Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Милојевић: Спремни смо, као и увек

Након 10 година чекања, навијачи Црвене звезде поново ће гледати лигашку фазу европских такмичења на највећем српском стадиону.

Сутра, у четвртак 14. септембра у 21:05, Црвена звезда ће у оквиру првог кола групне фазе Лиге Европе дочекати БАТЕ Борисов. Звездин шеф струке Владан Милојевић је говорио о Звездином наредном противнику, припремљености екипе за нове изазове, притиску, очекивањима…

Дошли смо до дела који је цела звездашка јавност дуго чекала. Ова утакмица ће бити једно лепо искуство, али и утакмица као и све остале утакмице. Већа је из разлога што се Звезда после толико времена враћа на место које јој апсолутно припада, и желео бих да ми будемо ти који смо започели низ учешћа Звезде у оваквим такмичењима. Ми смо потпуно припремљени, мотивисани. Пред сваку утакмицу се припремамо. Изаћи ћемо, даћемо све од себе као што смо давали и до сада — рекао је Милојевић.

Милојевић цени и поштује екипу БАТЕ Борисова, јер је то клуб који показује квалитет и константност дуги низ година.

Не треба трошити много речи о екипи БАТЕ Борисов. Дуго су шампиони своје земље, дуго су учесници европских такмичења, имају систем рада, не мењају свој тим више година. Иксусна су екипа. Доминирају у свом првенству. Физички су јаки, тркачки моћни. Која је њихова права снага то не могу да вам кажем, али у екипи тачно знају ко шта ради. Имају Милуновића и Иванића, два наша играча која имају значајну улогу. Није то екипа као пре две године, имају и нове играче, али генерално не мењају много тим. Десеторица играча је играло против Звезде пре две и по године на припремама, а код нас је само Анђелковић играо ту утакмицу, то јесте њихова снага. Они имају те како их ја називам „тандеме“. Понекад на утакмицама видимо да нешто не штима, све је добро, али утисак је да неки детаљ фали. А то је управо та уиграност које неке екипе имају, а БАТЕ је има.

После добрих партија Црвене звезде у квалификацијама, очекивања су велика и пред почетак групне фазе.

Увек када направите нешто, одмах се очекује да се то брзо превазиђе и надмаши. Не бих желео, и то често понављам играчима јер је то одлика менталитета на овим просторима, да се пребрзо задовољимо било каквим резултатом, јер у спорту то не сме да се дешава. Лествица се увек поставља све више. Нама је битно да можемо веома брзо да прелазимо из првенства у Лигу Европе и назад. Ја на утакмицу против БАТЕ-а не гледам много другачије него на остале. Ако другачије размишљамо, можемо имати проблема, али моји играчи су то прихватили. Ми смо сами себи показали да имамо потенцијал, и на нама је да сваку наредну утакмицу одиграмо боље него претходну. Имамо шест утакмица, и са те стране је лакше од квалификација где једна грешка или промашај може да буде заслужна за елиминацију. Са друге стране, не желимо да будемо ни само учесници. У фудбалу сви ми зависимо од резултата, и само је резултат мерило рада. Није ми важно то што прву утакмицу играмо у Београду. Ја на то гледам тако да са сваким противником морамо да играмо. Калкулацијама се не бавим. Арсенал јесте фаворит у групи, али и они морају да играју утакмице као и ми. Мени је свеједно да ли играмо код куће или на страни, било ми је и у квалификацијама — јасан је Милојевић.

Звездин тренер жели да створи такав амбијент у свлачионици да играчи пре свега уживају у фудбалу и да мање мисле на очекивања.

Притисак је нешто што спортиста мора да има и са чиме мора да се носи. Свесни смо важности утакмице, али ми морамо да се фокусирамо на рад и на оно што желимо, а када је тако, притисак се не осећа. Тако и тренирамо Желим да фудбал буде игра. Јесте да је фудбал данас много више од игре, али да бисмо направили нешто више, ми морамо да уживамо у игри, да будемо срећни и да имамо самопоуздање. Када верујеш у себе и тим, немаш чега да се плашиш, а када немаш разлог да се плашиш, тада немаш ни притисак.

Стартна постава још увек није одређена, бар према речима оног који о томе одлучује.

Увек имам дилему око састава, увек. И искрен да будем, ова Звезда још увек није оно што ја желим, мислим да играчи имају много простора за напредак. У овом тренутку су у реду, али знајте да ја као тренер никада нисам задовољан. Они имају велики потенцијал, и важно је да смо расли из утакмицу у утакмицу. Имамо много аспеката који ће бити „језичак на ваги“ у нашу корист. Али, мени је најважније да свако од њих као појединац има самопоуздање, и да верује у себе. Ко верује у оно што ради и напорно ради, нема чега да се боји. Ми имамо поштовање према сваком противнику, али апсолутно немамо разлога да се плашимо било кога.

Милојевића не брину старе традиције и статистике које кажу да клубовима са ових простора „не лежи“ руста школа фудбала.

Мислим да су те приче око руске школе фудбала, немачке школе… предрасуде. Можда су важиле у време када су играли Југославија и Совјетски Савез. Њихова белоруска, руска, украјинска школа, то су пре свега чврсте, дисциплиноване екипе које играју агресивно. Ми смо поднебље за које не могу да кажем да смо баш много талентованији, али ипак имамо неки „виц“ у игри. Раније су нас звали „европски Бразилци“. Међутим ако им не одговоримо дисциплином и физичком припремљеношћу, немамо апсолутно никакве шансе. Традиције су некада биле такве, али хајде да ми пробамо да преокренемо у нашу корист — закључио је Владан Милојевић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment