Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Regionalna fudbalska liga. DA ili NE?

Ko suštinski želi regionalnu ligu i ko je podržava?

Prethodnih dana pojedini štampani mediji, a takođe i internet portali ponovo su pokrenuli pitanje regionalne fudbalske lige. Obnavljanje jedinstvenog takmičenja na području od Triglava do Đevđelije ponovo je tema oko koje se vodi polemika, ali nagađanja su sada dobila i novu dimenziju. Navodno, fudbalski klub Crvena zvezda je jedini kočničar bratsko-jedinstvene lige. Takođe, prenose se i rezultati navodne ankete među fudbalskim i nogometnim klubovima, prema kojoj su se iz Srbije Partizan, Vojvodina i OFK Beograd izjasnili za takvo takmičenje. Pored njih isti odgovor je stigao i od Dinama, Hajduka, Rijeke, Cibalije, banjalučkog Borca, Sarajeva, Željezničara, Maribora, Kopra, Renove i podgoričke Budućnosti. Jedino se u većini slučajeva ne navodi ko su učesnici ankete iz pobrojanih klubova. Dovoljno je istaći da se ne navodi ko je iz Dinama i splitskog Hajduka podržao ovo takmičenje, s`obzuirom da se vrlo dobro zna kakvo je mišljenje navijača ovih klubova, a i pojedinih funkcionera. Takođe se ne navodi ni ko je iz Partizana podržao “reogranizaciju” Yu lige, a sasvim je jasno da su Crvena zvezda, Partizan, Dinamo i Hajduk jedini koji imaju snagu da tako nešto organizuju i da bez pristanka i jednog od njih od takmičenja nema ništa.

Šta bi se dobilo, a šta izgubilo regionalnom fudbalskom ligom?

Ono oko čega su se svi podanici jedinstvene lige okupili, navodno je povećanje kvaliteta fudbala na nekadašnjem jedinstvenom prostoru. Istina je ipak sasvim drugačija. Povećanje kvaliteta doneli bi jedino međusobni susreti nekadašnje velike četvorke, a šta je sa ostalim mečevima!? Koliko bi našim ljubiteljima fudbala bio interesantan duel između Crvene zvezde i Renove ili Partizana i Cibalije? Da li bi ti mečevi više pospešili kvalitet fudbala od recimo mečeva sa Jagodinom i Smederevom? Odgovorno tvrdim da su i Jagodina, i Smederevo, i Rad, i… mnogo kvalitetniji i od Renove, i od Cibalije, i od Čelika, i od… Da li je užička Sloboda slabija od tuzlanske? Ne!!!

Šta bi se onda dobilo? Dobio bi se razvoj fudbala u kojekakvim zabitima u Hrvatskoj, Bosni i Makedoniji, dok bi se fudbal u Subotici, Kragujevcu, Nišu, … vrlo brzo sveo na amaterizam kao što su u košarci prošli Kraljevo, Leskovac,…  Međutim, zagovornici ove lige imaju i predlog formiranja tzv. Druge regionalne lige, ali i tada se postavlja pitanje da li Javoru više znači gostovanje na Marakani ili u Pljevljima!?

O ovom pitanju mišljenje su dale i legende crveno-belog fudbalskog kluba:

– Tu ideju forsiraju dokoni ljudi. Ko će da vodi takvu ligu, ko će da delegira sudije, kažnjava prestupnike, šta ćemo sa domaćim ligama, kako će ta liga da se popunjava, ko može da garantuje bezbednost? Mnogo je pitanja, a malo odgovora – istakao je Dejan Savićević legenda našeg kluba, a sada predsednik FS Crne Gore.

I Ilija Najdoski i Darko Pančev ne vide mogućnost formiranja lige bivše SFRJ.

– Igrao sam na “Maksimiru” 1991. i jedva izvukao živu glavu. Ko će tamo da se vraća – Pita se Najdoski, dok je legendarna Kobra dala predlog drugačijeg reorganizovanja fudbala na Balkanu koje ne bi uključilo klubove iz Slovenije i Hrvatske.

Predsednik FK Crvena zvezda Vladan Lukić dao je svoje mišljenje o ovoj očigledno večitoj temi:

– Ko je nudi? Šta je ta liga? Prvo ne može da bude to liga prvih timova. Kalendar je prebukiran i domaćim takmičenjima, i evropskim mečevima, kao i reprezentativnim terminima.Ljudi vole da pričaju o stvarima koje ne znaju. Gde da stavimo tu ligu? Da li bi trebali da prestanemo da igramo nacionalne šampionate? To nam UEFA neće dozvoliti. Pa Redžers i Seltik su hteli da uđu u englesku Premier ligu, podneli su zahtev, engleska fudbalska asocijacija je tražila referendum, klubovi su se složili pod uslovom da krenu od četvrtog stepena takmičenja. I kada su Škoti prihvatili UEFA nije dala pristanak. I košarkaška regionalna liga je doživela potpuni krah. Meč između Zvezde i Cibone u Pioniru ne prati ni 2.000 navijača. I tu ligu su sada proširili i na Češku. Mnogo bi bilo isplativije formirati ligu južnog toka, ali je teško dobiti dozvolu za ovu tzv pravoslavnu ligu koja bi sigurno mnogima delovala suviše ekstremno.

Na kraju, šta više reći? Polemike o fudbalskoj ligi nekadašnje SFRJ će se nastaviti, ali ipak ako već možemo da biramo, mnogo je bolje razmišljati o tome da mi budemo pokretači ujedinjenja fudbala na Balkanu. Posebno je to važno kako bi izbegli situaciju iz NLB lige u kojoj su naši klubovi ipak daleko od mesta na kome se donose važne odluke. Iz apsolutno fudbalskih razloga treba razmisliti o ligi južnog toka. I kao što Bogdan Adamović napisa u listu “Zvezda Srbija”:

-“ Onda bi Zvezda u jednom kolu dočekivala Panatinaikos, a potom odlazila u goste Ferencvarošu, i već razmišljala o Steaui. I verovatno nema toga ko na Marakani time ne bi bio zadovoljan. A Hrvati i Slovenci – daleko im l(ij)epa kuća.”

Повезане вести

24 comments

Leave a Comment