Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Свечаност пред Арсенал

Пред важан меч у Лиги Европе против Арсенала у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ организован је свечани коктел коме су присуствовали фудбалери који су 1978. године победили лондонски клуб у осмини финала Купа УЕФА и наши актуелни првотимци.

Генерација која је одвела Звезду до финала Купа УЕФА 1978. године, победивши у осмини финала Арсенал, подсетила се два дана пред нови сусрет ових екипа, како је то тада изгледало. Наши првотимци у шпалиру дочекали су јунаке тадашњег сусрета, Цвијетина Благојевића, Владимира Петровића, Душана Савића, Здравка Боровницу, Милоша Шестића, Милета Јовина, Живана Љуковчана, Александра Стојановића, Недељка Милосављевића, Драгана Милетовића као и асистента тадашњег тренера Бранка Станковића, Стевана Остојића.

Нису заборављени ни Никола Јовановић, Славољуб Муслин, Михаљ Кери, Иван Јуришић, Душко Лукић, Златко Крмпотић, као ни покојни Ђорђе Миловановић, Зоран Симић, тренер Бранко Станковић, помоћник тренера Бора Костић и тренер голмана Владимир Беара.

Присуствовао је и тадашњи спортски директор, а садашњи почасни председник Црвене звезде Драган Џајић. Он је истакао да је ова генерација Црвене звезде тиме што је стигла до финала Купа УЕФА у сезони 1978/79. оставила огроман траг и да је неправедно запостављена. Џајић је рекао да се данас мало говори о великом успеху који су они остварили, а који је готово једнак оном из 1991. године.

Ови момци што су сада овде морају исто тако да играју у четвртак. Не треба им стављати нож под грло, нити стварати притисак. Они су талентовани и знам да ће против Арсенала дати све од себе – рекао је Џајић.

Уз велики аплауз свих присутних Звездини ветеран добили су реплике тадашњих дресова црвено-белих и направили нову тимску фотографију за историју.

Све ово пробудило је стара сећања на овај двомеч, па су анегдоте и занимљива сећања сама навирала. Душан Савић присетио се како је пола сата пре утакмице у Лондону видео голмана Арсенала Пата Јенингса како једе сендвич и обавестио тренера Станковића да он неће играти. Међутим, када је изашао на загревање, Јенингс је већ био на голу. Са бине је Дуле Савић поручио актуелним Звездиним играчима да жели да они понове успех његове генерације и да би био срећан када би у четвртак поново било 1:1. Јовин се присетио како се на Хајберију читава екипа први пут сусрела са подним грејањем, када су ушли у свлачионицу. Такође, на њега је утисак оставило то што је Арсеналов стадион 15 минута пре утакмице био потпуно празан, а за десет минута више није било слободног места.

Да прича буде потпуна потрудили су се глумци Александар Радојичић и Небојша Глоговац који је извео чувену реплику из филма „Муње“ у којој говори о голу на Арсеналовом стадиону и одушевили све присутне.

Ово лепо дружење сви су напустили са једном жељом, да Звезда, после 39 година, поново победи Арсенал.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment