Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоЏудо

Страхињи сребро, Милици бронза првог дана Србија опена

Првог од два дана београдског Светског купа – „European Judo Open“-а, који се одржава у хали Александар Николић виђен је заиста квалитетан џудо са прегршт сјајних такмичара и борби. Окршајима на три татамија уживао је немали број гледалаца и љубитеља ове олимпијске борилачке вештине, нарочито у поподневним часовима када су кренуле битке за одличја.

Престижно такмичење, који се одржава у оквиру Светског купа окупио је преко 300 такмичара из преко 30 земаља са три континента (Европа, Азија и Африка), спремних да покажу шта знају и умеју у земљи светског шампиона. А тај светски првак је, наравно Немања Мајдов, који је као његов саборац из репрезентације и актуелни европски шампион у истој категорији (до 90 кг), Александар Кукољ уживао у борбама са трибина пошто су тренутно обојица ван такмичарског циклуса.

Првог такмичарског дана на престижном „European Judo Open“-у у Београду, на нове татамије у хали Александар Николић, које је Џудо савезу Србије пред ово такмичење у вредности од чак 35.000 евра поклонила Влада Јапана преко амбасаде у Београду, изашле су такмичарке у четири (до 48, 52, 57 и 63 кг) и такмичари у три категорије (до 60, 66 и 73 кг). Густ програм на три борилишта задовољио је критеријуме и укус и највећих познаваоца џудоа, посебно када су поподне кренуле борбе за одличја и у мушкој и у женској категорији.

Што се тиче српских џудока, првог дана су освојене четири медаље. Милица Николић се изборила за бронзано одличје у категорији до 52 кг иако је њена „права категорије“, до 48 кг, а две рођене сетре, Ања и Јована Обрадовић су практично у исто време, али на два различита татамија, успеле да се докопају трећег места у категорији до 63 кг, што је свакако куриозитет. Код мушкараца, Страхиња Бунчић је у категорији до 66 кг морао да се задовољи сребром пошто није успео да сачува предност.

Задовољна сам бронзом пошто нисам наступала у мојој категорији, а то је до 48 кг. Мислим да сам у полуфиналу изгубила добијени меч, тако да остаје жал за борбом за злато, али је и треће место одлично – изјавила је Николићева.

Страхиња Бунчић је буквално у последњим секундама финала остао без злата. Кумовала је повреда, али и тренутак непажње.

Разочаран сам због пораза у финалу, иако сам водио цео меч. Али прошле године на Европском купу сам био други, али пошто је ово сад светски, то је степеница више.

Програм другог, уједно и завршног дана у хали Александар Николић почиње од 10 часова, а финалне борбе су заказане од 16 часова.

На отварању Светског купа – „European Judo Open“-а говорио је Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

Поздрав свима који воле овај предивни спорт. Сигуран сам да ће такмичење било интересантно из многих разлога. Србија има велику традицију у џудоу, а и сама чињеница да учествује 300 бораца из 30 земаља говори довољно о богатству и распорострањености овог спорта. Ова град, ова сала која носи име мог ућитеља професора Александра Николића савршена је за овако велико такмичење. Сигуран са да ће Београд још једном доказату да је најбољи организатор великих такмичења на нашем континанту. И да поновим речи мог пријатеља, Хуана Антонија Самаранча – свима добро здравље, без повреда и да све буде у најбољем реду – рекао је Маљковић.

Дугогодишњи председник Џудо савеза Србије, Иван Тодоров, видно поносан на резултате које наше џудоке постављају полседњих година, истакао је да је за то најзаслужнији фанатичан рад и добра организација.

Част ми је и задовољство да вас све подравим ,али и да вас подсетим шта смо све урадили од како је Србија самостална. Ово такмичење смо још тада планирали да претворимо у станицу Светског купа и у томе смо успели. Ово се такмичење бодује за светску ранг листу, што је веома важно, посебно за наше џудоке. Уједно, подсетимо се са поносом да последњих 10 година по резултатима превазилазе све што је урађено у првих пола века џудоа у нашој земљи. Фанатичан рад и одлични тренери, уз помоћ ЏСС помогли су да се створи нова генерација врхунских такмичара. Честтитао бих зато нашем Александру Кукољу злато на ЕП, Немањи Најдову светску титулу и наравно Милици Николић пета место на СП и на светској листи, као и Јовани Рогић. Мислим да организација коју смо направили даје наду да џудо има будућност у нас. Прошле године смо имали 13 међународних медаља и два тима у финалу Лиге шампиона. Надам се да ћемо наставити да вам доносимо радост – истакао је Тодоров.

Тодоров је поделио и награде и захвалнице најуспешнијим српским такмичарима, клубовима и тренерима у 2017. години.

Стојан Вујко, председник џудо клуба Црвена звезда, која је заједно са савезом организовала ово велико такмичење, био је кратак, али јасан на свечаном отварању турнира.

Свима жеилм да уживају у овом такмичењу, да се боре поштено и да се врате задовољни са нашег такмичења и нека најбољи победи.

Први човек Џудо савеза Србије Иван Тодоров у говору на свечаном отварању турнира скренуо је пажњу на то да ће „Кућа џудоа“ ускоро бити финиширана на Кошутњаку, али и да је у остварењу тог пројекта добијена несебична подршка председника Александра Вучића.

За крај бих се захвалио и председнику Вучићу који нам је помога да коначно добијемо своју кућу, тренинг центар у Кошутњаку који ће ускоро бити готов.

Другог дана такмичења на престижном „European Judo Open“-у у бившој хали Пионир боре се такмичарке у три (до 70, 78 и преко 78 кг), а такмичари у четири категорије (до 81, 90, 100 и преко 100 кг). А то значи много узбуђења јер ћемо имати прилике да уживамо у борбама најјачих џудиста на овом турниру. Улаз је слободан.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment