17 година, у дуелу против норвешког Стабека у оквиру 1.кола Интертото Купа, 1:1.

Остварили су четири победе у 62 европске утакмице – прву против мађарског велика Ференцвароша (1972/73), а последњу против велшког Аберитсвит Тауна (1999).

Приметно је да је фејсбук страница Малтежана добила велики број лајкова из Србије и навијача Црвене звезде, који ће пратити активности Флориане до дуела са Црвеном звездом.

До 29.јуна и првог меча нове сезоне на Маракани. Црвена звезда ће пре пута надомак Сибира или нове „бугарске авантуре“ морати да пређе линије Флориане, и у духу Александра Катаија још једном прескочи бедеме Валете до нових европских искушења. Сада неко други мора да преузме улогу црвено-белог витеза.

Повезане вести

12 comments

aleksandar јун 20, 2017 at 18:04

Ne znam kakav je ovaj Enco Ruiz,vidim ponikao u Boki Juniors,mogla bi da se obrati paznja na njega i onako nam treba stoper koji nije skup. A ja fudbalere iz argentine obozavam,bukvalno svi znaju da igraju posebno ovi koji su ponikli u najvecim klubovima.

Reply
kastiljo јун 20, 2017 at 20:33

Da vredi nesto ne bi igrao na malti i to za petoplasirani tim.

Reply
aleksandar јун 20, 2017 at 23:45

Ne moze tako da se gleda, da je tako kao sto kazes svi kvalitetni bi igrali po top klubovima, a nije tako, ima dosta dobrih igraca koji igraju po malim ligama i zemljama i jos manjim klubovima za sitnu lovu koji bi i u Zvezdi pravili razliku. Ne kazem da je ovaj dobar samo kazem da i na toj Malti ima sigurno neki za nas, a posto nemamo corav dinar moramo da pokusavamo sa jeftinim resenjima pa ce neki upaliti. A ne da dovodimo vec istrosene mustikle za plate od po 400 hiljada. Nista se ne gubi da se pokusa sa nekim ko bi u Zvezdi pravio ime a ponikao na primer u Riveru ili Boki kao doticni argentinac. Ne ulazemo skoro nista a moze se mnogo dobiti,uopsteno razmisljam

Reply
dejo јун 20, 2017 at 23:54

Kastiljo vjerujem da ima bolju skauting sluzbu Crvena Zvezda rasirenu u Argentini i Brazilu da bi mogla da dovede igrace iz ove dvije zemlje jedan pozitivan primjer je bio Ibanjez a sto se tice Brazilaca Kleo iako je igrao za suprotnu stranu al ovo je realno ono ne znam slazes li se sa mnom ili ne

Reply
Otpisani101 јун 19, 2017 at 23:54

Ja ne znam da li postoji za zvezdu lak zreb…izgleda po ovom tekstu da ne…tim koji je bio 5.na tabeli na malti i koji ima talijane iz serije c se ovde predstavlja kao ozbiljan protivnik-verovali ili ne…ako zvezda ne prodje ove dunstere,cela uprava,trener i svi koji su fudbaleri igrali dvomec sa maltezanima odmah napolje iz zvezde…daj bre vise muka mi je od preterivanja o jacini amatera sa malte…pa mi ako respektujemo ekipe u prvom kolu,bolje i da ne igramo u evropi…igraj i pobedi-nema druge filozofije…

Reply
Boris јун 20, 2017 at 00:18

Gde, u kom pasusu, delu teksta se veličaju Maltežani? Gde piše da su jaki kao Mančester Junajted i da ne možemo da prođemo?

Reply
Otpisani101 јун 20, 2017 at 15:38

Nigde ne pise da su mancester junajted…ali previse obiman tekst i previse prostora posveceno ekipi koja 17 godina nije dala gol u evropi…i deluje nam ko mancester ,zbog obimnog teksta…to je to…

Reply
kastiljo јун 20, 2017 at 15:54

Mi cemo biti prvi tim kome ce dati gol posle 17 godina.Ne znaci da necemo proci ali cemo primiti gol ili dva.

Reply
dejo јун 20, 2017 at 23:36

Autore sajta MCZ mislim da treba da se trener i fudbaleri Crvene Zvezde ne boje nikoga ,treba da se insistira na pobjednickom duhu u Crvenoj Zvezdi nadam se da cu vidjet novu Crvenu Zvezdu koje ce ponovo pocet svi da se boje autoru sajta MCZ ,nadam se da ce trener Crvene Zvezde postavit bolju formaciju u odnosu na Grofa naprimjer protiv Maltezana na stadionu Crvene Zvezde

Reply
Dejan јун 19, 2017 at 23:34

Sreca da ovaj portal ne prate tzv.fudbaleri Zvezde! Ovaj bombasticni naslov i tekst jos vise bi umanjili i onako vrlo skromnu njihovu sposobnost i fudbalsko znanje!

Reply
Boris јун 20, 2017 at 00:18

Da, naravno da prate fudbaleri naš portal, i svi ostali. Naslov u tekstu je jasno izveden, ako ste uopšte i pročitali tekst. Gde se veličaju Maltežani u tekstu?

Reply
kastiljo јун 20, 2017 at 11:32

Nije im pametno da ga prate,svasta ce o sebi procitati ovde.

Reply

Leave a Comment