Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Краснодар – престоница руског југа

Краснодар је град који се пружа на приближно сличној географској ширини као и Бегорад, а такође клима је готово идентична као у нашем главном граду. Зато усијан асфалт и влага у ваздуху коју доноси ветар са Црног мора нису били непознаница за наше фудбалере по слетању у Краснодар.

Иако су били смештени у хотелу у главној улици, где год да су чланови делегације црвено-белих усмерили поглед, видели су обиље дрвећа и зелених површина. Зато корачање кроз Красну улицу подсећа на шетњу кроз парк.

Град који представља незваничну престоницу руског југа у 18. веку основала је Катарина Велика. Друга Катарина која је врло значајна за историју овог града јесте света Катарина Александријска која се поштује као заштитница града.

Краснодар, који се налази на обалама реке Кубан, има много погодности за своје становнике. Као поклон Народне библиотеке, уколико скенирате кодове који су доступни на стубовима дуж пешачке зоне, аутоматски на свом телефону добијате књигу у пдф формату. Такође, у главној улици налази се мноштво кафића и ресторана у којима се служи све, од националне кухиње до брзе хране. Како бисте се забавили у потрази за правим местом на коме ћете пробати неки руски специјалитет, или како би вам сама шетња лепше прошла, са разгласа који се налазе на семафорима током читавог дана чује се музика, која даје посебну ноту овом месту у коме живи преко 773 хиљада становника. Декорација је неизоставан део Краснодара. Лампиони у разним бојама и светлуцави украси неретко се налази на улицама овог града, током читаве године.

Посебну пажњу туристима на улици привлаче аутомобили. Не зато што у луксузни, ни нови, већ због чињенице да је преко 60% њих беле боје. Врло често када погледате низ улицу видећете низ белих тачака које се померају, и које, само понекад, пресече неки залутали возач црвеног, плавог или неког другачијег аутомобила. Одакле становницима Краснодара толика љубав према белим превозним средствима, остало је непознато.

У овом граду налазе се огромне резерве гаса. Занимљиво је то да се зато изолација у грађевинарству уопште не користи, гас је толико јефтин да се становницима више исплати да дају новац на грејање.

Шетајући кроз улице Краснодара не можете да се отмете осећају да се баш ту преплићу два света – дух социјалазма и модерног доба. Строги центар града, који обилује споменицима и скулптурама карактеристичног руског стила је културно заштићен и изградњу објеката овде може изврсити само држава. У осталим деловима града ужурбано се ради на модернизацији па се тако неретко срећу солитери иновативног дизајна и разних боја, који показују колико се улаже у развој Краснодара.

Један од највећих показатеља тога јесте и стадион Краснодар арена, који је изграђен 2016. године, а који по свему ономе што нуди изнова и изнова оставља своје посетиоце без даха. Ово велелепно здање смештено је на око 20 минута вожње од центра града, уколико имате среће да не западнете у гужву. У супротном, осетићете на својој кожи један од највећих проблема Краснодара. Лоше осмишљени прилази стадиону могу вас задржати и преко 30 минута дуже на путу до свог места на трибини.

Уколико сте се већ нашли у саобраћајној гужви обрадоваће вас чињеница да је при изградњи стадиона подједнако вођено рачуна и о његовој спољашности, те ћете тако уживати у погледу на објекат који споља изгледа као колосеум и који ничим не наговештава да се иза његових зидина одвијају фудбалски окршаји. Велика површина око саме арене је перфектно уређена, на њој се налазе терени које користе полазници Омладинске академије клуба. Ту су и паркови, вртићи, уређене зелене површине – све што је потребно за релаксацију и уживање.

Када преко пространих паркинга уђете на стадион љубазно особље ће вам помоћи да нађете своје место, а ви ћете по изласку на трибине остати заслепљени сјајем рефлектора и ЛЕД екрана који се налазе изнад трибина, читавом дужином стадиона. Од доминантне зелене боје пажњу ће вам одвлачити анимације које се смењују на импозантном екрану, а које имају за циљ да вас још више приближе играчима и догађајима на терену. Трава изгледа попут тепиха, нема атлетске стазе, а све на стадиону је у бојама клуба, зелено-црно. Све четири трибине су покривене и, уз звучне ефекте и иновативно осмишљене анимације на великом екрану, стичете утисак да се налазите изоловани, у некој потпуно другачијој димензији. Димензији која је власика клуба коштала 310 милиона долара.

Публика која у све већем броју долази на утакмице Краснодара уме да испрати сваку акцију, да подржи своје фудбалере, али и да звиздуцима изрази негодовање када се на терену ништа не дешава. Не очекују ништа мање него да се игра на терену подудара са свим фасцинантним стварима које су направљене око њега.

Једно је сигурно, Краснодар убрзаном изградњом и великим улагањима има тенденцију да постане једно од омиљених места туристима, али и до тада сваком посетиоцу, барем неким делом, освоји срце.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment