Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Нова одбојкашка сезона – враћа ли се трофеј на Маракану?

Средина октобра традиционално је резервисана за почетак нове одбојкашке сезоне. Као и прошле године, наше одбојкашице имаће обавезе само у домаћим такмичењима (Суперлиги и Купу Србије), што је одлука клуба за обе селекције.

Сезона за нама била је трећа узастопна без трофеја за Звездине даме, али је била знатно успешнија и приближнија реалном стању, у односу на неке претходне. Најбоље партије тим Мирјане Мусулин пружао је почетком ове године када је везао шест победа у првенству и у два тесна меча изгубио од Визуре у четвртфиналу Купа.

Регуларни део Суперлиге завршен је на другом месту, иза Јединства из Старе Пазове и то је најбољи пласман у последње три године. Ипак, у плеј-офу је понестало снаге и поново је кобна по наш тим била Визура, овог пута у полуфиналу.

Као по навици, играчки кадар је доживео неколико промена, али чини се оне ове године нису толико изражене као неких претходних. Од играчица које су имале запажену улогу прошле сезоне тим су напустиле Јелена Трнић (средњи блокер, Пољска) и Катарина Вукомановић (либеро). Младе Ана Јакшић (техничар) и Тамара Радмиловић (средњи блокер) потражиће своју шансу у ТЕНТ-у, док ће Олга Јејић наступати за Динамо из Панчева.

Позиција средњег блокера попуњена је доласком Саре Вучићевић (ТЕНТ, 20 година) и Божице Марковић (МД Зрењанин, 20 година), а нови либеро биће проверено решење – Александра Степановић (ТЕНТ, 23 године). Све три играчице прошле су млађе репрезентативне селекције и требало би да буду озбиљна појачања за црвено-бели тим. Сара Вучићевић је показала и на последњој провери пред почетак сезоне, на турниру „Шалетов трофеј“ где је заслужила МВП титулу, да је већ донела нови квалитет у игри нашег тима. Такође, Александра Степановић је на турниру у Суботици проглашена за најбољег либера.

Ипак, највећа снага Звезде у овој сезони биће Бојана Миленковић. После најбоље сезоне у домаћим оквирима, провела је лето са репрезентацијом, освојила бронзу на Гран Прију и злато на Европском првенству и са великим самопоуздањем се враћа у тим. Примачку дијагоналу комплетира капитен Николина Лукић, која својим искуством много значи младим надама. На минуте на тој позицији чекаће и талентоване Милица Тасић и Анастасија Секулић, које су на махове показале колико могу.

Игру ће другу годину заредом огранизовати Кристина Ђурић, док се ове сезоне очекује и већа улога другог техничара – талентоване Миле Ђорђевић. Уз тандем Марковић-Вучићевић на позицији средњег блокера биће и Катарина Чанак, која је доста напредовала прошле сезоне.

Од одласке Ане Бјелице и Аделе Хелић Звезда нема право решење на позицији коректора и то ће бити бољка и ове сезоне. Милка Стијепић на моменте је пружала добре партије, али није показала да се на њу може рачунати у континуитету. Слична ситуација је и са Вањом Букилић, па остаје да видимо како ће се њих две снаћи током године.

Као што смо и навикли првом тиму је прикључено још неколико перспективних младих играчица – Невена Видојевић, Милица Милуновић (примачи, 2001.годиште) и Миа Зеремски (либеро, 1999.годиште). У току сезоне можда можемо очекивати и Дејану Лекић (примач, 2001).

Мирјана Мусулин трећу сезону заредом водиће црвено-беле одбојкашице. После тешког почетка, бивша играчица Звезде, успела је да „склопи коцкице“ и извуче максимум током прошле сезоне. Звезда и даље има велике осцијалиције у игре, али има и много више добрих него лоших серија. Заслуге за то свакако има Мирјана Мусулин, која са својим помоћницима још увек чека први тренерски трофеј.

У припремном периоду црвено-беле су играле од сјаја (,,Шалетов трофеј“, прво место) до очаја (турнир у Суботици, четврто место). После лошег издања у Суботици и три пораза, црвено-беле су на домаћем терену одбраниле трофеј, пошто су без проблема савладале Визуру у финалу (3:0). Ипак, Бојана Миленковић због обавеза у репрезентацији није била део тима, и сигурно да ће ствари изгледати много боље са њом у игри.

Што се тиче осталих екипа у лиги, актуелни шампион Визура (која ће ове сезоне наступати у Руми) задржала је практично цео тим и главни је кандидат за титулу. Једина промена је одлазак либера Теодоре Пушић и долазак Дејана Деснице на место првог тренера. Озбиљну екипу направио је и Железничар из Лајковца – стигле су Јована Јовичић, најбољи играч лиге у прошлој сезони, и техничар Јелена Вигњевић.

После сјајне сезоне и два трофеја Јединство из Старе Пазове претрпело је озбиљне промене играчког кадра (одласци Сакраџије, Каличанин, Олуић..), али екипу коју води Јово Цаковић никада не треба отписивати. Спартак из Суботице и ТЕНТ из Обреновца увек имају врло добре екипе и традиционално су незгодан противник за наш тим. После фузије Клека и МД Зрењанина, и испадања ужичког Јединства отворило се место за улазак Партизана у најјачи ранг. Нови члан Суперлиге је и Срем из Сремске Митровице.

Звезда свакако није први фаворит за титулу, али могла би да профитира из чињенице да неће имати обевезе у Европи и да ће се у потпуности фокусирати на домаће првенство. Шансу ће екипа Мирјане Мусулин поготову моћи да тражи у Купу, где се игра по један меч, и где су црвено-беле и пре знале да пруже партије изнад свог нивоа и изненаде фаворита. Оно што је можда и најбитније за Мирјану Мусулин јесте да има скоро цео тим другу сезону у континуитету.

У првом тиму се налази гро играчица из Звездине школе, које су у млађим категоријама освајале титуле и трофеје. Један трофеј у сениорскох конкуренцији могао би да буде прекретница за Звездин повратак након неколико година паузе.

Одбојкашице традиционално последњих година немају подршку навијача и нажалост слаби су изгледи да се нешто промени ове сезоне. Први меч на домаћем терену наше девојке играју следећи викенд, када гостује Јединство из Старе Пазове. Било би лепо за промену видети испуњене трибине УСЦ ,,Вождовац“ на Бањици.

Сезона је званично почела утакмицом Суперкупа, у којој је Визура без проблема савладала Јединство СП (3:0).

Наше одбојкашице у првом колу гостују  екипи Срема у дворани Митровачке гимназије. Утакмица је на програму у суботу, 14. октобра у 20.00.

Повезане вести

1 comment

РУК окт 14, 2017 at 11:12

Па ако имате проблем са коректором, зашто нисте довели Јовану Јовичић из ТЕНТ-а? Најбољи коректор у земљи.

Reply

Leave a Comment